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EDRMS # 7635506 -NL 

Project Title: Field Support Services project in Senegal (2016-D-000351-1) 

 

A. AMENDMENT TO THE REQUEST FOR PROPOSALS (RFP) : 

1. The Request for Proposals (RFP) closing date has been extended to May 19, 2016 at 14:00, 

Eastern Daylight Saving Time (EDT)  – In page 1 of the RFP, DELETE the words “May 13, 2016 

at 14:00, Eastern Daylight  Saving Time (EDT)", corresponding to the RFP closing date, and 

REPLACE BY “May 19, 2016 at 14:00, Eastern Daylight Saving Time (EDT)":  

 

B. QUESTIONS AND ANSWERS 

Question 1 Would DFATD consider extending the closing date for submission of the proposal for 
the Field Support Services Project in Senegal (2016-D-000351-1)? 

Answer 1 Yes, please see amendment A1 above. 

Question 2 Is the consultant responsible for the Management Services excluded from the 
procurement processes for Technical Specialists even if the Consultant’s resources 
meet these requirements? 

Answer 2 Yes, the FSSP Consultant cannot be a “supplier” for Technical Specialists as 
stipulated in Section 6. Standard Form of Contract, clause 1.12. Conflict of interest, 
sub-paragraph 1.12.1, “given the nature of the work to be performed under this 
Contract and in order to avoid any conflict of interest or appearance of conflict of 
interest, the Consultant acknowledges that it will not be eligible to bid, either as a 
consultant or as a sub-consultant or a contractor (including as an individual resource) 
or to assist any Third Party in bidding on any requirement relating to the work 
performed by the Consultant under this Contract. DFATD may reject any future 
proposal for which the Consultant would be the Bidder or may be otherwise involved 
in the proposal, either as a sub-consultant or a contractor, as an individual resource, 
or as someone (either itself or its employees) who may have advised or otherwise 
provided assistance to the Bidder. The Consultant must ensure that the terms of his 
contracts with his Personnel and Technical Specialists reflect this provision”. 

In other words, the FSSP Consultant is not allowed to provide Technical Specialist 
services, in response to a procurement process launched under the FSSP. 

Question 3 Item 11.1. of the RFP in Section 1, Instructions to Bidders states: "Unless otherwise 
specified in this RFP, DFATD will evaluate Proposals solely based on the 
documentation provided as part of the Proposals. DFATD will not take into 
consideration any references in a Proposal to additional information not submitted 
with the Proposal”. We would like to know whether to include in the technical 
proposal certified true copies, by the appropriate authority, of all degrees and 
certifications for services rendered by the 3 retained individuals, namely, the project 
manager, the project coordinator and the financial officer. These documents are 
available and can be attached to the technical proposal, unless stated otherwise. 

Answer 3 No. The Bidder is not required to include with the technical proposal, certified true 
copies of all degrees and certifications for services rendered by the individuals 
proposed for the FSSP personnel positions (project manager, project coordinator and 
financial officer).  

However, as stipulated in Section 1. Instructions to Bidders, clause 11.4, Evaluation 
of Technical Proposals,  “In their technical proposals, Bidders are requested to 
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C. ALL OTHER TERMS AND CONDITIONS REMAIN UNCHANGED. 

 

address clearly and in sufficient depth the rated criteria specified in Section 5, 
Evaluation Criteria, against which Proposals will be evaluated. Simply repeating the 
statement contained in the RFP is not sufficient. Bidders are requested to provide 
sup-porting data (for example, description of past experience, degrees, description of 
the Bidder’s facilities, when applicable), to demonstrate their capability. Not 
sufficiently addressing a rated criterion may result in a score of zero for that rated 
criterion”. 

Additionally, please note that in accordance to Section 1. Instructions to Bidders, 
clause 9. Technical Proposal, by signing FORM TECH-1: Acceptance of Terms and 
Conditions, Bidders, including each Member of a consortium or joint venture 
submitting a Proposal, certify their compliance to the requirements mentioned in 
FORM TECH-2: Certifications. These requirements include, but are not limited to 
requirement 9. Education and Experience through which “The Bidder certifies that all 
the information provided in the curriculum vitae and supporting material submitted 
with its Proposal, particularly information that pertains to education achievements, 
experience and work history, have been verified by the Bidder to be true and 
accurate. Furthermore, the Bidder warrants that the individuals proposed by the 
Bidder for the RFP requirement are capable of satisfactorily providing the Services 
described in Section 4, Terms of Reference”. 

Question 4 Regarding the Reimbursable Expenses, at the Bidders Conference held on April 12, 
2016, a concerned bidder asked a question regarding the translation and interpreters 
expenses to which in our opinion, a partial answer was provided. It concerns 
paragraph 10.5.c) of the RFP in Section 1. Instructions to Bidders:  "Reimbursable 
Expenses should not contain any elements of Fees, Administrative Mark-up costs, 
Service Costs, overhead/indirect costs or profit. DFATD recognizes the following 
categories of Reimbursable Expenses. a) Travel and living expenses….b) Project-
related communication costs….c) Translation and interpreters costs directly related to 
the project;….”. What should we understand? Are translation and interpretation 
expenses reimbursable and to what extent? 

Answer 4 As stipulated in Addendum 2, Answer #3:  

In accordance to Section 4. Terms of Reference, Section 4B-Specific Mandate of the 
Consultant,  

 in paragraph 2.1.1. Administrative Services, f) the FSSP Consultant is 
required to provide interpretation and translation services. 

 in paragraph 4.3, numeral I, the Project Coordinator will be responsible to 
“provide administrative services, including but not limited to document 
production and binding, translation and interpretation services”. 

 in paragraph 4.7, Language Requirements, “ the FSSP’s operating language 
is French. All briefings and reports described under item 8 that the 
Consultant must provide to DFATD and other partners must be in French. 
DFATD may request an English translation”. 

Please note that all the services indicated under Section 4, Terms of Reference, 
Section 4B-Specific Mandate of the Consultant, are part of the obligations of the FSSP 
Consultant. 

As stipulated in Section 1. Instructions to Bidders, clause 10.5 c) Reimbursable 
Expenses, c), as well as Section 6. Standard Form of Contract, clause 6.2.7 c), 
translation and interpreters costs directly related to the project will be recognized as 
reimbursable expenses by DFATD. 


