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Questions  4 – 13 

 

 

Question 4 

Are Mechanical and Electrical Engineering Services for the space planning to be included in our 

proposal for the provision of an accurate Cost Estimate?    

 

Answer 4 

M&E engineering services are not required for Programming, Analysis or Space planning.  The 

Proponent could however identify the proposed sub-consultant team and identify their 

qualifications or relevant experience.     

 

 

Question 5 

Section 2.9 – Multiple Proposals – May we submit a proposal acting as Prime Consultant and 

also submit as a Sub Consultant with a different firm? 

 

Answer 5 

Please refer to section 2.9 Multiple Proposals, section 2.18 Declaration re:  Bid Rigging and 

Collusion and Section 2.20 Joint Venture Responses for details. 

 

 

Question 6 

Part 4.6 (c) indicates that “A list of all contracts of a similar size and scope…” is to be provided.  

Part 1.3 indicates that CMHC is composed of approximately 1,000,000 sq. ft. of leased/owned 

space.   

Could you provide the following information so that we can tailor the RFP response? 

a) Approximately how much space is located in each region 

b) Is the space exclusively office space or are there other types of spaces?  

c) What is the area of the largest office area/space?   
 

Answer 6 

CMHC has a total of 1,000,000 sq.ft of leased/owned space, of which approximately 

630,000sq.ft. is useable.  

 

Detailed information for each region is not required for the purposes of submitting a proposal. 

 

CMHC’s National Office location is the largest office space. 

 

 

Question 7 

The RFP shows the designation “Security Classification: Protected”. Are consultants required to 

have any related security clearance? 

 

Answer 7 

The “Security Classification: Protected” on the solicitation cover page is for internal purposes 

only.  Security requirements applicable to proponents are outlined within the solicitation 

document in section 2.19 Security Clearance. 
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Question 8 

The RFP and Amendment 1 make reference to “Programming and Planning” as a part of the 

consultants scope of work. Does the word “planning” relate only to the development of standards 

and not to the planning of individual premises? 

 

Answer 8 

 

Yes that is correct.  

 

 

Question 9 

Part 3.3.3.3 of the RFP requires that the consultant obtain input from Senior Managers and 

Employees. How many Senior Managers and employees will participate? 

 

Answer 9 

All employees should participate, including Senior Management.  CMHC expects that 

proponents outline how they would engage employees and senior management.    

 
 

Question 10 

Part 3.3.3.4 of the RFP requires that the consultant evaluate and recommend furniture options. Is 

the evaluation to focus only on workstation systems or, if there is a furniture component, is it 

related to furniture within the workstation, or furniture overall? 

 

Answer 10 

 
It is related to furniture overall.  

 
 

Question 11 

Part 3.3.3.6 of the RFP requires that the consultant develop sample floor layouts/prototypes. Are 

the sample floor layouts to be based on one of CMHC offices or a hypothetical floor plate? If the 

former, will CMHC provide AutoCAD drawings for consultants use? 

 

Answer 11 

Based on CMHC National office floor plates – the prototype office sizes- footprints must work 

in all three buildings. Building A is the most challenging – C is the most generic.   
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Question 12 

Section 3.3.4 of the RFP lists the elements that are to be completed by September 30, 2016. This 

list does not appear to include part 3.3.3.7 of the RFP - Implementation Schedule/Master Roll-

Out Plan. Is there a separate schedule for the Implementation Schedule/ Master Roll out Plan 

preparation? 

 

Answer 12 

Please see the response to Question 2 (posted separately). 

 
 
Question 13 

Part 3.3.5 of the RFP references a schedule of mutually acceptable meetings.  

 

a.      Will some team members be able to participate via teleconference or videoconference? 

 

b.      What frequency is anticipated for meetings? 

 

c.       Who will be responsible for preparing meeting minutes? 

 

8)      Budget 

 

a.       Has a high level budget been developed for the project or is the intent to use financial 

information prepared by the consultant as a part of a future budget? 

 

b.      If a high level budget has been prepared, will you provide a copy of this information at this 

time? 

 

Answer 13 

 
a) Yes, teleconference or videoconference is acceptable, although there may be times where in-

person meetings may be required. 

 

b) The proponent is expected to identify in their proposal the frequency of meetings they would 

recommend. 

  

c) Minutes are generally prepared by the consultant for meetings conducted as part of the 

project. 

 
Budget: 

The intent is that the financial information prepared by the consultant will be included as part of 

a future budget. 


