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Question:

Can you please indicate the amount of Rock Ex that is to be done in the actual project. |
understand that there’s 750 Cu m outside of the project. We are looking to see if there’s any
rock needed to be drill/blast inside the project working area.

Answer:

“The Rock Removal quantity is an allowance based on the geotechnical boreholes that were
complete and the work (Storm and Sanitary Sewer, Light Standard bases etc.) that that may
require rock removal. This is a unit rate item and will be measure based on actual rock
removed. Note that blasting is not permitted and rock is to be removed by mechanical mean
only.”

Question:

In regards to the asbestos pipe on this project, | want to ensure that any removal of asbestos
pipe will be dealt with as an extra. If contractors are to include this removal in our pricing we
need more information on the existing pipe. What size is it? Is it friable or non-friable asbestos?
What is the type of material? Please clarify.

Answer:
Delete 02 41 23 3.2.5.2

“For removal of transite pipe, work is to comply with Ontario Regulation 278/05 Designated
Substance - Asbestos on Construction Projects And In Buildings And Repair Operations made
under Occupational Health and Safety Act R.R.O. 1990 as amended and local requirements
pertaining to asbestos, provided that in case of conflict with these specifications, the more
stringent requirements shall apply.”

Add

02 41 23 3.2.6 as follows

“For removal of transite pipe, work is to comply with Ontario Regulation 278/05 Designated
Substance - Asbestos on Construction Projects And In Buildings And Repair Operations made
under Occupational Health and Safety Act R.R.O. 1990 as amended and local requirements

pertaining to asbestos, provided that in case of conflict with these specifications, the more
stringent requirements shall apply.”
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