
Addendum 1  SEL.:2016-D000263-1 

Project Title: Procurement of Management Services, Field Support Services project in Nigeria (2016-

D000263-1) 

 

A. AMENDMENT TO THE REQUEST FOR PROPOSALS (RFP) : 

1. Section 1. Instructions to Bidders (ITB), paragraph 7. Submission and Receipt of Proposals, 
ADD the sub-paragraph 7.2 c) as follows: 
 
“7.2 (c)       Bidders are requested to present their Proposal on 8.5” X 11” or A4 paper.  DFATD 
requests that a font size of Times New Roman 12 be used in Proposals.” 
 

2. Section 1. Instructions to Bidders (ITB), DELETE the paragraph 8.1 and REPLACE BY the 
following: “Proposals, as well as all related correspondence exchanged by the Bidders and 
DFATD, will be written in one of the official languages of Canada (English or French). 
 

3. Section 4. Terms of reference, sub-section 4B, REPLACE the paragraph 3. Service 
Requirements, 3.1 Office Space and Reception/Common Area, 3.1.1 General, i. Location BY the 
following: 
 
 “Location: The office space must be located in a secured building and environment, within a 
maximum of 8 kilometres of the High Commission of Canada currently located at 13010G, Palm 
close, Diplomatic drive, Central Business District, Abuja and must include adequate parking 
space for at least 10 vehicles.” 
 
 

B. QUESTIONS AND ANSWERS 

 

Q.1 Section 1. Instructions to Bidders, sub-section 14.1b, Procurement Business Number “Bidders 
must have a Procurement Business Number. Bidders must register for a Procurement 
Business Number in the Supplier Registration Information service online at the following 
website: https://srisupplier.contractscanada.gc.ca/.” 
  
Is this applicable to Nigerian bidders? If yes, how do we go about it? 

A.1 Bidders are not required to have a Procurement Business Number (PBN) at the RFP Closing 
Date. However, obtaining a PBN is a condition of contract award, as stated in Section 
1. Instructions to Bidders, paragraph 14.1. 

The selected Bidder must obtain a PBN before being awarded the Contract. Upon request by 
DFATD, the Bidder must provide, within the timeframe stated by DFATD, documentation to 
support compliance. 

To obtain a PBN, the Bidder should first obtain a Business Number from the Canada Revenue 
Agency (CRA) by filling form RC1, available at: http://www.cra-
arc.gc.ca/E/pbg/tf/rc1/README.html. CRA’s non-resident help lines are listed 
at: http://www.cra-arc.gc.ca/cntct/gsthstnnrs/menu-eng.html.  

For any further inquiries regarding PBNs, please contact Public Works and Government 
Services Canada’s help line (1-800-811-1148) 

Q.2 Is the Administrative Mark-up Costs for Technical Specialists fixed or varies according to the 
amount of required specialists? 
  

A.2 Section 1. Instructions to Bidders, paragraph 10.2 (b) states the following: “The envelope for 
Technical Specialists is fixed at $1,420,100 Canadian dollars. The envelope for Technical 
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Specialists covers such individuals’ remuneration.” 
  
As indicated in the Section 1. IS, paragraph 10.4.2, “The Administrative Mark-up rate is to 
apply to the budget set aside for the Technical Specialists required during Contract execution 
as specified at paragraph 10.2 (b).” 

  
The Administrative Mark-up rate proposed by the Bidder using the form FIN-2 is firm for the 
duration of the contract.  
 

Q.3 What is the budgeted contract value? 
 

A.3 The approved project budget for the FSSP in Nigeria is $7 730 070 CAD. This 
includes FSSP contract amount as well as funding for monitoring and evaluation of 
the FSSP project. 

Q.4 Do we need to indicate the precise location of the proposed office space in our bid? 
 

A.4 At the time of proposal submission the Bidder is not required to indicate the precise location of 
the proposed office space in its proposal. 
 

Q.5 Does the envelope for the Technical Specialists disclosed in the RFP include the 
Administrative Mark-up cost? 
 

A.5 No. Section 1. Instructions to Bidders, paragraph 10.2 (b) states the following: “The envelope 
for Technical Specialists is fixed at $1,420,100 Canadian dollars. The envelope for Technical 
Specialists covers such individuals’ remuneration.” 
  
As indicated in the Section 1. Instructions to Bidders, paragraph 10.4.2, “The Administrative 
Mark-up rate is to apply to the budget set aside for the Technical Specialists required during 
Contract execution as specified at paragraph 10.2 (b).” 
 
Therefore, the Administrative Mark-up costs are not part of the envelope for the Technical 
Specialists. 
 

Q.6 The RFP requires the office space to be located within a maximum of 5 kilometers of the High 
Commission of Canada. Can you consider increasing the radium of location?   
 

A.6 Yes, please see amendment A1 above. 
 

Q.7 Does being a current or past recipient of Government of Canada funding affect my 
organisation’s eligibility to bid? 
   

A.7 Being a current or past recipient of GoC funding does not, by itself, prevent an eligible 
organisation from bidding.   
 
However, Bidders are required to comply with the provisions of the RFP, in particular with the 
certification # 4, CONFLICT OF INTEREST - UNFAIR ADVANTAGE stated in the Section 2, 
Technical Proposal Standard Forms, FORM TECH-2 CERTIFICATIONS. 
 
As explained in the certification, it is within DFATD's sole discretion to determine whether a 
conflict of interest, an appearance of conflict of interest exists. This will be assessed on a 
case-by-case basis. 
 

Q.8 Do you issue confirmation to the Bidder upon receipt of Proposal? 
 

A.8 A signature obtained by the Bidder’s courier company upon delivery of the proposal (if 
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requested by the Bidder) serves as a confirmation of Proposal receipt.  
 

Q.9 Can we replace proposed Personnel prior to contract award or during contract execution? 
 

A.9 In accordance with TECH-2, Certification # 10. AVAILABILITY OF RESOURCES, “The Bidder 
certifies that, if it is awarded a Contract as a result of this RFP, the persons proposed in its 
Proposal will be available to commence performance of the Services as requested by DFATD 
representatives and at the time specified in this RFP or agreed to with DFATD 
representatives.” 
 
Therefore, only in exceptional circumstances established in the Section 1, Instructions to 
Bidders, clause 16. Personnel Replacement prior to Contract Award will be allowed. 
“Acceptance of the proposed replacement is not automatic and 
will be considered at the sole discretion of DFATD. If the proposed replacement 
does not, at a minimum, achieve the score of the individual named in the Proposal 
or is not acceptable to DFATD, DFATD may reject the Proposal and enter into negotiation with 
the next highest-ranking Bidder.” 
 
Furthermore, in accordance with the Section 6, Standard Form of Contract, clause 4.3 “The 
Consultant must ensure that the Personnel assigned to an existing position provides the 
Services associated with that position unless the Consultant is unable to 
do so for reasons beyond its control and that the Consultant’s performance of the 
Services under the Contract will not be affected.” Refer to clause 4.3 Replacement 
of Personnel for details.  
 

Q. 10 
The equipment that the Consultant will be required to provide such as computers will very 
likely be renewed in the course of the project. Do you confirm that it belongs to the Consultant 
to foresee provisions to change the defective/damaged/obsolete equipment? 

A. 10 
As stated in Section 1, Instruction to Bidders, clause 10.4.3 (b), Equipment  

“… Equipment costs, for each type of equipment, include but are not limited to:  the 
purchase, maintenance and replacement of equipment… and any other cost to ensure 
readiness of equipment for requested usage…”. The replacement costs of the equipment 
must be included in the firm all-inclusive monthly rate under the costs of services category 
"Equipment" as indicated in Form FIN-3 and thus will not be reimbursed as reimbursable 
expenses at the time of the contract. 

Therefore, it is the responsibility of the FSSP Consultant to maintain and replace equipment 
as necessary to ensure that he respects his contractual obligations. 

Q. 11 
Do you confirm that it belongs to the Consultant to identify and budget for the costs of services 
that do not appear in the Terms of Reference but which appears yet important for an 
implementation that is consistent with the expectations of the Contracting Authority? 

A.11 
The Terms of Reference define the obligations of the FSSP Consultant at the time of the 
contract. It is the responsibility of the Consultant to determine how he will organize his 
business affairs in order to be able to meet his contractual obligations. 

Also as stated in Section 1, Instruction to Bidders (ITB), clause 10.4, Pricing Basis, “Bidders 
must submit their financial proposal in accordance with the FIN forms…” and the pricing 
basis stated in the RFP. 

Please, refer to the Section 6 - Standard Form of Contract, in paragraph 6.2 Basis of 
payment which specifies how the Consultant will be paid for the services rendered. This 
section also describes what are the eligible direct costs (Reimbursable Expenses) and 
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distinguishes them  from the indirect costs.  

Q.12 Is it possible to present our bid in English and in French? For example, the methodology in 
French and the CVs in English? 

R.12 Yes, please see amendment A2 above. 

 

C. ALL OTHER TERMS AND CONDITIONS REMAIN UNCHANGED. 


