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Solicitation Amendment No. 002 is being issued to reflect the following: 

A) Amend Part 4, Section 1.1 – Technical Evaluation, Article 1.1.1 & 1.1.2 
B) Amend Part 4, Section 1.2, Article 1.2.2 (ii) 

 B)     Questions & Answers 
------------------------ 

A) At Part 4, Section 1.1 – Technical Evaluation, Article 1.1.1 & 1.1.2 
 
Delete: Annex E 
Insert: Annex F 

------------------------ 

B)    At Part 4, Section 1.2, Article 1.2.2 (ii) 

Delete:  In its entirety; 
 
Insert: (ii) Extended Price for each contract year is the Firm Quantities and the maximum 
Optional Quantities multiplied by proposed Firm Unit Price of each contract year.  

------------------------ 

B) Questions and Answers 

Q1: When responding to Mandatory Technical Criteria M1-M10, may we combine the unheated and 
heated version of the same sensor model in one compliance table? 

A1: For clarity, bidders should provide separate compliance tables for the heated and unheated versions 
of the same sensor model. 

 

Q2: Page 4, Paragraph 2, Summary, Category 2) Heated RH Sensors, fourth paragraph, last sentence 
reads:   “If Bidders are proposing to bid on both Heated and Unheated RH Sensors, Bidders must provide 
the same model for both”.  Please confirm that offering heated and unheated versions of one model 
does not preclude the same bidder from offering a second unheated-only model.  

A2: The RFP makes no such preclusion. A vendor may submit as many independent bids for different 
sensor models as they desire. In the example cited, the second unheated-only model requires a second, 
independent bid. Each bid will be evaluated on its own merits. 
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Q3: Page 7, Part 4, Section 1.1 – Technical Evaluation, Article 1.1.1 & 1.1.2 refer to Annex E.  Shouldn’t 
these read Annex F?   

A3: Yes, reference A) above. 

 

Q4: Page 8, Section 1.2 – Financial Evaluation, Article, 1.2.1, last paragraph reads:  “For those bidders 
submitting bids for Category 2, Heated RH Sensors, bidders must complete and submit Annex B – 
Category 2; Heated RH Sensors”   

As Bidders proposing to bid on both Heated and Unheated RH Sensors must provide the same 
model for both heated and unheated RH sensors, should the last paragraph be expanded read, 
“For those bidders submitting bids for Category 2, Heated RH Sensors, bidders must complete 
and submit Annex B – Category 2; Heated RH Sensors and Annex B – Category 1: Unheated RH 
Sensors?  

A4:   Bidders proposing Heated RH Sensors must submit pricing in accordance with Annex B Category 2; 
Heated RH Sensors only. Bidders proposing Unheated only RH Sensors must submit pricing in 
accordance with Annex B Category 1; Unheated RH Sensors only. Please refer to Part 4, Section 1.2 – 
Financial Evaluation, for further details.  

 

Q5: Page 8, Paragraph 1.2.2, ii reads “Extended Price for each contract year is the Firm Quantities or the 
maximum Optional Quantities multiplied by proposed Firm Unit Price of each contract year.”  Should the 
word “or” be replaced with the word “and”?   

A5:  Yes, reference B) above. 

 

Q6: Page 18 “5.2 At the time of delivery, each sensor must be accompanied by certificate of calibration 
from an ISO IEC 17025:2005 (or later version) accredited facility in a hard copy or in an electronic 
portable document format (“.PDF”) copy. Calibration Laboratory Assessment Services (CLAS), National 
Institute of Standards and Technology (NIST) and American Association for Laboratory Accreditation 
(A2LA) accredited calibration laboratories, or equivalent are acceptable calibration facilities. The 
calibration certificate must reflect the results of the calibration of each individual sensor. The calibration 
must be conducted at one temperature point, between 20°C and 24°C. The calibration must be valid for 
at least one year.” 

(a) How many humidity calibration points are required in the factory calibration? 
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A6 (a): There is no minimum or maximum number of points that are required on the calibration 
certificate. The number of points must be in accordance with the justification provided in the bid, in 
response to section M 3.7 b) of the Mandatory Criteria. 

(b) Does it fulfill the requirement if the individual sensor calibration is done in a facility utilizing 
working standards which are calibrated in an ISO17025 accredited laboratory and providing 
traceability to NIST? 

A6 (b):  Section M 3.7 includes a description of the requirements for a laboratory to meet the “or 
equivalent” clause. The laboratory must be accredited, either by ISO/IEC 17025:2005 or another 
accreditation organization listed, or by an identified substitute certification accompanied by supporting 
documentation. The vendor’s question does not name such an accreditation, and the scenario 
presented does not provide sufficient information to fulfill the requirement. 

 

Q7:  Page 20 “7.2 Accuracy: uncertainty The measurement uncertainty of sensors must be less than or 
equal to: a)    3% RH for 0% <= RH <= 90%; and   b)  4% RH for 90% < RH <= 100%”  

(a) Does the accuracy include non-linearity, hysteresis and repeatability?  

A7 (a): Yes, the stated accuracy requirement includes non-linearity, hysteresis, and repeatability. 

(b) Does the accuracy cover the whole temperature range -40°C to +50°C, or accuracy at room 
temperature? 

A7 (b): The accuracy specification covers the whole temperature range. 

 

Q8: Mandatory Criteria, M6 requires bidders to provide with their submission “data resulting from the 
laboratory testing of a least two (2) separate sensor units the proposed sensor model and version.”  This 
requires securing an independent ISO IEC 17025:2005 accredited facility.  We have been in contact with 
a facility, but have yet to secure a place on their schedule.  To allow additional time, we respectfully 
request a two-week extension of proposal submission due date. 

A7: Yes, please reference front page of Solicitation Amendment No. 002 for new solicitation closing 
date. 

 

ALL OTHER TERMS AND CONDITIONS REMAIN THE SAME 


