
 

Canada Revenue 
Agency 

Agence du revenu du 
Canada 

                                        Invitation to Qualify # 1000309104 

 

  
Page 1 of 5 

 
  

Response #1 to ITQ # 1000309104 
 

Technical Review for the 
 Scientific Research and Experimental Development Program 

 
February 25, 2013 

 
This document consists of three parts, 
 
Part 1:  List of Response Documents 
Part 2: Questions and Answers 
Part 3:  Amendments to the ITQ (none applicable at this time) 
 
 
 
Part 1:  LIST OF RESPONSE DOCUMENTS 

 
Document 

Title Dated Items Amended in RFP 
Questions & 

Answers 

Response 1 February 25, 2013  None applicable 1-7 
 

 

 
Part 2:  QUESTIONS AND ANSWERS  

 

# Question CRA‟s Response 

1 In section 3.2.1 there is a discussion about 
conflict of interest “When a Bidder would 
prepare or help to prepare SR&ED claims 
for itself or for other taxpayers/claimants to 
be sent to the CRA.”. To what scope is the 
term “bidder” in this context? 

a) If the „bidder‟ is a company with many 
employees, one of which is the named 
resource for QSL, does the entire 
company become non-compliant? 
 
 

b) If the bidder‟s proposed resource works 
on SR&ED projects, but does not do 
the tax claim preparation, would that be 
a conflict of interest? 
 

 

 

The Bidder is a company and the resource is the 
actual person that will be doing the work. While 
the bidder submits a proposal (or bid) to the ITQ, it 
is the resource that is evaluated and placed on the 
QSL if found qualified. 
 
 

a) Yes, if the bidder is in conflict.  When a 
bidder is considered in conflict, then the 
entire company becomes non-compliant 
as all its employees (resources) work for 
the bidder. 

 
b-1) If the bidder is in conflict, then Yes, the 

resource is in conflict.  This is the same as 
a) above. 
 

b-2) If the bidder is not in conflict, then No, the 
resource would not be in a conflict of 
interest.  Working on SR&ED projects 
would not be considered to be in conflict 
and would be considered as acceptable 
experience.   
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c) If the bidder has filed SR&ED claims in 
previous years, is that reason for the 
bidder (and/or the proposed resource) 
to become non-compliant? 

 
 
c) Yes, both would be considered non-compliant.  

The bidder for having filed claims and the 
resource for being employed by the bidder. 

 

2 (Our company) had a Designated 
Organizational Screening at the „Reliability 
Status‟ for which I am the company‟s 
security officer. If we would like to have that 
enhanced to “Protected B/Classified”, as 
required for this RFP, would you be able to 
assist us in that respect? 

 

Personnel Screening Requirements 
The Security Requirements Checklist (SRCL) 
contained in ITQ 1000309104 at SECTION 5 – 
MODEL CONTRACT, Annex B, states that the 
Personnel Screening requirements are „Reliability 
Status‟. 
 
Reference the ITQ, OVERVIEW/ REQUIREMENT, 
item 4.0 PERSONNEL SECURITY SCREENING 
 

4.1 The Consultant must maintain a valid 
personnel security screening level of 
‘Reliability Status’ as per SECTION 5 
– MODEL CONTRACT, ANNEX B – 
SECURITY REQUIREMENTS 
CHECKLIST, for the duration of the 
QSL. Expiry of the personnel security 
screening level will result in removal of 
the Consultant from the QSL.  

 
4.2 Should a Consultant’s personnel 

security screening level approach its 
expiry, it is the Consultant’s 
responsibility to send a request for 
renewal to the QSL Authority no less 
than six (6) months prior to the expiry 
date.  The QSL Authority will initiate 
contact between CRA’s Security and 
Internal Affairs Directorate (SIAD) and 
the Consultant. 

 
Facilities Clearance – Canadian Contractors 
 
Canadian contractors are not required to have a 
facilities clearance. 
 
Reference SECTION 2 – EVALUATION AND 
SELECTION, Item 2.1.2.2.1   Security 
Requirements – Canadian Contractors, 
paragraph 3: 
 

Processing of material only at the Protected B 
level is permitted under this contract.  The 
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work must be done either on a separate 
stand-alone computer system at the 
Contractor’s site or on a restricted directory 
that is only accessible to Contractor 
personnel who have the need-to-know for the 
performance of the Contract.   

Encrypted laptops will be provided to all 
Consultants who are awarded a contract and are 
required to comply with the ITQ SECTION 5 
MODEL CONTRACT, Annex E - LAPTOP 
RELEASE – CERTIFICATION FOR 
SAFEGUARDING OF PROTECTED 
INFORMATION AND ASSET 
 
Facilities Clearance – Non Canadian 

Contractors 
 
Non-Canadian contractors are required to hold 
an approved facilities clearance. 
 
Reference SECTION 2 – EVALUATION AND 
SELECTION, Item 2.1.2.2.1   Security 
Requirements – Non Canadian Contractors, 
paragraph 2: 
 

The Contractor shall, at all times during the 
performance of the Contract, hold an 
approved facility clearance for Document 
Safeguarding at the Protected B level issued 
or granted by CIISD or a letter issued by the 
SIAD confirming that the facility is approved 
and meets the CRA security requirements.  

 
Non-Canadian contractors who do not hold a 
facilities clearance must notify the QSL 
Authority, in writing, requesting assistance in 
contacting CRA‟s SIAD. 
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3 Does the bidder have to create a business 
entity (for evidence of corporate status) 
prior to submission? 
 

CRA‟s response depends on if your business 
entity is a corporation. 
 
Yes, if the bidder is a corporation, you will need to 
provide evidence of corporate status as part of 
your submission.   
 
No, if the bidder is not a corporation, it does not 
need to create a corporate status.  A bidder may 
be a sole proprietor. 
 
All types of businesses must ensure they have the 
licenses required to perform the work in the area 
they are offering services. 
 
Reference QSL OVERVIEW/REQUIREMENT 
Item 5.0 - BUSINESS LICENSES OR PERMITS 
 

5.1 Business Licenses or Permits 
 
5.1.1 The Consultant must maintain any 

valid Business Licenses or Permits or 
Insurances required to perform work 
for the duration of the QSL. Evidence 
of corporate status must be evidenced 
prior to any contract award.   

 

4 Does the bidder have to acquire a 
Procurement Business Number prior to 
submission? 
 

Yes.  If you wish to do business with the federal 
government, it is mandatory that you obtain a 
Procurement Business Number (PBN).  You do 
not need to be a corporation to obtain a PBN.   
 
Reference QSL OVERVIEW/REQUIREMENT 
Item 5.0 - BUSINESS LICENSES OR PERMITS 
 
5.2  Procurement Business Number 
 
5.2.1 Canadian suppliers must have a 

Procurement Business Number (PBN) 
prior to placement on the QSL. 
Suppliers may register for a PBN in the 
Supplier Registration Information 
service on line at the PWGSC – Buy 
and Sell Website at: 
https://buyandsell.gc.ca/for-
businesses/register-as-a-supplier.   

 

5 Can I assume the Bidder and Resource 
Person can be the same person re. Table I 
and Table J? 

Yes, in the case of sole proprietorships the bidder 
and the resource would be the same. 

https://buyandsell.gc.ca/for-businesses/register-as-a-supplier
https://buyandsell.gc.ca/for-businesses/register-as-a-supplier
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6 I am a professional engineer in Ontario 
(P.Eng.) with university degrees from 
London University (England).  The web site 
suggested by CRA for providing the 
credential assessment service is not in 
service at this time.  Is there an alternate 
service provider for this? 
 

No, CRA is not aware of an alternate service 
provider for this. 
 
At time of responding to this question, the website 
suggested in the QSL/OVERVIEW, Item 6.0 
FOREIGN CREDENTIALS, is functioning.     
http://www.cicic.ca/  
 
As a Professional Engineer that is licensed by a 
Province in Canada and you can provide proof of 
that license, you would meet the educational 
requirement because it is a requirement of all 
Provinces that Professional Engineers have a 
Canadian University degree or equivalent. 
 

7 I have been in the Qualified Suppliers List 
of the Technical Review for the Research 
and Experimental Development Program 
for the last 10 years and I have to renew 
it.  Is this form (#1000 309 104) only for 
new candidates?  Could you kindly tell me 
what to do?  
 

Anyone wishing to qualify on the Scientific 
Research and Experimental Development 
(SR&ED) Qualified Supplier List (QSL) must 
submit a proposal to the Invitation to Qualify (ITQ) 
# 1000309104, currently posted on MERX. 
 
The ITQ is for ALL QSL applicants.  ALL 
applicants are considered NEW.   
 
Any bidders or resources who qualified on any 
previous Qualified Supplier Lists are required to 
re-apply. 
 
Instructions for submissions are contained within 
the ITQ document. 
 

 
 

Part 3 – AMENDMENTS TO THE ITQ  
 
 
There are no RFP Amendments to the ITQ in Response 1. 


