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TITLE : DEVELOPMENT OF A JOINT INTELLIGENCE AND INFORMATION S&T CAPABILITY
AMENDMENT 004

Included in the present amendment :
* Questions and answers 12 to 20

Question 12 : This Question is related to the Corporate Experience (Criteria 5): In any past DRDC and
DND task based contracts and programs (and for any work performed under such a contract and
program using a Task Authorization administered through Task Authorization Process), do you and
could we consider any Task Authorization as a separate Project ?

Answer : Any authorization tasks performed in the past at DRDC under the project
management approach with the corresponding processes will be considered a project.

For this Contract, please note that each task will be considered as a project and will
follow a project management approach. The combination of all tasks will relate to the
DRDC Intelligence S&T programme which will be coherent towards the achievement of
the FIAC vision. Therefore, it is important to note that most tasks will require being
coordinated with others.

Question 13 : This Question is related to the Corporate Experience - Point Rated Criteria 5.b and
Question 6 from Amendment 2. In order to have maximum points, it is stated that “The Bidder provides a
list of at least six (6) scientific publications made during the last five (5) years, relevant to the IKM, HCI
and Visualization, and Sensemaking fields, including R&D publications related to Defence (at least two
(2) scientific publications). The Bidder provides evidence of scientific publications produced in
collaboration with R&D partners (at least two (2) scientific publications)”:
¢ Q13.a. In order to have maximum points for criteria 5.b, do we need to qualify six (6) scientific
publications in scientific journals for each of the four (4) fields of expertise (IKM, HCI and
Visualization, and Sensemaking) ? Or can we provide a total of six (6) publications, each one related
to at least one of the specific fields of expertise ?

Answer : The expertise acquired by the Bidder in a given field should be demonstrated

in six (6) scientific publications. However, the expertise gained in more than one domain
may be presented within the same scientific publication.

* Q13.b. Is a publication from an actual employee of the bidder, which was not an employee of the
bidder at the time of the publication (in the last 5 years) acceptable or not ?

Answer : No.

Question 14 : In the RFP, page 48 stipulates that average hourly rate is to be based on 1650 hrs, which
we could interpret to be 220 working days (i.e. one year) X 7.5 hrs. Now the Answer to Question 4 in
RFP Amendment 002 states that one person-year is 250 person-days, which equates to 1875 hrs (250
person-days x 7.5hrs/day). Should we use 220 working days or 250 working days for one person-year ?

Answer : In the case of 250 person-days, this is an annual workload unit used to
measure the amount of effort required to complete a project.
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The amount of 220 person-days is used to measure the rate of one person working full
time for one year.

As specified in answer to question 4 in Amendment 002, Bidders must use 250 working
days for one person-year.

Question 15 : In the Core Resources, position E1. Intelligence SME, Level 2; in Appendix 2 of Annex A,
page 72, is the experience Levels based on in-service number of years served in the Regular Force only
(or could the Reserve service time count) ?

Answer : The number of years of service in the Regular Force and the number of years
in the Reserve Force count.

Question 16 : In Section 1.2 (b) on pll you say that “No travel and living expenses will be paid for
services provided within the Quebec Region (including DRDC Valcartier facilities.) Further, Canada will
not accept any travel and living expenses for travel between the contractor's place of business and the
Quebec region (including DRDC Valcartier facilities). All these cost must be included in the firm
all-inclusive hourly rates.”

You also say on p6, "There are no restrictions on the location of the work. Bidders are advised that the
scientific team of the C2I S&T capability is situated primarily in Quebec City and the client community in
Ottawa. The Contractor could be required to conduct work in either of these geographic locations.
Although it is expected that the majority of the work will be conducted at the Contractor’s facility, some
work must be performed at DND facilities - in particular, work to support existing infrastructure,
experimentation and work requiring access to CLASSIFIED material.”

Our question is if we are located in Toronto or Ottawa or Halifax, and for those resources not supporting
Valcartier infrastructure, how do we estimate/guess without guidance how much travel will be required to
Valcartier as a Group 1 (Core) and/or Group 2 (regular use) resource? This seems like an undue level of
risk imposed on the contractor.

Can you please clarify that Section 1.2 (b) is addressed to companies located within 50 km of Valcartier?

Perhaps an example of travel expense allowed and not allowed by a company based in Ottawa would
be good. However, if Section 1.2 (b) is addressed to all companies in Canada wherever they are
located, please provide guidance on the expected number of trips to Valcartier (e.g. core resources
should expect to visit Valcartier once per quarter, and regular use resources not supporting infrastructure
should expect to visit Valcartier twice per year)?

Answer : Section 1.2 (b) is addressed to all companies in Canada wherever they are
located. The Crown does not provide guidance on how to estimate the number of travels
because a bidder may choose to locate employees in the Quebec region while another
would incur travel costs to the periods required.

Question 17 : Under the example labour table on p49 it says , "The “Est. Level of Effort” listed in the
table are provided solely for the purpose of determining the estimated price for each bid. They represent
approximate needs, provided in good faith, and should not be considered as a contractual guarantee."”
Then in Annex B, section 1 on Labour rates, for the core resources the last column on the Table says
Est. Level of Effort is 1.0.
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For the core resources, is an estimate of "1.0" for bid evaluation purposes only? Or do you expect the
core resources to be working full time upon contract award? Thank you for clarifying.

Answer : The “Est. Level of Effort” listed in the table is provided solely for the purpose
of determining the estimated price for each bid. Resource requirement will be
determined according to each task authorization.

Question 18 : For the point rated technical criteria 3 (e), for the HCI and Visualization Specialist, you
say “five (5) original and peer reviewed scientific research papers published in scientific journals and
related to the field of HCI and Visualisation.” Will you consider original and peer reviewed ACM and
IEEE conference papers as meeting this criterion? For example, the ACM Computer Human Interaction

(CHI) and IEEE Visual Analytics Science and Technology (VAST) conferences are both among the
preeminent forums for presenting new scientific results applicable to HCI and visual analytics
respectively.

Answer : Original and peer reviewed research papers presented in recurrent and/or
recognized conferences will be considered.

Question 19 : For the HCI and Visualization Specialist, will you please reconsider the need for 15 years
of experience without a PhD for an "Excellent” rating, and instead accept 12 or more years of experience
for an "Excellent" rating without a PhD? The first Visual Analytics conference was only in 2006 (seven
years ago). The first InfoVis conference was only in 1995 (18 years ago).

Answer : No such requirement will be added.

Question 20 : For the user-facing HCI and Visualization Specialist, and the Cognitive Specialist, where
experience working with the intelligence community is particularly important, will you please consider
adding a requirement that three of the original papers published reference the intelligence analysis
domain in order to score "Excellent”, and one paper to score "Good"?

Answer : No such requirement will be added.

*** All the other clauses and conditions remain unchanged ***
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