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THIS AMENDMENT #014 IS RAISED TO ANSWER QUESTIONS FOR THE RFSO

QUESTIONS AND ANSWERS

QUESTION 111
Part 6.  Staffing Arrangements states, "A transfer fee will be payable to the SO Holder/Supplier by the
department of a Federal Department User when the "office" where the THS Resource has been assigned
during the call-up/contract period hired the resource (without competition) either on a casual, term or
indeterminate basis, prior to the passage of us to 20 calendar weeks measure from the start of services
under the call-up against the THS Standing Offer or contract under the Supply Arrangement.  Fees will be
able payable if the resource is hired to work in the same office, regardless of duties."
 
SO Holders/Suppliers spend considerable effort to locate resources (including the time and money spent
to locate candidates) for THS opportunities. With this clause, the Federal Department has taken
measures to ensure that SO Holders/Suppliers are treated fairly and that a Federal Department User does
not hire resources that have been on assignment for a very short period of time.  However, this clause
leaves open the possibility of Federal Department Users to hire the same resource through other SO
Holders/Suppliers which diminishes the efforts of the original SO Holders/Suppliers.  Therefore, to
discourage this practice, we are requesting the following change to the above statement.
 
"A transfer fee will be payable to the SO Holder/Supplier by the department of a Federal Department User
when the "office" where the THS Resource has been assigned during the call-up/contract period hired the
resource (without competition) either on a casual, term, indeterminate basis or through another SO
Holder/Supplier, prior to the passage of  up  to 20 calendar weeks measured  from the start of services
under the call-up against the THS Standing Offer or contract under the Supply Arrangement.  Fees will
also be  payable if the resource is hired to work in the same office, regardless of duties."

ANSWER 111
PWGSC will not amend this statement at this time.

QUESTION 112
a. Section 8 states that "when an Identified User requests an Intermediate Clerk, the SO Holder/Supplier

will not provide a Senior Clerk in place of an Intermediate Clerk."  For example, an Intermediate
General Clerk, requires a minimum of 1 year of experience while a Senior Clerk requires three years
of experience. Therefore, by the previous statement, an SO Holder can only supply a resource for an
Intermediate Clerk who has over 1 year but less than 3 years of experience.  This will severely limit
the number of candidates who can be presented for Intermediate Clerks.  We request the following
change, "when an Identified User requests an Intermediate Clerk, the SO Holder/Supplier will not
provide a Junior Clerk in place of an Intermediate Clerk."  

b. Section 12, Resumes and Interviews states "interviews and resumes may not be required by the
Identified User".  How will Identified Users know if a candidates meets the Education and Experience
qualification of the category if resumes are not required to be submitted?  We respectfully ask the
Crown to amend this statement to "interviews may be required by the Identified User".

ANSWER 112
a.b. Identified Users can ask the offeror to provide references to validate a resources experience and  
education.  PWGSC will not amend this statement.
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QUESTION 113
Several Federal Departments require candidates to have duplicated security clearances to the company
that is supplying the resource.  This can be detrimental to some candidates with high levels of clearance.
For example, if an organization holds a Secret Designated Organizational Clearance, they can only hold
clearances to the level of Secret.  If they are proposing a candidate who has a Top Secret clearance, the
candidate's clearance will be downgraded to a Secret Clearance when the clearance is duplicated.   
Therefore, the candidate will no longer be able to be proposed on future opportunities that require Top
Secret Clearances.  We ask that as long as each candidates has a valid clearance to the level required
that this is sufficient for the Identified User.

ANSWER 113
Unfortunately Federal Departments have to follow the security policies set out by their departments.  A
resource’s higher security clearance is still on file and will remain so until it expires. 

QUESTION 114  
Overtime, The Overtime clauses states that overtime is payable in Ontario and Quebec for time worked in
excess of the province's weekly limits as well as for time worked in excess of 8 hours/day.  Our
understanding is that the provinces of Ontario and Quebec only have weekly overtime limits, not daily
overtime limits.  Would the Crown please clarify this?

ANSWER 114  
Your understanding is correct that the provinces of Ontario and Quebec only have weekly overtime limits
and not daily.  Canada will comply with the Employment Standards Act in each province and will amend
the Annex D - Protocols and Standards to remove “in excess of 8 hours/day.”

QUESTION 115
The Standing Offer Document states that all candidates submitted for positions under THS meet the
minimum requirements set out in each classification.  We have reviewed all classification and are
requesting the following changes:
 
a. Classification:  Clerk, Sub-Classification - Human Resources:  The Intermediate level of this clerical

category requests successful completed of post-secondary courses in HR or related disciplines. We
recognize that this may be required for Senior level resource but Intermediate level resources in
clerical categories may not have post secondary education but have experience in the field.
Therefore, we ask that the requirement for post-secondary courses be removed or made as asset
qualifications.

b. Classification:  Desktop Publishing:  The Intermediate level requires additional courses in Desktop
Publishing or Graphics Design.  Many Intermediate Desktop Publishers have extensive experience in
software but may have not taken specific courses.  We ask that the additional courses in Desktop
Publishing or Graphics Design be made into an asset qualification.

c. Classification: Project Administrator, Intermediate, The Intermediate level is required to have
completed additional courses in business, administration or other fields while the other levels do not
have that requirement.  We request that this be made an asset qualification. 

d. Classification:  Auditor - The requirements for an Auditor on the THS SA exceed the requirements for
Auditors on the Professional Audit Support Services (PASS) SA.  We request the following changes to
make them more comparable:  Auditor - Junior - Remove all education requirements and replace with:
 Must be in the process of obtaining a degree/diploma in a similar field; Auditor:  Intermediate -
Remove all education requirements and replace with "must have either a Degree/Diploma in a
relevant field OR a Professional Audit/Accounting Designation, ie.  CA, CMA, CGA, CIA or CFE";
Auditor:  Senior - Remove all education requirements and replace with "must have either a
Degree/Diploma in a relevant field OR a Professional Audit/Accounting Designation, ie.  CA, CMA,
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CGA, CIA or CFE"; Auditor:  Advanced - Remove all education requirements and replace with
"Professional Audit/Accounting Designation, ie.  CA, CMA, CGA, CIA or CFE is required".

e.  Financial Management - Intermediate/Senior:  The education requirements require a current and valid
certification as a Chartered Accountant, Certified General Accountant or Certified Management
Accountant.      Most intermediate/senior Financial Management resources do not have professional
certification so we ask that this be made an asset qualification.

f. Classification:  Materiel Management:  Junior/Int/Senior/Advanced:   All levels require demonstration
of continuous advancement towards obtaining certification as a Certified Professional Purchaser.  We
request this be made an asset requirement for all levels.

g. Classification:  Procurement: :  Junior/Int/Senior/Advanced:   All levels require demonstration of
continuous advancement towards obtaining certification as a Certified Professional Purchaser.  We
request this be made an asset requirement for all levels.

h. Classification: Media Monitor:  Junior/Intermediate:  requires completion of a diploma or degree in
communication, journalism or relevant field.  We request this be made an asset requirement.
Senior/Advanced:  requires completion of a graduate degree in a relevant field.  We request this be
made an asset requirement.

i. Classification:  Librarian: Junior/Intermediate:  requires completion of a graduate degree in Library
Science.  We request that this be made an asset requirement for the Junior/Intermediate categories

j. Classification:  Human Resources, All sub-classifications and  levels require a degree or diploma.
Many experienced HR resources do not have degrees or diplomas but instead have extensive
experience in the field.  We request that this be made an asset requirement for all sub-classifications
and levels.

k. Classification:  Strategist:  Senior/Advanced, requires a completion of a graduate degree in Statistics.
We request that the requirement is simply a graduate degree as a strategist may specialize in other
disciplines than statistics.                    

ANSWER 115
a.   Annex “A”- Requirement will be reviewed and amended with some changes to this classification.

b.   PWGSC will not amend the intermediate level of this classification as it states under Education that  
� “Successful completion of additional courses or experience involving Desktop Publishing or

Graphics principles and applications, or both, is required.”

c.    PWGSC will not amend the intermediate level of this classification as it states under Education that 
�  “Successful completion of additional courses in business, administration, or other fields related to     
     the position, or an acceptable combination of education, training and experience is required”

d.  Annex “A”- Requirement will be reviewed and amended with some changes to this classification.

e.f.g.  Please see modifications made to this classification in RFSO amendment 009.

h. PWGSC will not amend the Junior/Intermediate levels of this classification at this time. Annex “A”-     
Requirement will be reviewed and amended with some changes to the Senior/Advanced levels of this
classification.

i.j.k.  Annex “A”- Requirement will be reviewed and amended with some changes to this classification.
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QUESTION 116 
We are an existing THS SA and SO holder with one classification in Stream 4. We would now like to add
one additional classification in Stream 4.  In order to ensure that we submit a compliant bid, please clarify
which of the following would meet the requirement to qualify under one additional classification within that
same stream:
a. Providing one more temporary help resource name in the desired classification? We previously

submitted over compliant 20 resource names. 
b. Providing a minimum of 20 temporary help resource names under a combination of the existing and

the desired classification?

ANSWER 116 
Attachment 1 to Part 4 - Mandatory Evaluation Criteria states the following:

Qualification for Streams/Classifications (Streams 1, 2, 3, 4)

If the 20 compliant temporary help resource names demonstrate only one or two different
classifications within a stream, the offeror is considered compliant for the one (1) or two (2)
classifications demonstrated. If the offeror demonstrates three (3) or more different classifications
within a stream, the offeror is considered compliant for all the classifications within that stream.

Offerors who have a SO under RFSO no. EN578-060502/C for one (1) classification  within a
stream and wish to offer  for all classifications within that stream for this solicitation (RFSO no.
E60ZN-110002/A must  demonstrate two (2) more classifications within that stream and must
comply with M1, M2A or M2B, M3 and any other requirements of the solicitation no.
E60ZN-110002/A.

The answer is b) Providing the minimum of 20 different temporary help resource names which are
compliant under a combination of the existing and the desired classification.

QUESTION 117
I would like to submit the following question with regards to Solicitation No. EN578-060502/D and
E60ZN-110002/A.  If a firm joint ventured for the THS RFSA and RFSO in 2009, and wishes to remove
the names of its other joint venture partners from their contract, what is the process to refresh and
resubmit their THS RFSO and RFSA? 

ANSWER 117
If the bids for the current THS SO and SA were submitted as and issued to a Joint Venture  entity they
cannot be changed. Therefore if a bidder wanted to change a JV partner they would not keep their existing
SO or SA.
 
As per general conditions 2005 of the SO: "If the Offeror is a joint venture, the Offeror agrees that all
members of the joint venture are jointly and severally or solidarily liable for the performance of any
contract resulting from the Standing Offer. If the membership of a joint venture changes, the Standing
Offer will be set aside by Canada."
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QUESTION 118
Can a Supplier/Offeror combine both RFSO/RFSA's together in one package when submitting or must
they be separated in different envelopes?
 
ANSWER 118
A Supplier/Offeror can combine both in the same package however bidders are to clearly indicate that
there are two proposals in the package and clearly indicate which proposal is for which solicitation with the
solicitation numbers marked on their proposals.

QUESTION 119
Since there is no Financial Offer, can the Certifications be in a section within the same binder as the
Technical Offer for both the RFSO and RFSA?  In other words, can an Offeror/Supplier provide two
binders (2 hard copies) and two CDs (soft copies) of the RFSO/RFSO that include both the Technical
Offer in one section and the Certifications in another?  Please advise.

ANSWER 119
Yes the Certifications can be in a section within the same binder as the Technical Offer for both the RFSO
& RFSA. 

Yes bidders could provide two binders (2 hard copies) and two CDs (soft copies) of the RFSO/RFSA that
include both the Technical Offer in one section and the Certifications in another if the bidder clearly
identifies which proposal is for which solicitation and they identify the solicitation number on each bid and
all resulting documents.

QUESTION 120
We realize this question may not be answered due to the question deadline listed in the RFP, but
throughout the THS Refresh amendments, suppliers are reminded that we are NOT required to submit
temporary help resource names for those classifications we were previously technically compliant for. 
 
So, why in Q75 (RFSA) and Q85 (RFSO) are we asked to submit 20 names for M2C in order to qualify for
just one additional sub-stream of Stream 5? Why not simply min. 2 up to a max. of 4 names for the
proposed sub-stream.

ANSWER 120 
For stream 5, offerors who wish to qualify for a sub-stream that they were not qualified previously on must
also submit the 20 names for M2C.
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QUESTION 121
"A limitation of liability is routinely included in technology contracts with the Crown.  Currently Government
of Canada Temporary Help Services Solicitation #E60ZN-110002/A has no provision limiting the
Contractor’s liability.  

Please confirm Canada will amend Government of Canada Secure Remote Access Service for Canada
Solicitation #E60ZN-110002/A to include SACC N0000C (2011-05-16)."

ANSWER 121
The above mentioned SACC clause is to be used in conjunction with general conditions 2030, 2035 and
2040 only.  THS requirements use general conditions 2010B.

QUESTION 122
Ref: Financial Offer, page 10
Please confirm our understanding that, upon award, current SO holders will have the opportunity to submit
new pricing for all classifications/categories for which they re-qualified, without the limitations of the Price
Revision paragraph (page 31).

ANSWER 122
PWGSC confirms that upon award the current SO holders will have the opportunity to submit new pricing
for all classifications for which they re-qualified with the limitations of the Price Revision paragraph.

QUESTION 123
Ref: Price Revision, page 31
Please clarify “the opportunity to submit two (2) weekly price revision rates, one unilingual and one
bilingual”. If a supplier is qualified for many classifications and levels, and to supply both unilingual and
bilingual resources, does this clause mean that in any given week, the supplier may revise
1. Both unilingual and bilingual rates for any or all classifications/levels, or
2. One or both of the rates for one specific classification/level, or
3. One unilingual and one bilingual rate, whether for the same or different classification/levels?

ANSWER 123
The offeror may revise both unilingual and bilingual rates for any or all classifications/ levels.
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QUESTION 124
We are preparing our response to the subject RFSO and have the following urgent requests for
clarification. 
Reference: Attachment 1 to Part 4 Mandatory Evaluation Criteria – Qualification for
Streams/Classifications (Streams 1,2,3,4) Page 15

As you can see from the attached, we are qualified under the THS SO EN578-060502/C Stream 4 for
more than 3 classifications. For the current SO submission relating to E60ZN-110002/A, as we are
currently qualified under more than 3 classifications, as per the reference Attachment 1 to Part 4
Mandatory Evaluation Criteria – “If the Offeror demonstrates three (3) or more different classifications
within a stream, the Offeror is considered compliant for all the classifications within that stream”, will we be
deemed compliant under all classifications under Stream 4 and therefore able to provide proposed rates
for ALL classifications in Stream 4?

ANSWER 124
Yes if a bidder is qualified for more than 3 classifications for Stream 4 under the existing THS  SO then
they  are considered qualified for all classifications in Stream 4 under this RFSO E60ZN-110002/A and will
be able to provide rates for those classifications when they input their first weekly price revision into the
THS Online System once the Standing Offers (SO’s) are issued.

QUESTION 125
Can you assure us that if we are already qualified on the standing offer (EN578-060502/XXX/C) and
supply arrangement (EN578-060502/XXX/C) for sub-streams: 5a, 5b, 5c, 5e and 5f of Stream 5 and we
do not want to apply to other sub-stream in Stream 5 or other Streams, if we need to propose 20 to 40
resources under stream and sub-streams that we already qualify? Our requirement is to complete for this
criterion, with only Annex A to Attachment 1 to Part 4?

ANSWER 125
Bidders that are already qualified on the standing offer (EN578-060502/XXX/ZT) and supply arrangement
(EN578-060502/XXX/ZT) for sub-streams: 5a, 5b, 5c, 5e and 5f of Stream 5 and do not want to apply to
other sub-stream in Stream 5 or other Streams need not propose the 20 to 40 temporary help resource
names under Stream 5. These offerors need to complete Appendix A to Attachment 1 to Part 4 -
Certification for Offerors Qualified under the Standing Offer Issued under RFSO no.EN578-060502/C and
must comply with the requirements of the entire solicitation which includes Annexes and Attachments.
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