
AMENDMENT  - 2 

QUESTIONS AND ANSWERS 

 

File:  DND 12/0019455 

Initiative:  CBRNE Collective Training Standing Offer Arrangement 

 
Q1.  Would DND/CAF consider extending the initial period to March 2015? 
 
A1.  The initial contract period will be amended to read “from date of issuance for a 

one year period”. 
 

Q2.  Would DND/CF consider extending the closing date to 31 October 2013? 

 

A2. Yes.  The solicitation period will be extended to 31 October 2013 – 14:00.  

 

Q3. Annex A, para 4.6.2.1 states there is a requirement that the 'Offeror shall have an 
appropriate approval granted from the DND/CAF regulator to possess or transport 
any radioactive source, owned by DND/CAF, whose activity is greater than one 
(1) exemption quantity in accordance with Nuclear Safety Orders and Directives.' 
– Can DND/CAF confirm that DN Safe would issue such an approval for a 
contractor to posses or transport radioactive material owned by DND/CAF. 

A3. D N Safe confirms the intention of issuing an approval provided that the Offeror 
satisfies DND/CF transportation regulations and requirements for possession.   

 D N Safe will cooperate with the Offeror/CANSOFCOM personnel to resolve 
any gaps or consider alternative means to grant approval for transport/possession, 
on a case by case basis. 

 
Q4. Annex A, Para 4.6.2.1 also states 'While conducting training Offeror shall be 

under the regulatory authority of DND/CAF regulator and shall be subject to the 
requirements of the Nuclear Safety Orders and Directives.' Can DND/CAF clarify 
this requirement as we believe that contractors must follow CNSC requirements 
and meet DN Safe requirements (i.e., when on DND/CAF property etc). 

 
A4. Offeror’s are expected to follow Canadian Nuclear Safety Commission (CNSC) 

as the National Standard and Authority as well as any additional DND/CAF 
regulator requirements. 

 

Q5. Are all requirements in Annex A, section 4.6 required prior to bid closing? 

 



A5. No. The requirements under Annex A, section 4.6 are required only once an 
authorized call-up has been issued and prior to the start date of an exercise.  

 
Q6. Annex A, Mandatory 3 –M3 states 'The Bidder must have experience (minimum 

of 4 different contracts over the past 2 years) delivering similar multi or single 
agency scenario based, collective CBRN training in a live and/or inert 
environment …..'. It is requested that this mandatory be extended to include four 
contracts in a five year period. 

 
A6. Agreed, the mandatory criterion is amended to read “The Bidder must have 

experience (minimum of 4 different contracts over the past 5 years)…”.  
 
Q7. Annex A, Point rated Criteria 2 – PR 2 states that 'The Offeror has provided 

services on more than 4 different contracts over the past 2 years delivering similar 
multi or single agency scenario based, collective CBRN training in a live and/or 
inert environment …..'. It is requested that this mandatory be extended to include 
four contracts in a five year period. 

 
A7. Agreed, Annex B, Point Rated Criteria at para 4.2 is amended to read “The 

Offeror has provided services on more than 4 different contracts over the past 5 
years delivering similar multi or single agency scenario based, collective CBRN 
training in a live and/or inert environment …..'. 

 
Q8. Annex A, Point rated Criteria 2 – PR 2 states that 'The Offeror has provided 

services on more than 4 different contracts over the past 2 years delivering similar 
multi or single agency scenario based, collective CBRN training in a live and/or 
inert environment …..'. This statement does not seem to align with the rating scale 
as the rating scale is based on a 5 year period. Suggest that the wording in the 
rated criteria section reflect 4 contracts over the last 5 years to align with the 
rating scale. 

 
A8. Refer to A7. 
 
Q9. Annex A, PR2, PR3 and PR5 – The rated criteria in these sections indicates a 

requirement for collective CBRN or CBRN and E training, while the rating scale 
indicates that completion of an exercise is the metric – please confirm that the 
terms “collective training” and “exercises” are synonymous. 

 
A9. DND confirms that similar “collective training” and the rating scale “exercises” 

as the execution metric at Annex B, PR2, PR3 and PR5 are synonymous and 
therefore considered the same, and can be referred to as “Collective Training 
Exercise(s)”.   

 
Q10. Referring to the Pricing Schedule in Annex B, Section 6.8, in numerous locations 

there is a requirement for quoting “all inclusive per diem rates” for specific 
positions and deliverables (e.g., All inclusive per diem Rate per Initial Planning 



Conference Includes revised and final approved versions of Exercise Plan and 
Scenario(s), the Exercise Script, MEL and Eval Plan as per section 4.3.1(c and d). 
As such, the quote for each of these phases seems to include detailed deliverables 
developed prior to the actual quoted milestone (i.e., IPC, MPC, Execution etc). 
Does this mean that DND/CF want an all inclusive cost for the milestone 
including all related deliverables and the resources attendance at the milestone 
(i.e., an all inclusive per diem rate is multiplied by the total number of days 
estimated for milestone completion and the full cost of the milestone is provided)? 
Or Does DND/CF mean they want an all inclusive daily rate quoted that would be 
charged for each day required to prepare for and attend the milestone, and that the 
level of effort to complete this would be estimated by the contractor, and agreed 
to by the TA at the time of call up? It should be noted that the LOE required is 
directly related to the objectives of any given exercise which are not known at this 
time. 

 
A10. All-inclusive per diem rate includes the preparation, attendance, execution and 

delivery of tasks specified in an authorized call-up.  Milestones/Tasks and level of 
effort would be estimated at the two one-day Planning Conference(s) and agreed 
to at the time of specific Exercise Execution call-up(s). 

 
Q11. Can you clarify if the exercises (other than the one at DRDC Suffield) must be 

conducted in Canada, or can they be executed at the vendor’s location? 
 
A11.   The region of delivery is limited to Canada only. 


