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QUESTIONS 
 

 
RESPONSE 

1. XXXXX formally requests the mandatory 
requirement M1 (The bidding firm must be a 
certified Registered Education Provider (REP) 
approved by PMI (Project Management 
Institute) to issue professional development 
units (PDUs) for its project management 
training courses.) to be dropped for this RFP as 
it has no bearing on the capability of offering 
the requested courses. PDU’s can be issued by 
any training institution and not only by 
REPs  http://www.pmi.org/certification/earn-
pdus.aspx .   

1. The REP Mandatory Rating will be moved to a 
rated criteria.  REP illustrate that PMI has approved 
the content and speaks to quality of training that 
would be provided from the bidder.  It is true 
anyone can “issue” PDU’s, these are usually for 
informal training (1-2 PDUs) and not a 21 hour 
course, which could be claimed as 21 PDU’s.  If the 
course is not registered there is a good chance that 
PMI will not recognize 21 PDU’s of training from a 
non-REP.  
 
 
 

2.  XXXXX   also formally requests the mandatory 
requirement of M6 (All resources must be a 
certified Microsoft MVP on Project.) be dropped. 
Please refer to the Microsoft website regarding 
MVPs https://mvp.microsoft.com/en-
us/faq#20130220163511 MVP is not a certification 
but an award and has no bearing on the 
qualifications of the resources that have not been 
awarded this honor. There is a very limited amount 
of individuals globally that have the award 
designation of MVP. The designation of MVP is only 
valid for a 1 year timeframe. Having this mandatory 
requirement drastically limits competition and 
fairness as is described by Treasury Board policies 
on contracting. 

2. Moved to Rated Criteria as it speaks to the 
quality and Microsoft backing of the trainer 
involved with Project Scheduling and the use of the 
Microsoft Project Server application. 
 
 

 

3. XXXXX formally requests a review and a 
reissuance of the mandatory requirement M3 as 
it limits reference to the Federal Government or 
agency rather than work done for a department 
of the similar size. This could be provincially, 
municipally, privately. It is our opinion that this 
narrowing the of the scope of experience is 
limiting competition for this RFP.  

3. Wording changed to all allow Federal 
government department or agency, provincially, 
municipally and privately organizations of a similar 
size.   
 
 
 

4.   XXXXX formally requests a review and a reissuance 
of the mandatory requirement M4 Experience 
teaching MS Project Professional 2010 and MS 
Project Server 2010 All resources proposed as 

4. There was a typo in the English that had 10 
years; the French had 5 years’ experience.  What 
we are looking for is that the trainer has experience 
with other versions of MS Project Server/Project 

http://www.pmi.org/certification/earn-pdus.aspx
http://www.pmi.org/certification/earn-pdus.aspx
https://mvp.microsoft.com/en-us/faq#20130220163511
https://mvp.microsoft.com/en-us/faq#20130220163511
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Trainers for Article 4.0 of the SOW must have 5 
years’ experience with MS Project Server 2010, and 
10 years’ experience with Microsoft Project and 
Project Server from date of issue of this RFP, 
delivering training in the development of project 
schedules. This mandatory requirement is an 
excessive requirement request for an instructor 
with experience in delivering training on this 
technology. There is no practical way of proving 
training that was done 10 years ago as people move 
on within organizations and the likelihood of 
reaching anyone or that they recall the training is 
remote at best.. It is our opinion that this narrowing 
the of the scope of experience is limiting 
competition for this RFP.   

that would help ESDC who has users that have used 
other versions.  The experience can be concurrent. 
 
 
 

5.   xxx formally requests an amendment to the closing 
date as no amendment has been issued with 
answers previously submitted requests. 

5. The bid solicitation date has been extended to 
November 23, 2015. 

6.. Page 4: mentions “two separate files” but then three 
items are listed to be included in these two files: 
a.      Do you mean three files or two files?  
b.      If you mean two files, please indicate how three 
items should be saved in two files. 
 

6. 1 package will contain the technical bid and the 
certifications and the 2nd and separate package 
will contain the financial bid. We will also accept 3 
separate packages. 

7.  Page 9: “Bidder must provide the name of all 
individuals who will require access to classified or 
protected information, assets or sensitive work sites” 
As instructors, we typically need very little information 
from the client; Do you anticipate that the instructors 
will require access to classified or protected 
information, assets or sensitive work sites?  
 

7. Trainers will not be escorted while on site. In 
order to obtain a building pass the minimum level 
of security needed is Reliability. 

8. Page 10: “Any estimated level of services specified in 
this pricing schedule. Levels of efforts are provided as 
estimates only, and must not be construed as a 
commitment by ESDC to respect those estimates in any 
resulting contract” 
 
a.      Would you qualify your estimate of 15 courses (10 
“Managing … ” + 5 “Refresher …”) as the maximum 
number of courses that will take place? 
 

a. The RFP award will be based on the 15 
provided courses by the bidder (10 Managing .. 
+ 5 Refresher …). 

b. 15 courses are the estimate of the number of 
courses that will take place  
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b.      What is your realistic estimate of the number of 
courses that will likely take place? 
 
9.    Page 17: “4. ESDC requires the Contractor to 
provide training to project teams, PMO’s and 
Executives on the reporting functions in the Business 
Intelligence function.” 
 
a.      This objective suddenly specifies a different target 
group (“PMO’s and Executives”) than for all previous 
other learning objectives; will “PMO and executives” 
also be in the student audience apart from the stated 
audience “project managers and project schedulers” 
(page 17)?  
 
b.      Will students be vetted on if they meet the 
prerequisites for the course? 
 

a. This is correct.  The target audience are the 
project managers and schedulers who can be 
made up of PMO staff and Executives. 

b. All vetting of students will be done by the 
contracting authority 

10. Page 19: “Managing Projects with Project Server 
2010”; the course has a total of 22.5 hours (= 3 
days) but the components add up to 22.5 + 6 + 1.5 
hours = 30 hours = 4 days. Can you confirm if the 
duration of this course is meant to be 3 days or 4 
days long? 

10. Managing Projects with Project Server 2010 is 
to be a full training for 3 full government work days 
(7.5 hours per day).  The training should be made 
up of both Project Scheduling, Project Server and 
ESDC Reporting capabilities for a total of 22.5 
hours. 
 
 

11. Page 20: Do instructors need to have security 
clearance through the bidder’s organization (DSO) 
or are instructors allowed to have their clearance 
registered with other DSO’s? 

11. Instructors need to have the security clearance 
through the bidder’s organization (DOS). 

12. Page 20: “The Contractor will provide materials in 
either of the two official languages” 
Can you confirm that there is no requirement to 
translate the course materials from the language in 
which they were provided to the other language? 
 

12. All translation of material from English to French 
will be done by ESDC. 

13.    Page 20: “The Project Authority estimates that 100 
percent of the courses will be in English.” 
Page 26/27: “proposed Trainer has experience 
developing and delivering in class training courses on 
Project Scheduling practice in French.” 
 
a.      These two statements do not seem to be 

a. There is no requirement for the Trainer(s) to 
have the ability to conduct training in French.  
It is a rated criteria as if the bidder has a French 
Trainer(s) it may allow ESDC to conduct French 
training that was not advertised anywhere in 
the public domain. 

b. Yes the bidder could propose separate Trainers 
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consistent with each other; why do you require the 
candidate to have experience in French if all courses 
will be delivered in English? Can you elaborate? 
 
b.      The word “Trainer” is used consistently in singular; 
would you accept two trainers to be proposed in the 
matrix: one for the English sessions and one for the 
French sessions? How would this need to be filled in 
and submitted in the requirements matrix; do you 
allow more than one name to be submitted in the 
matrix for “Section B Rated Technical Criteria”? 
 

for training in each official language. 

14. Top of page 22 “The Contractor is responsible for 
providing all course textbook and/or training material 
to be supplied to all course attendees on day one of the 
training course.” 
Page 22 bottom: “Contractor to send course materials 
electronically to all registered Participants” which 
implies that the course materials are all electronic.  
 
a.      These two statements do not seem to be 
consistent; can you clarify? 
 
b.      We would like to provide a paper textbook and a 
paper course manual at the start of the course in 
compliance with the text at the top of page 22 “The 
Contractor is responsible for providing all course 
textbook and/or training material to be supplied to all 
course attendees on day one of the training course.” Is 
that ok?  
 

a. The bidder must have course material for 
participants on day one of the training.   If it is 
physical documents, then they will be provided 
on day one, if they are electronic they can be 
provided to the participants before the training 
for which they will be responsible for printing 
and bringing to the training. 

b. Physical textbooks are totally acceptable. 

15. Page 42 M1: “The bidding firm must be a certified 
Registered Education Provider (REP)” 
 
a.      Our company is in the midst of renewing the REP 
Certification and at bid closing date, we may not have 
received the new certificate from PMI to include in our 
proposal; how do recommend we proceed?  
 
b.      Can we provide a certificate that just ended and 
then submit the new certificate as soon as we receive 
it? 

15. See question 1.  Mandatory requirement has 
now been moved to a rated one. 
 
a. If you are in the process of renewing the REP 

Certification, please provide the previous 
certificate and submit the new certificate once 
it is provided by PMI. 

b. See above 
c. It would be nice that PMI recognizes the 

training as many participants will be PMP’s and 
21 days will not be accepted by PMI for 
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c.      PMI’s certificates are issued yearly: what minimum 
period does the REP-certificate need to cover that 
needs to be included in the bid? 
 

“informal training”.  The REP certificate should 
cover the period of training of 2016 calendar 
year. 

16. Page 24 M3: “Bidder must provide the following 
information … sample of the project management 
course material used to successfully deliver the 
training” 
Do you need to see a copy of the entire course 
materials (example sample) or a sampled subset of the 
course material (to be selected by contractor)?  
 

16. The bidder can provide either the full course 
documents or a sample subset of the course 
material.  We want to see that the course material 
is present and that the Bidder will not require 
months of work to develop the training for ESDC. 
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