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Cette modification de l'invitation numro treize (13) est soumise et  comprend la modification 
numro treize (13) suivante.

La modification qui suit apporte aux documents de soumission entre en vigueur ds maintenant.
L'addenda fera partie des documents de contrat.

Toutes autres conditions ne changent pas.

Addenda numro 13

1. QUESTIONS ET RÉPONSES - ARCHITECTURAL

Q1:   Section 01 10 10 - General Instructions: Item 1.10.3.1 states "Dust barriers to be 
constructed of steel studs, 6mil poly, with all joints sealed, and 19 mm plywood as

required for security."  However, in section 01 50 00 - Temporary Facilities, item
1.8.3.2 states describes dust partitions as follows "Construct dust partitions as follows: .1
Use 10 mm polyethylene installed and sealed tightly to abutting walls, ceilings and floor
with continuous duct tape along all edges and seams. Support in position with 38 x 89
wood framing at 400 mm o.c. Locate seams only at framing members and overlap
sheeting by minimum of 150 mm. .2 Use 12 mm thick drywall installed to steel stud
framing spaced at 400 o.c. for areas located in public and corridors in use by occupants."
Could you please clarify what your expectations are for dust barriers as these two items
seem to conflict.  If gypsum board is acceptable, we would prefer to see steel studs used
rather than wood studs.

R1: Dust barriers intended to be in place for extended period of time, and those intended to 
separate construction areas from areas of the building intended for continued occupation

are to be of solid construction / opaque.  Metal stud, wood stud, plywood and / or
GWB acceptable. Poly dust barriers are suitable for lesser construction activity of
short duration.

Q2: Will dust barrier partitions be expected for work done on Level 2 (ie. tie-ins for Levels 1
and 3), or can we simply make our work areas tight with heavy duty poly, then dismantle the 

ploy in the morning and clean the work area before normal business hours?

R2: Contractor will be responsible to maintain a dust free / clean environment when working
on the occupied 2nd level.  Extent / construction of barrier will be subject to work
being performed, and is up to contractor's best practices.  Any remedial work required
resulting from inadequate dust barrier construction / protection will be borne by the
contractor at no extra to contract.
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Q3: Section 01 50 00 - Temporary Facilities: item 1.9.1 states "Provide sanitary facilities for 
work force in accordance with governing regulations and ordinances.".  Then item 1.9.3 
states "Sanitary facilities are available at the site and may be used by Contractor's work 
force."  Will sanitary facilities be available to work force or must the GC provide

temporary facilities?

R3: Delete Item 1.9.3.

Q4: Section 01 50 00 - Temporary Facilities: item 1.11.3 states "Power supply is available and 
will be provided for construction usage at current cost rates."  But in section 01 51 00 - 
Temporary Utilities: item 1.6.1, it states "The Departmental Representative will provide

and pay for temporary power required during construction from a designated existing source
for temporary lighting and operating power tools, to a maximum of 230 volts 30
amps, in accordance with governing regulations and ordinances."  Can you please
confirm who is paying for consumption costs, the Owner or the GC?

R4: Section 01 51 00 item applies.

Q5: Section 01 51 00 - Temporary Utilities: item 1.7.2 states that cellular phones are not 
permitted on site.  Is this true?

R5: Cell phones are permitted on site.

Q6: Drawing D-101 shows a portion of exterior wall to be removed.  Detail 12 on A-301 
indicates the wall make up above the new window is existing wall construction.  There is

no mention to install a new brick lintel.  The specification section 05 50 00 2.6.1
Angle Lintels indicates sizes indicated for openings.  There is no size indicated. We
assume that the existing lintel is long enough and sized correctly to support the
brick veneer above the opening between grid line 4 and 6.

R6: Existing lintel is sufficient.

Q7: Can you advise if the doors and frames in wall type "A" are to be STC rated, or if it is the 
walls only that are rated.  Only 5 openings are indicated as STC rated in the door

schedule.

R7: Door schedule applies.
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Q8: Drawing H-105: Construction Note #6 states "Louvre shall be removed and reinstated by 
Division 8".  There are no specifications for louvres in Division 8.  As well, there is no size

indicate for this louvre.  We ask that you provide dimensions for this louvre as well
as approved manufacturer(s).  Realistically, this louvre should be a mechanical item
and not a Division 8 item as it forms part of the mechanical system and is not simply
an architectural feature.

R8: Addressed in Addendum #6.

Q9: What strength of concrete is required for floor patching of slab on grade and slab on deck 
due to mechanical and electrical cutting and trenching?  Will dowels be required at

patching of trenches in the slab on grade?  If so, what size of dowels and what
spacing?

R9: 25MPa concrete. Yes dowels required. 10M dowels at 350 mm c/c max.

Q10: There is one new housekeeping pad shown on A-102 in mechanical room 336.  Will any 
reinforcing be required or do we simply use the Masterflow 648 CP grout specified in 
section 03 30 00, item 2.1.1.1?

R10: This housekeeping pad is covered on the structural drawing and in specifications section 
03 30 00.

Q11: Section 03 30 00 - Cast in Place Concrete: Item 2.1.5 lists two products for floor
patching, one for patching less than 25mm thick, and one for patching more than
25mm thick.  Where would these products be used for this project?  Is there an area of
the floor that needs levelling?

R11: Addressed in Addendum No. 7.

Q12: Section 04 05 00 - Common Work Results for Masonry: Item 1.4 Job Mockup.  Is this 
required for this project or can the mockup be deleted?  Exactly what is part of the

mock-up?

R12: No mock up required.
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Q13: Section 04 22 00 - Concrete Units Masonry: Item 2.1.1 lists concrete blocks and item
2.1.2 lists split faced architectural blocks.  Are these applicable?  The masonry scope of
work appears to be patching of brick veneer where disrupted during renovations.  Can
you please clarify?

R13: Patch / Repair of disrupted brick only.

Q14: Section 07 21 19 - Foamed in Place Insulation: Item 1.3 Mock-up.  Is a mock up for this 
section really required?  

R14: No.

Q15: Section 07 84 00 - Firestopping: Item 3.4.1.2 states to firestop at edge of floor slabs at 
curtainwall and precast concrete panels.  Is this clause applicable to this project?

R15: No.

Q16:  Any new fire rated walls/partitions are clearly indicated on the new floor plans.  What
about existing fire rated walls/partitions?  They are not shown and if we have to provide the 

appropriate firestopping for mechanical / electrical penetrations, then we need to know 
which existing walls have fire ratings.

R16: All penetrations through existing interior partitions are to be firestopped.

Q17: Solicitation Amendment No. 11 has changed the product yarn type from 6.6 to 6.
The products that we used for this tender is a Type 6.6 premium branded Antron nylon. 
Also, the tufting machine has a different gauge resulting in a variation in stitches.

However, the density and weight exceed the minimum requirement. I just wanted
confirmation that this is acceptable.

R17: As the type 6.6 branded nylon yarn is a bit stronger than the type 6, there is no reason to 
reject this product for the yarn type.

Solicitation No. - N° de l'invitation Amd. No. - N° de la modif. Buyer ID - Id de l'acheteur

EC015-140977/A 013 pwb020

Client Ref. No. - N° de réf. du client File No. - N° du dossier CCC No./N° CCC - FMS No/ N° VME

R.039554.001 PWB-3-36036

Page 5 of -  de 6



Solicitation No. - N° de l'invitation Amd. No. - N° de la modif. Buyer ID - Id de l'acheteur

EC015-140977/A 013 pwb020

Client Ref. No. - N° de réf. du client File No. - N° du dossier CCC No./N° CCC - FMS No/ N° VME

R.039554.001 PWB-3-36036

Page 6 of -  de 6


