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AMENDMENT #1 
 

REQUEST FOR PROPOSAL (RFP) 
 
 

On-Site Calibration & Repair services  
on the laboratory equipment’s  

of the Canadian Space Agency (CSA). 
 

Bid Submission Deadline: 
December 14, 2015 at 2:00 PM (EST) 

 
 
Submit Bids to: 
Canadian Space Agency 
TENDERS RECEPTION OFFICE 
Monday to Friday 
Receiving/Shipping (8:00 to 16:30) 
Closed between 12:00 and 13:00 
6767 route de l'Aeroport 
Saint-Hubert (Quebec) J3Y 8Y9, Canada 
 

Or by E-Mail:  asc.soumissionscontrats-contractssubmissions.csa@canada.ca 
 
Reference: CSA File No. 9F064-14-0256 
 
 
Note: Please read this Request for Proposal carefully for further details on the requirements and bid 

submission instructions. 
 

 
 

December 8, 2015  
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ANSWERS TO ENQUIRIES 
 
 
QUESTION #1 
Date on which the delivery of the service must occur and whether this is for a single onsite calibration 
event or multiple delivery dates. 
 
ANSWERS 
The calibration occurs only once a year. It usually takes about 2 weeks to perform on site, but some 
equipment shipped outside can return later.  Calibration of instruments is due around January 2016 but 
the following years are likely to be planned sometime in November. All instruments must be returned and 
final invoice sent before the end of March. On rare occasion, at any time some instruments can be 
shipped to the service provider for evaluation of repair. Again the complete process must be finalized by 
the end of March (each year). 
 

 
QUESTION #2 
Our lab is certified at the ISO 17025 level. 
 
Do you simply need the Certificates of Calibration and do not require before and after data, we can offer 
you our standard level with Out of Tolerance Data only. 
 
ANSWERS 
Standard level with out of tolerance data only. 
 

 
QUESTION #3 
Can you please clarify if the vendor must have an ISO17025 certificate in order to bid on this business? 
 
ANSWERS 
Yes it is mandatory 
 

 
QUESTION #4 
Part 5, sub section 1.7 seems to indicate that as a certificate is not required 
 
ANSWERS 
DELETE:  PARAGRAPHE 1.7 Laboratories - ISO/IEC 17025:2005 PART 5 CERTIFICATION 
REPLACE BY THIS ONE: 
 
1.7 Laboratories - ISO/IEC 17025:2005 
 
In the performance of the Work described in the Contract the Contractor must conform to the 
requirements of: 
 
ISO/IEC 17025:2005 General requirements for the competence of testing and calibration laboratories. 
 
the Contractor's quality management system must address each requirement contained in the standard. 


