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ECRS-RFP-13-0702
Event Field Office Services

Part 1. Interpretation

11

Elections Canada hereby amends in accordance with this amendment the Request for
Proposal for Event Field Office Services (EFOS) bearing number ECRS-RFP-13-0702 and dated
June 2, 2014 (the “RFP”). This amendment hereby forms part of the RFP.

1.2 Unless defined herein or unless the context otherwise requires, all of the words and phrases
defined in the RFP and used in this amendment shall have the same meanings assigned to
them in the RFP.

Part 2. Questions and Answers

The following questions have been asked in response to the RFP and Elections Canada hereby
answers as follows:

2.1

2.2

Question No. 57

Question: Reference Article of Agreement? Article 16 Section 16.02
Comprehensive Land Claims Subcontracts with Aboriginal Agreements Business

Pursuant to Article 16.02, It states in the event that a Field Office is located on lands that
are subject to a Comprehensive Land Claims Agreement, the Contractor shall contract with
an aboriginal business for the delivery of ensuring that any subcontractor business the
vendor may enter into to deliver services in this RFP meets both Elections Canada
requirements as well as passes any appropriate procurement scrutiny (i.e. financial
position, ability to meet service levels, etc.)

Would Elections consider amending this "shall contract” requirement to a right of first offer
(ROFQO) or similar clause so that the Contractor can ensure any subcontractor business they
may enter into meets both Elections Canada requirements as well as the Contractors
procurement scrutiny? (l.e. financial position, ability to meet service levels, etc.)

Answer: As Elections Canada has to comply with its obligations under the Comprehensive
Land Claims Agreements, it cannot accept your proposed amendment. As stated in
subsection 16.02.01 of the Articles of Agreement, the Contractor’s obligation to subcontract
with an Aboriginal Business for the delivery of the Field Office Assemblies is subject to an
Aboriginal Business being available and having the necessary resources to provide such
services in compliance with the Contract.

Question No. 58

Page 2 of 7



2.3

24

2.5

Question: Does Elections Canada have a de-briefing document that describes experiences
with previous elections events and indicates things that worked well, things that did not and
any lessons learned or recommendations? If such document(s) exist will Elections Canada
share them with the proponents?

Answer: Elections Canada does not have de-briefing documents that describe experiences
with previous events. However, Elections Canada can confirm the incumbent contractor has
successfully managed all aspects of equipment packaging, delivery, installation, support and
recovery of two general elections and approximately 20 by-elections since 2007. We can
further confirm that ECHQ and Field Office personnel have appreciated that a single
Contractor was responsible for Field Office technology deployment and support.

Question No. 59

Question: Annex A — Statement of Work

4.4 Event Deployment and Support Period

4.4.3 With reference to the Address Confirmation Notices; over what period of time will the
vendor receive all the Address Confirmation Notices?

Answer: Historically, all general election Address Confirmation Notices were provided
within five calendar days after the election call. However, obtaining Field Office addresses is
subject to office space availability and Elections Canada makes no commitment to providing
Address Confirmation Notices within five calendar days.

Question No. 60

Question: Part 7 Technical Evaluation Criteria

SECTION B — RATED EVALUATION CRITERIA

[R1] Work Management Plan

Section 3.2 - Risk Management Methodology

3.2.1 b) Please elaborate Elections Canada’s requirement for this section. Please cite an
example where Elections Canada where Elections Canada anticipates this risk.

Answer: Sub-element 3.2.1 a) requires bidders to describe in detail how they will manage
the availability of services to minimize service disruptions. Sub-element 3.2.1 b) requires
bidders to describe in detail how they will recover such services, should a disruption occur.

Question No. 61

Question: Amendment # 3 — Answer to Question # 4 states that the ““Production release
date” means the date of manufacture of the hardware. The
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2.6

RFP is amended in accordance with section 3.2 of this amendment.”, entailing that all
equipment must have been manufactured of no more than six months prior to the date of
the

COTS Equipment Order Notification.

As there are numerous products that are not typically refreshed by the OEM in a six month
period, but are still current builds and not considered end-of-life (in the networking product
category, as an example), can Elections Canada change that criteria to say that the product
must be in its current build and latest revision at the time of sale ?

Answer: The RFP is hereby amended in accordance with section 3.1 of this amendment.

Question No. 62

Question: Section 4.02 - Lease Period

4.02.01 states that “The period of the lease starts on the day the Hardware is accepted and
ends when it

expires in accordance with the Contract (Lease Period), unless the lease is terminated

earlier in accordance with the Contract. If it is not specified elsewhere in the Contract, the
Lease Period is 12 months.”

As the pricing tables indicate a 36 months leasing period, can Elections Canada confirm that
the leasing period is indeed 36 months and not 12 months?

Answer: Section 4.02 — Lease Period which you are referring to is part of Annex C —
Supplemental Conditions — Hardware Purchase, Lease and Maintenance. Section 1.02 of the
Articles of Agreement provides the priority of documents and identifies that the wording of
Annex A — Statement of Work has priority over the wording of Annex C — Supplemental
Conditions — Hardware Purchase, Lease and Maintenance. Subsection 3.2.4 of Annex A —
Statement of Work provides that throughout the Term of the Contract, Elections Canada
commits to order, at a minimum, the volumes of various COTS Equipment items that are
specified in Appendix A — Hardware and Software Requirements, Table A-1, Column B. The
Term of the Contract is defined in Section 1.01 of the Articles of Agreement.

With respect to COTS Equipment beyond the minimum volumes set out in Appendix A —
Hardware and Software Requirements, Table A-1, Column B, pursuant to subsection 3.2.2 of
the SOW, such COTS Equipment will be supplied until the effective date of the COTS
Equipment Return Notice, as determined in accordance with Subsection 3.8.1, or the end of
the Term, whichever comes first.

The leasing period set out in Annex A to Part 8 — Financial Evaluation Criteria is only included
as a weighting factor for financial evaluation purposes.
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2.7

2.8

2.9

Question No. 63

Question: Section 4.04 - Termination of Lease for Convenience

4.04.03 states that “ If the Contracting Authority issues a termination notice under
Subsection 4.04.02, the only amounts that the Contractor will be entitled to be paid in
connection with the termination are:

(b) the lease termination charge, if one is specifically set out in the Contract.”

As there is no specific areas in the Pricing Tables to provide or show that termination charge,
can Elections Canada indicate where in the contract or bid response that the termination
charge is to be provided ?

Answer:  The Contract does not provide for a lease termination charge. Pursuant to
subsection 3.8.1 of the SOW, Elections Canada will give 90 calendar days prior notice if it
elects to terminate the lease for any of the COTS Equipment it no longer requires. Elections
Canada will pay the monthly leasing fees for the COTS Equipment identified in the COTS
Equipment Return Notice up until the end of the 90 calendar day period.

Question No. 64

Question: Amendment 4, Answer # 27 states “The Web-based Administration Interface
must be available as stated to enable the ROTC to preconfigure and test COTS Equipment
during non-Event periods. Also, some COTS Equipment may be deployed and operational
weeks or months ahead of Events, and therefore the Web-based Administration Interface
must be available.”

Is it just the actual Web-based Administration Interface that needs to be ready at all times,
or does Elections Canada imply that all equipment stored nationally also be powered-on and
web-connected at all times ? In other words, will updates using the Web-based
Administration Interface be done at any given time (requiring a full hosting solution as
opposed to equipment storage) or will EC be providing advance notice?

Answer: Yes, the actual Web-based Administration Interface needs to be available at all
times to enable the ROTC to preconfigure the system itself and administer Managed
Equipment that is either deployed or in the ROTC lab during non-Event periods. Elections
Canada does not require COTS Equipment to be powered-on and web-connected, when not
deployed.

Question No. 65

Question: Annex A SOW 4.3 Event Ready Period
Please provide an estimate in days of the duration of the Event Ready Period.

Answer: Elections Canada cannot provide an estimated number of days for the Event Ready
Period, since the issuance of the Address Confirmation Notice is dependent on when an
Event is called.
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2.10 Question No. 66
Question: Annex A SOW 4.4 Event Deployment and Support Period subsection 4.4.3
Please confirm that the issuance of an Address Confirmation Notice indicates that the site is
ready to receive the equipment and that delivery and installation can occur at any time
during the period specified in 4.4.5 (c)i.
Answer: Delivery and installation of Field Office Assembly can occur upon receipt of an
Address Confirmation Notice provided the Contractor has communicated with the Field
Office Contact to coordinate the equipment delivery and installation in accordance with
Subsection 4.4.5 of the SOW.

2.11 Question No. 67
Question: Under Appendix A to Annex A — SOW: 4.1.1(d) states: 2.2 GHz processor with
three cores that natively supports Intel VT-x and AMDV with ability to enable it via BIOS;
1. Would Elections Canada please confirm if they are looking for a minimum of three
logical cores or physical cores?
Answer: Elections Canada has already amended paragraph 4.1.1 (d) in response to question
#47 as per Amendment #7 section 3.1. In all cases, processor core specifications refer to
physical cores.

2.12 Question No. 68
Question: Will Elections Canada be issuing a revised version of the original RFP to capture
all the changes that were done through the amendments?
Answer: No, Elections Canada will not be issuing a revised version of the original RFP. You
will need to prepare your proposal based on the original RFP and all amendments issued
thereafter. At contract award, the resulting contract and related annexes and appendices
will reflect all changes that were done through the amendments.

Part 3. Amendments

3.1 Amendment to Appendix A — Hardware and Software Requirements to Annex A -

Statement of Work

The RFP is hereby amended by deleting paragraphs 3.3.3 and 3.3.4 of Annex A — Statement of Work
in its entirety and replacing it with the following:
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3.3.3 The COTS Equipment must be new and have a date of manufacture of no more than
twelve months prior to the Effective Date of the Contract.

3.3.4 Throughout the Term, the Contractor must replace any COTS Equipment supplied
that is older than 48 months from the date of manufacture with new COTS Equipment,
unless the Technical Authority provides written instructions to the contrary to the
Contractor.
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