
ATT 9 - Q & A 21 - 33 & 39

Question 21 - In spec. it talks about window sprinklers / on drawings the schematic 
(sprinkler tree) doesn't show them / Is there window sprinklers or not?

Response 21 - There are no window sprinklers.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Question 22 - On the drawings it only shows FE-1 c/w wall bracket/ spec. states something 
different Please clarify.

Response 22 - Fire Extinguishers installed on wall brackets are acceptable as located on the 
mechanical drawings.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Question 23 - We have reviewed the attached document which clarifies the supply of card 
access equipment per Section 28 1.5.1 

1.5 DESIGN .1 Where noted herein under 2.1 Materials, all 
PERFORMANCE access control products (i.e., card readers, 
REQUIREMENTS reader controllers and interfaces, electronic reader locks,
electronic hardware etc.) are to be provided (supply and install) by Section 
08 71 11. This section specification is to define the minimum "standards of 
acceptance" of those access control products and the scope requirements for
installation, commissioning and training for the access control system.

We would like to understand the reason that the Crown has decided to sole 
source the security system product. Per Treasury Board rules, the naming of
a single source product requires justification, and our assessment of the 
required solution is a standard off the shelf product which meets the 
requirements as specified. 

Furthermore, it is our understanding that a likely bidder will be the door 
hardware consultant (Upper Canada), who specified the product, and 
bundled the Section 28 supply and install into the Division 8 door hardware 
scope. 

We find this practice disturbing to the standard bid/spec practice as it shuts 
us out of our ability to competitively bid our products and services.
Please consider the issue and advise us accordingly. 

Response 23 - See Addendum No.01 (ATT 3) - There is no intention to sole source products.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Question 24 - Drawing A-400 calls for the 75 mm insulation to go around the entire 
perimeter of the basement foundation wall, all though it appears it stops 
around the corners of the pod footprint, drawing A-422 shows the insulation 
returning 1.5 meter around the corners of the pods, The confusion is in the 
drawing A- 400 wording where it mentions "Entire Perimeter" Please 
confirm. Could the designer provide a manufacture for the cementitious 
Panels?

Response 24 - Insulation returns 1500 mm under each pod. Any cementitious panel 
manufacturer that meets all the requirements of the specification and layout
similar to what is shown on drawings using pre-manufactured corners is 
acceptable. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Question 25 - Please specify the type/model of brick you desire.

Response 25 - Any manufacturer that meets the requirements laid out in the tender documents 
will be acceptable.  Product review and colour selection will take place at the 
appropriate time after award.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Question 26 - Fire extinguishers are referenced in spec section 21 13 13 -2.17. the spec
references wet chemical fire extinguishers for Kitchen areas and for all 
others areas type ABC, 4A, 60BC rating c/w a recessed cabinet. Fire 
Protection drawings M-200 to M-202 do not indicate any fire extinguishers to
be placed in the Kitchens and for all other areas the drawings reference a
wall mounted fire extinguisher without a recessed cabinet. Please advise 
which is correct, the drawings or the spec?

Response 26 - Wet chemical fire extinguishers to be provided in kitchens, surface mounted.  All 
other fire extinguishers indicated on plans to be surface mounted.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Question 27 - Spec section 21 13 13 - 2.16.1 calls for a sprinklered window assembly to
maintain a 1.5 hour fire separation between second floor lobby and ground 
floor waiting area. The fire protection drawings M-200 to M-202 do not 
indicate any window sprinkler systems for the entire project. Please advise if 
in fact there are window sprinkler systems to be installed in this project?

Response 27 - Window sprinkler system not required.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Question 28 - Is sprinkler protection required above and below the suspended ceilings due 
to the combustible construction?

Response 28 -  Yes

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Question 29 - Refer to drawing A-442, detail 1 and 1A show there is one drawing on the 
bed, while details 1K and 1F show there are three drawings. Please advise 
which is correct. 

Response 29 - There are three drawers. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Question 30 - Refer to Standing Seam Metal Roof, what is the profile of Metal Roof?

Response 30 -  Metal roof profile will be selected at later date.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Question 31 - What are the proper sizes for the mirrors in all washrooms? According to 
Drawing A-410 they scale out to be     800 mm wide x 1000 mm height (in all
POD washrooms) except on the second floor washrooms (205 and 206) where
they scale out to be 460 mm wide x 1000 mm height. On drawing A-412 
Detail 11 they show ALL mirrors to be 24" x 30" please clarify which size is 
correct 

Response 31 - All mirrors are 800 mm x 1000 mm.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Question 32 - Are the Corner Guards Stainless Steel or just steel?
 
Response 32 - Stainless steel; refer to Addendum No.02( ATT 10 ).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Question 33 - Section 07 51 00, page 12, item 2.5.4 calls for tapered roof insulation 
fabricated to slopes shown on drawings.  No slope is indicated on drawings. 
Could you please confirm what slope is to be used (i.e. 1%, 2% etc...). 

Response 33 - Slope to be 2%; refer to Addendum No.02 ( ATT 10 ).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Question 39 - we noticed in the instruction to Tenderers that we have to obtain and pay for
a building permit (plumbing permit) from the City of Kingston. What 
exactly are we suppose to do?
Are we to submit the plans and specifications for this project to the City and 
get their approval ? We won't have an exact amount for construction cost 
until the day the project closes - what do we base the cost on for this permit 
on? Please clarify this item.

Response 39 -  The following excerpt is taken from the General Conditions of the contract:
GC1.8 (2008-05-12) Laws, Permits and Taxes

3. Prior to the commencement of the Work at the site, the Contractor shall
tender to a municipal authority an amount equal to all fees and charges
that would be lawfully payable to that municipal authority in respect of
building permits as if the Work were being performed for an owner other 
than Canada. 

4. Within 10 days of making a tender pursuant to paragraph 3) of GC1.8, the
Contractor shall notify Canada of the amount properly tendered and 
whether or not the municipal authority has accepted that amount. 

5. If the municipal authority has not accepted the amount tendered, the 
Contractor shall pay that amount to Canada within 6 days after the time 
stipulated in paragraph 4) of GC1.8. 

6. For the purposes of this clause, "municipal authority" means any 
authority that would have jurisdiction respecting permission to perform 
the Work if the owner were not Canada.

When drawings and specifications are submitted to the City of Kingston it must be
identified that this work is both on federal property and for a federal undertaking.
The City should understand that they have no jurisdiction over the work.  

Note:   That you are not obtaining a building permit but paying " .......an amount 
equal to all fees and charges..... in respect of building permits......".  The 
"fees and charges" will be based on your original tender price.

Among other reasons, this requirement provides the municipality the information 
necessary to plan and provide appropriate services to the site.


