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Q&A #2 

Date:  September 19, 2014 

Project: Lighting Retrofit / T12 to T8 Fluorescent Fixtures Conversion 

 

 

Bidders must make sure that their bids are based on the latest version of the tender documents published and 

take into consideration the following amendments and information, including any information provided on 

amendments or Q&As previously published for this project. 

 

Bidders that do not comply with this requirement will be discarded. 

 

 

Question 2: Appendix E, Section 4.2, Item .1 “…rapid start or instant start”. At item 4.3 you ask for shunted 

sockets, this requires instant start ballasts only. 

 

Answer 2: The ballasts will need to be instant start to be compatible with the shunted sockets. 

 

 

Question 3: Appendix E, Section 4.2, Item .4 “Power Factor: minimum 90% to 95% of rated lamp lumens.” Here 

there is confusion between Power Factor and Ballast Factor.  

 

 Power Factor higher than 90%, correct (the electronic ballasts standard is higher than 98%)  

 

 Ballast Factor: for a magnetic ballast.95% is correct, for an electronic ballast, the market standard 

is as follow : T12 34 watts lamp replacement ballast factor of .77 or .78, T12 40 watts lamp 

replacement ballast factor of .88 (Ballast in a new fixture, ballast factor .88)  

 

Answer 3: The ballast power factor must be higher or equal to 98%. 

 

 

Question 4: Appendix E, Section 4.2, Item .8 Harmonic Distortion, the standard is lower than10%, the hybrid 

ballasts are no longer available. 

 

Answer 4: The total harmonics distortion must be lower than 10%. 

 

 

Question 5:  Appendix E, Section 4.2, Item .9 The lamp frequency is now higher than 42 kHz, to avoid 

interference with infrared units. 

 

Answer 5: The electronic ballast operating frequency must be higher than 40 kHz. 

 

 

Question 6:  Appendix E, Section 4.2, Item .10 See note at item .4   

 

                       The market standard is American National Standard, I have included a copy of ANSI C82.11-2011, 

to insure the effective operation between lamps and ballasts, this is the standard used by the 

market.  

 

Answer 6: The ballast factor must be 0.77. 

 

 

Question 7: Please clarify whether the specification is for Instant Start or Rapid Start ballasts. Both are listed in 

the table on page 6 of the technical specifications, and section 3.3.3 of the technical 
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specification reads ’…T8 fluorescent lamps and rapid start electronic ballasts (IS)’. IS is usually used 

to identify Instant Start type ballasts. Please provide a manufacturer part number if possible. 

 

Answer 7: Section 3.3.3. The electronic ballasts must be instant start (IS). Section 4.2.1.1. The ballasts will be 

instant start ballasts. 

 

 

ALL OTHER TERMS AND CONDITIONS REMAIN UNCHANGED 

 

 

 


