
RFSO #1000163121 – Questions and answers 

Question #38: 
 
We provide consulting services for projects/assignments on First Nation lands contracted by: First Nation 
communities directly, Tribal Councils, Ontario First Nation Technical Services Corporation (OFNTSC), 
First Nation Market Housing Fund (FNMHF), AANDC, AANDC/PWGSC Standing Offers, and as part of 
public private partnerships.  Please confirm that this work is not a conflict of interest to this contract for 
AANDC. 
 
Answer #38: 
 
If the contractor has/can meet the capacity, experience and knowledge requirements to carry out both 
projects and respects the terms and conditions of the RFSO as outlined in section 9.1 and 9.2 (and all 
other conditions of the RFSO) then it is not an issue. It will be up to the Successful bidder to review past 
and current work as mentioned above and compare with potential Call-up’s to identify if there is a conflict 
of interest. 
 
Question #39: 
 
Will work under the RFSO SOA for a particular call-up result in future disqualification from working on a 
project that is an outcome of the SOA work whether contracted by AANDC, funded by AANDC, or 
managed by the band council? 
 
Answer #39: 
Disqualification will depend on the potential of conflict of interest. It will be up to the Successful bidder to 
review past and current work and compare with potential future work to identify if there is a conflict of 
interest. 
 
 
 
 
Question #40: 
 
If we declare a conflict of interest on a call-up as identified in section 9.2.2.2, would we be permitted to 
work for a First Nation or other party where there is the potential that AANDC and another successful 
offerer for this RFSO were also involved in another aspect of the project? 
 
Answer #40: 
AANDC will accept your refusal to enter into a call-up due to a conflict of interest and would not prevent 
you to carry on with work that this is source of such conflict of interest. 
 
Question #41: 
 
Will pre-existing relationships with First Nations communities (projects ongoing, proposed or completed) 
pose a conflict of interest when AANDC is calling-up a successful offerer for an assignment under this 
RFSO? 
 
Answer #41: 
See response to question 38 above. 
 
 
 
 



Question #42: 
 
If we are tracking an engineering design assignment for a project when AANDC calls up a successful 
offerer for the assignment pertaining to the design assignment we are tracking, can the offerer defer the 
RFSO assignment based on a potential conflict of interest? 
 
Answer #42: 
AANDC will award call-ups timely to meet its need and will not defer award of call-ups to accommodate 
offerers needs to avoid conflicts of interests. Offerors can refuse call-up requests if it would create a 
conflict of interest with other ongoing work. 
 
Question #43: 
Reference: Page 18 of 75 - section M1 - 1.1 and 1.2.4 
  

BIDDER CORPORATE PROFILE AND CAPACITY 
 
1.1 The Bidder must provide a company profile and resume demonstrating the Bidder's knowledge and 
experience in the provision of Engineering and Technical Advisory Services relevant and similar 
to DIAND's requirement as defined in the SOW. 
 
1.2.4 A written description of approximately 1,000 words indicating the Bidder's capabilities as a firm, 
including any existing Quality Certifications (e.g. ISO 9000), resource availability, and the extent of the 
Bidder's experience in the provision of Engineering and Technical Advisory Services similar to 
those described in the SOW. 
 
Question: Do these two sections refer to one text or two different texts? If two different texts are 

    required, can you give us more detail on what to include and the differences between the two? 
 
Answer #43: 
 
Yes, these two sections (1.1 and 1.2.4) refer to the same text. 1.2.4 refers to the detail that is to be 
included in the company profile and resume.  
 
 
Question #44: 
Reference: Page 20 of 75 - section R1 - 1.1.1 

Question: Does your definition of school include higher education institutions such as colleges, Cégeps 
and universities? 

 
Answer #44: 
 
With respect to work related to schools under the pending standing offers, we are referring to schools 
from Kindergarden to grade twelve. For school related experience of the bidder we would accept 
experience with higher education institutions such as colleges and universities. 
 
Question #45: 
Reference: Page 51 of 75 - section 7.4.1 c) 

Question: Would a geologist who does not hold an engineering degree but is a member of Northwest 
Territories and Nunavut Association of Professional Engineers and Geoscientistists qualify as 
a core contracted resource under section 7.4.1 c)? 

 
 
 



 
Answer #45: 
 
No. As stated under the requirements in 7.4.1 (c) (ii), the Geotechnical engineer is required to have a 
professional engineering designation with a valid license to practice as an engineer. 
 
Question #46: 
Reference: Page 51 of 75 - section 7.4.1 e) 

Question: Can biologists or individuals with environmental credentials qualify as core contracted 
resources in this category? 

 
Answer #46: 
 
No. The Environmental Engineer is expected to have a professional engineering designation with a valid 
license. See section 7.4.1 (e) (ii). 
 
Question #47: 
Reference: Page 26 of 75 - section 1.2.11 
 

1.2.11 Notwithstanding the above, the Bidder MUST provide price support for all proposed non-core 
contracted resource per diem rates and all contracted resource per diem rates for any 
intermediate or junior level resources (if proposed) by the Bidder. Acceptable price support is one 
or more of the following: (...) 

c) A “most favoured” price certification statement. 
 
Question: Can you clarify if a specific format of certificate is preferred? 
 
Answer #47: 
There is no specific format required. It is at the bidder’s discretion as to the format of the price certification 
statement as long it is, valid and what is generally used by the bidder and has been used in the past. 
 
 
 
 
Question #48: 
Reference: Page 21 of 75 - section 1.2; Page 21 of 75 - M2 section; Page 25 of 75 - section 1.2.7 

We understand that 6 resources can be proposed for core disciplines (4 core contracted resources, 1 
intermediate level contracted resource and 1 junior level contracted resource). 

We also understand that 4 resources can be proposed for non-core disciplines (2 non-core contracted 
resources, 1 intermediate level contracted resource and 1 junior level contracted resource). 

Question: In order to improve the proposed resources’ coverage nationally, is it possible to increase the 
number of resources that can be proposed? 

 
Answer #48: 

As stated in M2 2.1.1 and R1 1.2 of the evaluation criteria, a maximum of four core contracted resources 
per discipline will be considered and evaluated for the purposes of awarding the pending standing offers. 
In terms of non-core contracted resources, as stated in R2 of the evaluation criteria, the bidder may list a 
maximum of two (2) proposed non-core contracted resources per discipline. 

 



Question #49: 

Reference: Page 28 of 75 - Table 4 -A; Page 58 of 75 - Appendix B 
 
Question: Are we to propose a single fixed daily rate for all resources by discipline, province and level? 

For example, if we propose two senior civil engineers in Quebec, will they be invoiced at the 
same daily rate? 

 
 
Answer #49: 
That is correct. See sections 1.2.5, 1.2.6. and 1.2.7 of the Financial Evaluation for clarification. There will 
be one all-inclusive per diem rate for each Senior Level Core Contracted Resource proposed in each 
Region. The same goes for non-core Senior Level Contracted Resources and proposed contracted 
resources at intermediate and junior levels. 
 
 


