RECEIVED QUESTIONS :
Q : For unit U-1, could you give make and model?

A: We cannot specify any make or model. Stick to the technical descriptions.

Q: We noticed that on plans and specifications, there is no finishes schedule. Can you please
provide one?

A: Finishes schedule is allready integrated to the specifications.

Q: Door detail “B” calls out symbol “DM” for room SM153. Symbol “DM” is not listed in the
legend table on drawing T01. Where is symbol “DM” defined?

A: DM stands for "Movement detector". Symbol "DM" is listed as "DP" in the legend table on
drawing TO1. See addendum.

Q: Door detail “A” calls out symbol “BPR”. Symbol “BPR” is not listed in the legend table on
drawing TO1. Where is symbol “BPR” defined?

A : BPR stands for BR (Request-to-exit button). Symbol "BPR" is listed as "BR" in the legend
table on drawing TO1. Please refer to "Appendix A : bordereau de quincaillerie" where it is
detailled what is provided. See addendum.

Q: Door detail “A” is calling out two magnetic contacts per door. Is this correct?

A: No. Only one is embedded on top of the door.

Q: Do we have to include contruction permit cost, as stated in article 1.8.3 of general
conditions? If so, please inform Ste-Anne-des-Plaines urban planing services, because they
have not received the required information.

A: Construction permit cost can be established based on your tender amount.

Q: Please clarify what type of temporary walls (composition) are required for phases 3 and 4?

A: To be clarified in addendum.



Q: For the worksite fence on jerseys, can you clarify the installation method? Movable 4m
individual sections, or continuous on all of jersey's lenght?

Furthermore, can we have specifications for the materials (posts, fence, crossbar) and the
post installation method to jerseys?

A: The fence is part of the peripheral security enclosure and must be continuous, with no
interruption.

Construction requirements are the same as for permanent fences (see civil engineer
specifications).

Q: Drawing shows 5 rows of two double-face sections, for a total of 20 sections. On the other
hand, drawing also shows 2 other rows of two sections, not described in specifications. Please
clarify the quantities description.

A: The layout to supply must be as per specifications. 5 rows of two double-faces sections,
for a total of 20 sections. The two rows with two fixed sections are no longer part of the
project.

Q: Please confirm if the system requires a lock. If so, the system must include a single-face
tray to install this lock.

A: Yes, a lock is required. Configuration with a single fixed tray and a mobile tray is suitable.

Q : Refering to drawings TO1 to T06 (Security system - access control - Division 28), could
you inform us about who will provide equipments relative to these drawings ?

A: The electrical sub-contractor must include divisions 27 and 28 in his bid.

Q: Could you inform us about who will provide equipments for sonorisation system Division
277?

A: The electrical sub-contractor must include divisions 27 and 28 in his bid.

Q: During may 21st bidders visit, a question was asked about the crawl space. Is it considered
an enclosed space?

A: Already clarified in addendum 2



Q: Referring to plans EQ7 and E09, which will supply cable trays?
If this is the electrical contractor, we will need the name of the manufacturer, the model and
the size.

A: Cable trays are supplied and installed by the departmental representative, as described in
the legend (see sketch EO1, Addendum ADD2-E01).

Q: For ceramic installation, no supplier is named in the specifications. Would it be possible to
get an allowance amount to include for the ceramic?

A: No, we are not allowed to provide this information.

Q: We cannot determine a specific product to use, because specifications are too large, and
no product seems to meet the requirements entirely. Can you please specify a product for the
following articles:

- Articles 2.1.1 a 2.1.4 of section 092116

- Article 2.2 of section 095800

A: No, we are not allowed to provide this information.

Q: Should the initial tender price include the condenser, for future installation on CD-2 roof?

A: No.

Q: Can you provide capacity of humidifier to be installed in air handling unit?

A: 15,9 kg/H

Q: Can plenum fan type ventilation units be considered as equivalents?

A: Yes.

Q: On plan S04 issued in addendum # 9 (note: Addendum 02 of modification 009) , the
engineer is asking for unit prices. Can we know where to indicate these prices in the bidding
form?

A: The unit cost form is in appendix of the invitation to tender.
APPENDIX 1 - COMBINED PRICE FORM



