
RFRE Amendment 001 

This RFRE amendment 001 is raised to do the following: 

- Answer Questions 1 to 5 

- Amend the RFRE document 

 

Q1. Question 

RFRE 3.1.3(b) (p41), states use Times New Roman with font no smaller than 12 point.   

Would you allow us to use smaller font that are legible for text in the headers, footers, tables, 

graphical elements, and exhibits?  

A1.  Answer 

The font size requested in clause 3.1.3(b) is suggested because of its legibility.  Any other font that is 

legible is acceptable. 

 

Q2.  Question 

(Re. RFRE section 4.3.2 (p. 45), “The Respondent is requested to provide a third-party reference for 

each project….”  

For projects where we performed in an owner/operator capacity, no single third-party client 

reference exists.  What will Canada accept as our third-party reference for verification and validation 

of our response? 

A2.  Answer 

Delete clause 4.3.2 of clause 4.3, Reference Checks, in RFRE Part 4. 

Insert the following clause 4.3.2 in clause 4.3, Reference Checks, in RFRE Part 4: 

“4.3.2 The Respondent is requested to provide references and alternate references for claimed 

experience as outlined in Annex F.  Canada will only consider references from clients for whom the work 

was performed.  However, if a client relationship does not exist because the work was performed by and 

for the Respondent itself (or by and for the Team Member, Joint Venture Participant, Parent or Third 

Party itself (as such terms are defined in clause 1.4 of Annex F)), Canada will consider references from 

individuals who, at the time the work was performed, were employed in a management role by the 

organization that performed the work.  Canada reserves the right to require additional substantiating 

information and documentation from the Respondent to validate or verify the claimed experience and 

this may include but is not limited to internal reports, publically available information, or third party 

analyses, reports or assessments, in respect of the relevant experience claimed.  Canada will not seek to 



rely on any findings or determinations made in any such third party analyses, reports or assessments 

other than for the purposes of validating or verifying claimed experience.”  

If the requested references are not provided in the Response, the Respondent will have two (2) working 

days (or a longer period if specified in writing by the Contracting Authority) to provide the necessary 

information to Canada.  References from representatives of Canada will be accepted. 

 

Q3.  Question 

RFRE 1.8.2.1(c)i (p. 14), states “Detailed consultations will consist of industry meetings and any other 

processes deemed necessary by the Contracting Authority, including group discussions, site visits, and 

one-on-one discussions between Canada and each Qualified Respondent” and RFRE 6.1.11 (p. 50) 

states “... individuals that will be required to be cleared in order to participate in the detailed 

consultations.”  The quoted portions of the RFRE suggest that all individuals that participate in all 

consultations must be security cleared.  It has been our experience in other procurements (including 

GoCo procurements) that the draft GoCo contract and other agreements were not protected 

information under security requirements and therefore our contract representatives did not have to 

obtain security clearances in order to participate in discussions regarding the draft contract terms and 

conditions. 

Will the government allow participation by non-cleared individuals in discussions of the draft contract 

terms and conditions or will all draft contracts be Protected A or B? 

A3.  Answer 

Individuals wishing to participate in the detailed consultations must satisfy the security requirements in 

the RFRE found at Part 6 – Security, Financial and Other Requirements.  Refer to clause 6.1 Security, as 

well as clause 6.1.7.  The expedited process to obtain clearances is also found in Part 6. 

 

Q4.  Question 

(Re. : RFRE Annex E, 1.8 (page 140), states that the “Information from the protected data room will be 

provided electronically or in hardcopy...”) 

To reduce the number of proposal preparation team members who require access to the protected 

data room, will we be permitted to either download documents to our secure server for cleared 

personnel to read or to print a copy of each document for use by cleared personnel in our controlled 

document room? 

A4.  Answer 

No, documents are available for viewing only for security cleared individuals to a maximum of 20 users 

per Qualified Respondent. 



 

Q5.  Question 

(Re. Part 3, paragraph 3.1.3(b), page 41 of 180) 

Item 3.1.3(b) specifies that respondents use Times New Roman with font no smaller than 12 point. We 

assume the Times New Roman 12-point font refers to the RFRE response body text and that we can 

use a different font in tables, graphics, headers and footers to maximize their readability. For 

example, using a smaller-sized sans serif font (such as Arial) improves the readability of graphics and 

tables, compared to using a 12-point serif font such as Times New Roman.  

Is our assumption correct? 

A5.  Answer 

Refer to answer to question 1. 

 

All other Terms and Conditions remain the same. 

 

 

 

 


