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THIS AMENDMENT #002 IS RAISED TO ANSWER QUESTIONS RECEIVED.

REASON FOR AMENDMENT:
Canada is publishing herein responses to enquiries that it received pertaining to this solicitation 
subject to Period 1 - Initial Question Period as set out in accordance with Article 2.7 - Enquiries -
Request for Supply Arrangements. Please note that Canada may respond to questions in a non-
sequential order, but all questions submitted during Period 1 will be answered and industry will be 
notified when Canada is proceeding to Period 2 - Supplementary Question Period.

Questions and Answers:

PWGSC Acquisitions Branch offers services in both Canadian official languages; we will reply to 
you in the official language used in your e-mail.

CPSS Solicitation Dashboard Snapshot

Question 1:
It is our understanding that BOTH our Supply Arrangement (Solutions) and SO/SA Tasks 
“standing” will no longer be valid as of June 2015 unless we are to resubmit during these renewal 
processes that closes March 23, 2015? Is this correct?

Answer 1:
Correct.  As per Component II, Part 6A, Article 6.4.2 – Request for Supply Arrangement Bid 
Solicitation found on page 29 of the RFSO/SA (E60ZN-15TSPS/A) and Component II, Part 6A, 
Article 6.4.2 – Request for Supply Arrangement Solicitation found on page 30 of the RFSA 
(E60ZN-15TSSB/A), all arrangements whether issued during a refresh solicitation period or as 
the result of an arrangement submitted on the closing date of an annual renewal solicitation will 
be replaced when a renewal solicitation occurs. Therefore, all Suppliers must submit an 
arrangement before the closing date of a renewal solicitation in order to continue to provide 
services under its resulting Supply Arrangement.  As per Component III, Part 7A, Article 7.4.2 –
Request for Standing Offer Bid Solicitation found on page 43 of the RFSO/SA (E60ZN-
15TSPS/A), all Offerors must submit a bid before the closing date of a renewal bid solicitation in 
order to continue to provide services under its resulting Standing Offer.

Suppliers holding existing awards under series E60ZN-13TSPS/XXX/ZN, E60ZN-
13TSSO/XXX/ZN and E60ZN-13TSSB/XXX/ZN will be notified when their awards are set aside 
and are no longer available for use.

Question 2:
In reference to the Bid Submission Grids published in both RFSO/SA and RFSA. In these two 
grids, are the rows titled “Mandatory M.1 – all Streams” & “Mandatory M.2 – all streams” and the 
row called “Mandatory M.3 – all streams” (in the RFSO/SA) (page 17 of the RFSA and of the 
RFSO/SA) refer to: 

a) Rows MTS B1-MTS1 and B1-MTS2 (For Streams 1, 2 3 and 5) in the RFSA on page 3 of 
Attachment B? If not, where are the M1 and M2 requirements?
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b) Rows MTS B1-MTT1 and B1-MTT2 and B1 –MTT3 (For Streams 1, 2 3 and 5) in the 
RFSO/SA – i.e. on page 3 of Attachment B? If not, where are the M1 and M2 and M3 
requirements?

Answer 2:
Canada has created the following table to assist Suppliers in cross-referencing the mandatory 
requirements (“M.x”) in the Bid Submission Grid found at Part 3, Article 3.1.3 on page 17 of the 
RFSO/SA (E60ZN-15TSPS/A) to the mandatory criteria found at Attachment B and Attachment C 
of the RFSO/SA.  This table also cross-references the mandatory requirements (“M.x”) of the 
Arrangement Submission Grid found at Part 3, Article 3.1.3 on page 17 of the RFSA (E60ZN-
13TSSB/A) to the mandatory criteria found at Attachment B of the RFSA.

Question 3:
As an existing TSPS holder, we do not want to change our technical response already on file 
from previous TSPS solicitation (E60ZN-13TSPS/B or E60ZN-13TSPS/C or E60ZN-13TSSB/B or 
E60ZN-13TSSB/C). Are we correct to interpret the Bid Submission Grid (RFSO/SA) and 
Arrangement Submission (RFSA), Column C, Section 1 do not need us to resubmit any new 
project experiences in our technical response E60ZN-15TSPS/A or E60ZN-15TSSB/A? We only 
need to have the grandfather certification signed? We understand we need to resubmit rates, 
however. 

Answer 3:
For RFSO/SA –
As per the Bid Submission Grid at Part 3, Article 3.1.3 found on page 17 of the RFSO/SA 
(E60ZN-15TSPS/A), if you are not changing your technical response, you must complete the 
Grandfather Certification in the DCC and in print for M.2 and M.3 and the Grandfather 
Certification in the DCC only for M.1.  You are not required to submit project summaries for 
Categories for which you have been qualified under a previous Task solicitation (E60ZN-
13TSPS/B or E60ZN-13TSPS/C).  Rates are only required for the Standing Offer portion of the 
RFSO/SA (E60ZN-15TSPS/A).  You must submit new rates, subject to a new Financial 
Evaluation as described in Attachment D, if you wish to retain your Standing Offer.  There will be 
no carry-over of rates from the previous solicitation.

For RFSA –
As per the Arrangement Submission Grid at Part 3, Article 3.1.3 found on page 17 of the RFSA 
(E60ZN-15TSSB/A), if you are not changing your technical response, you must complete the 
Grandfather Certification in the DCC and in print for M.2 and the Grandfather Certification in the 
DCC only for M.1.  You are not required to submit project summaries for Streams for which you 
have been qualified under a previous Solution solicitation (E60ZN-13TSSB/B or E60ZN-
13TSSB/C).  Rates are not required for the Solution RFSA (E60ZN-15TSSB/A).

Mandatory 
Requirement

E60ZN-15TSPS/A
Stream 1,2, 3 &5

Attachment B

E60ZN-15TSPS/A
Stream 4

Attachment B

E60ZN-15TSPS/A
Stream 1,2,3 &5
Attachment  C

E60ZN-15TSPS/A
Stream 4

Attachment C

E60ZN-15TSSB/A
Stream 1,2,3 & 5

Attachment B

E60ZN-15TSSB/A
Stream 4

Attachment B

M.1 –
all streams B1-MTT1 B2-MTT1 C1-MT1 C2-MT1 B1-MTS1 B2-MTS1

M.2 –
all streams B1-MTT2 B2-MTT2 C1-MT2 C2-MT2 B1-MTS2 B2-MTS2

M.3 –
all streams B1-MTT3 B2-MTT3 C1-MT3 C3-MT3 N/A N/A
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Question4:
We are asking Question no. 3 because some of our client experience summaries originally 
submitted our response to the RFSA are now outside the 5 years now listed in B1-MTS2, albeit 
we can certify that we have done similar large work/projects since then. The confusion comes 
from the statement made in the RFSA to the effect that project experiences must have been 
obtained within 5 years of RFSA closing, in this case, March 23 2015 and then there is a 
statement on the next page that says “A Supplier may use a project summary(ies) submitted in a 
previous TSPS solicitation provided the criteria noted above (a through e) are met”. Yet, in 
Section IV of the Grandfather certification in Attachment C, (page 1) indicates that as long as we 
attest that “since the date the mandatory or certification was first met (as evidenced by the date of 
issuance of the supply arrangement) the Supplier has continuously met at the date of 
arrangement submissions all the qualification requirements related to the supply arrangement 
necessary to remain a supplier of the Services, and no arrangement has been cancelled by 
PWGSC or withdrawn by the Supplier”. We are therefore assuming that we do not need to 
resubmit additional client experience and by signing this certification, we will not be 
deemed non-compliant because project experience on files at PWGSC are now older than 
the 5 year limit. Is this correct? 

Answer 4:
If Suppliers wish to carry forward their Solution Supply Arrangement as previously awarded under 
E60ZN-13TSSB/B or E60ZN-13TSSB/C to maintain the Streams for which they are currently 
qualified, they must complete the Grandfather Certification in the DDC and in print (found at 
Attachment C of the RFSA).  Please refer to Part 3, Article 3.1.3 – Arrangement Submission Grid 
found on page 17 of the RFSA (E60ZN-15TSSB/A). They do not need to re-submit project 
summaries for Streams for which they are already qualified.  

If Suppliers wish to carry forward their Task Supply Arrangement as previously awarded under 
E60ZN-13TSPS/B or E60ZN-13TSPS/C to maintain the Categories for which they are currently 
qualified, they must complete the Grandfather Certification in the DCC and in print (found at 
Attachment E of the RFSO/SA).  Please refer to Part 3, Article 3.1.3 – Bid Submission Grid found
on page 17 of the RFSO/SA (E60ZN-15TSPS/A). Suppliers do not need to re-submit project 
summaries for Categories for which they are already qualified. 

If Suppliers wish to carry forward their Task Standing Offer as previously awarded under E60ZN-
13TSPS/B to maintain the Categories for which they are currently qualified, they must complete 
the Grandfather Certification in the DCC and in print (found at Attachment E of the RFSO/SA).  
Please refer to Part 3, Article 3.1.3 – Bid Submission Grid found on page 17 of the RFSO/SA 
(E60ZN-15TSPS/A).  Suppliers must submit new rates, subject to a new Financial Evaluation as 
described in Attachment D, if they wish to retain their Standing Offer.

Question 5:
In the RFSO/SA, we see that our projects can date of no older than May 26, 2006, but for the 
RFSA, there is a 5 year prior of RFSA closing. Is this an error in the RFSO/SA? 

Answer 5:
No, this is not an error.  As the RFSO/SA and the RFSA are separate and distinct solicitations, 
the mandatory requirements for each of these solicitations are separate and distinct.  The “May 
26, 2006” requirement has been consistently used in the RFSO/SA solicitations and the “5-year 
prior to bid closing” requirement has been consistently used in the RFSA solicitations.
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Question 6:
We are an existing SA Holder awarded under bid solicitation E60ZN-13TSSB/C and E60ZN-
13TSPS/C.

Can you tell me if we have to redo the complete submission process to qualify or do we only need 
to provide a submission in order to qualify for tiers, regions, metropolitan areas and categories for 
which we do not currently hold a supply arrangement?

Answer 6:
You do not need to redo the complete bid submission process. As described in the Bid 
Submission Grid at Part 3, Article 3.1.3 found on page 17 of the RFSO/SA (E60ZN-15TSPS/A) 
and the Arrangement Submission Grid found on page 17 of the RFSA (E60ZN-15TSSB/A), you 
only need to submit a bid/arrangement to qualify for the tiers, streams, regions, metropolitan 
areas and/or categories for which you do not currently hold a supply arrangement.  If you are not 
adding tiers, streams, regions, metropolitan areas and/or categories, you must follow the 
respective submission grids of each of the solicitations and submit the information required in 
Column C. 

Question 7:
There are two bids on MERX and I just wanted clarification as they both appear to be identical 
with a slightly different name.

Can you please tell me if TSPS - RFSO/SA Tasks Based (E60ZN-15TSPS/A) is the same as the 
RFSA Solutions Based (E60ZN-15TSSB/A)

Answer 7:
As the RFSO/SA (E60ZN-15TSPS/A) and the RFSA (E60ZN-15TSSB/A) are separate and 
distinct solicitations, the mandatory requirements for each of these solicitations are separate and 
distinct.  E60ZN-15TSPS/A is a task-based solicitation which will result in multiple Standing 
Offers and Supply Arrangements.  E60ZN-15TSSB/A is a solution-based solicitation which will 
result in a multiple Supply Arrangements.  Therefore, Suppliers must bid on each solicitation 
separately and meet the requirements set out in each accordingly.

Question 8:
What do I do if I am an existing SA Holder and would now like to become a SO Holder?

Answer 8:
A Supplier is currently a SA Holder but does not hold a Standing Offer.  The Supplier is now 
seeking to become a new SO Holder for the same categories for which they currently have a SA.  
To do so, the Supplier must submit a bid in DCC and must select the SO and select (by checking 
off in CPSS) the regions, categories and levels for which the Supplier wishes to propose rates for 
Financial Evaluation under the SO.  The Supplier will then enter its rates.  The Supplier will 
identify the SO categories in the DCC as “currently substantiated” and will be required to submit 
the Grandfather Certification in the DCC and in print (found at Attachment E of the RFSO/SA). 
The Supplier must refer to Part 3, Article 3.1.3 – Bid Submission Grid found on page 17 of the 
RFSO/SA (E60ZN-15TSPS/A).

As a result of this question, the above scenario is added to the content under “Existing Standing
Offer and/or Supply Arrangement Holders” under Article 1.2 Summary, sub-article ii. (page 6 of 
the RFSO/SA).
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Question 9:
Can we submit our submission electronically?

Answer 9:
As per Part 2, Article 2.3 Submission of Bids found on page 11 of the RFSO/SA (E60ZN-
13TSPS/A) and Part 2, Article 2.3 Submission of Arrangements found on page 11 of the RFSA 
(E60ZN-13TSSB/A), certain aspects of the submission are required physically (in print) and 
others are required electronically.  Please refer to Article 2.3 of the respective solicitations for 
additional information as well as the Bid Submission Grid at Part 3, Article 3.1.3 found on page 17 
of the RFSO/SA (E60ZN-15TSPS/A) and Arrangement Submission Grid at Part 3, Article 3.1.3 
found on page 17 of the RFSA (E60ZN-15TSSB/A).

Suppliers are reminded of and/or referred to the following:

1) The solicitation closing date for both the RFSO/SA (E60ZN-13TSPS/A) and the RFSA 
(E60ZN-13TSSB/A) is 2:00pm EDT on March 23, 2015.

2) For the RFSO/SA (E60ZN-13TSPS/A), Attachment H – Standard Instructions Competitive 
Requirements – Request for Standing Offers and Supply Arrangements:

a) Article 05 Submission of Bids.
b) Article 06 Late Bids
c) Article 07 Delayed Bids

3) For the RFSA (E60ZN-13TSSB/A), 2008 Standard Instructions Standard Instructions -
Request for Supply Arrangements - Goods or Services:

a) Article 05 Submission of Arrangements
b) Article 06 Late Arrangements
c) Article 07 Delayed Arrangements

4) The Certifications at Part 5 in both the RFSO/SA (E60ZN-13TSPS/A) and the RFSA 
(E60ZN-13TSSB/A) are required precedent to the issuance of the Standing Offer and/or 
Supply Arrangement.

5) Under the RFSO/SA (E60ZN-13TSPS/A), if a Supplier wishes to add new categories to 
their existing SO and/or SA, the mandatory requirements as set out in Attachment B and 
Attachment C must be met in accordance with the Bid Submission Grid at Part 3, Article 
3.1.3 found on page 17.  

6) Under the RFSA (E60ZN-13TSSB/A), if a Supplier wishes to add new streams to their 
existing SA, the mandatory requirements as set out in Attachment B must be met in 
accordance with the Arrangement Submission Grid at Part 3, Article 3.1.3 found on page 
17.

Question 10:
Can I combine my bid submissions for both E60ZN-15TSPS/A and E60ZN-15TSSB/A and my 
response to any other bid solicitation closing on the same day as E60ZN-15TSPS/A and E60ZN-
15TSSB/A in one envelope, package or box and send them to PWGSC?

Answer 10:
No. If a Bidder chooses to participate in more than one competitive process, each proposal must 
be presented as a physically separate document in its own envelope, clearly marked with the 
Solicitation Number specific to the Solicitation to which the Bidder is responding and delivered in 
accordance with the delivery instructions for that specific Solicitation.  If a Bidder sends in the 
same envelope more than one bid, Canada will, at its own discretion, choose which bid it will 
evaluate.

All other terms and conditions remain the same.


