
 

 
 

Materiel and Procurement Services 

200 Kent Street, Station 9W072 

Ottawa, Ontario 

K1A 0E6 
 

FP802-160026  

April 25, 2016 

 

Subject:  Invitation to Tender: FP802-160026 

Title:  Hoist Replacement Green Island, Trinity Bay (Catalina), NL 
 

   ADDENDUM: NO. 2 

   Further to the above mentioned Invitation to Tender documentation previously posted on the 

   Government Electronic Tendering Site (GETS), BuyandSell.gc.ca, Addendum (#2) is hereby 

   issued. 
 

   Department of Fisheries and Oceans 
 

  Bid Closing Date: May 3, 2016 

  Time: 14:00 Hours (2:00 pm) Eastern Daylight Time   

  No: FP802-160026 
 

 

  

Please review the following questions and answers: 

 

 

Q1. Can we get shop drawings, model number and brand name of the hoist that is currently in place? 

A1.  Yes  

 

Q2. Does the CSO have to be on site for the entire work day or just to do daily inspections? 

A2. The CSO only needs to be on site for daily inspections. 

 

Q3. Scaffolding.  If you have 1 certified scaffold erector can others erect the scaffolding with the 

 certified employee supervision?  Does the certified person have to be on site all day? 

A3. It would be acceptable for the scaffolding to be erected by others, under the supervision of a certified 

 scaffold erector.  Depending on the sequence of erection, it would be expected that a full time presence by the 

 certified person would not be required. 

 

Q4. Regarding Section 01 33 00 – 1.7 Structural Attachments.  Does the structural engineer need to 

 make a site visit after installation is complete or can the inspection be carried out by 

 manufactures representative? Or both? 

A4. A structural engineer must sign-off on the crane portion.  The need for a site visit would be at the  discretion of 

 the structural engineer.  The manufacturer’s representative must be on site to commission the overall assembly. 

 

 

 

 



 

 

Q5. Is the third party Professional Structural Engineer (provided by contractor) responsible for 

 inspection and approval (stamping & signing) of manufacturer shop drawings for mounting 

 procedures (Section 01 33 00 – 1.7)?  As of now I could not find a Structural Engineer, licensed to 

 practice in the province of Newfoundland and Labrador, for submission of stamped  and signed shop 

 drawings for mounting procedures.  They tell me that a Columbus McKinnon hoist is a manufactured 

 product and are unable to stamp it.  Please clarify if this is necessary.  There is no problem in certifying 

 the crane itself. 

A5. It’s only the crane that needs to be certified by the contractor’s structural engineer.  The manufacturer’s shop 

 drawings do not need to be stamped by the contractor’s structural engineer. 

 
 

Thank you, 

 

Melissa Saumure 
Contracting Officer, 

Materiel and Procurement Services 

Fisheries and Oceans Canada, 

200 Kent Street, Station 9W072 

Ottawa, ON K1A 0E6   

Tel: (613) 993-2846 

Email: melissa.saumure@dfo-mpo.gc.ca  

mailto:melissa.saumure@dfo-mpo.gc.ca

