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Attachment 16

Questions and Answers

Question 1: According to Detail 1 on Drawing MA-01 for West Pier Work Area 1, the structural timber
piles and collar wales appear to be present at 1.52-metre (5-foot) centre-to-centre spacing and the
concrete cross walls are present at 3.05-metre (10-foot) centre-to-centre spacing. According to Drawing
MA-04, the static water level is approximately 1.59 metres below grade, which conflicts with Section 02 50
00 3.3.2.2 that indicates the groundwater level is 1.95 metres below grade. According to Section 02 50
00 3.3.2.3, the required depth of excavation in this area is 2.5 metres below grade. Based on this
information, the excavation will continue approximately 0.55 to 0.91 metres below the groundwater
elevation. Due to the proximity of the Kettle Creek, it is very likely that substantial volumes of water will
be encountered at depths at or below the water table, however no specification has been provided for
dewatering methods. Vacuum excavation or hydro-vacuuming will not be effective under water, as the
water will flow preferentially instead of the soil, filling the truck with water. Does PWGSC require the
contractor to excavate under water (without dewatering) between/underneath the structural timber piles
(only 5-foot c/c clearance) which cannot be damaged but will not be visible due to water?

Reasoning for Question 1: Excavation underwater (without dewatering) in the vicinity of tightly-spaced
structural elements may result in damage to structural elements since they will not be visible. Vacuum
extraction of soil is not possible underwater, as the soil/hydrovac truck will fill preferentially with water.
Furthermore, potential undermining of the fill material under the footing of the adjacent building or
concrete wall could occur but would not be visible due to water. High-volume dewatering efforts may be
necessary in order to enable effective excavation or hydro-vacuuming of contaminated soil in this area,
however dewatering has not been included within the specification.

Answer 1: Does PWGSC require the contractor to excavate under water (without dewatering)
between/underneath the structural timber piles (only 5-foot c/c clearance) which cannot be damaged but
will not be visible due to water? YES. The contractor will be expected to excavate 0.5 m below the
groundwater table as per drawing C-09. The marine engineer will be on site to provide support when
working around the dock structure.

Question 2: Section 02 50 00 indicates in several locations that contaminated soil is to be transferred
into “dump trucks” for off-site transport and disposal. Will PWGSC accept the use of dump trailers?
Reasoning for Question 2: Dump trailers are commonly used for bulk soil transport and can hold more
weight, resulting in fewer trips and reduced project costs.

Answer 2. PWGSC will accept the use of dump trailers, but sizing of the trucks will depend on the road
capacity of the haul routes (drawings C-11 and C-12), and the Municipality of Central Elgin by-laws. Itis
the contractors’ responsibility to familiarize themselves with road limits and municipal by-laws.
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Question 3: Section 01 11 06 1.12.2 indicates that imported Granular A and Granular B backfill must
meet MOECC Table 1 Standards. During the mandatory site visit, it was indicated that Granular A/B
backfill could be sourced from a local quarry. Itis common for various metals (e.g. zinc) which are
naturally occurring in clean granular fill to exceed the MOECC Table 1 Standards, which may eliminate
the closest and most cost-effective sources of Granular A and B backfill material. Does PWGSC have an
approved quarry where Granular A/B backfill meeting MOECC Table 1 Standards can be purchased for
this site?

Reasoning for Question 3: If sampling results indicate that clean Granular A or B fill from local quarries
does not meet MOECC Table 1 Standards, finding an alternative source MOECC Table 1 quality fill may
be difficult and could result in increased project costs.

Answer 3: If the granular fill is not considered soil (as per O. Reg 153 — a crushed material or greater
than 2 mm in particle diameter) it is exempt from environmental quality testing. If the granular is a blend
of crushed and soil material, or a blend of larger and smaller than 2 mm particles, there is a 50%
threshold to determine if a soil or not. If the granular is soil, then it must be tested in accordance with
0O.Reg 153 at the source prior to importation.

Question 4: Can the existing light post in West Pier Work Area 2, which must be temporarily
disconnected/removed, be re-installed following the completion of the remedial work, or is a new light
post required?

Reasoning for Question 3: The specification does not provide details related to the light post.

Answer 4. The existing light post should be salvaged and re-used.
Question regarding the Milestone timeline following the Notice to Proceed.

Question 5: Regarding the Milestone timeline following the Notice to Proceed

In 1.4 Project Milestone of the specifications, milestones are provided for completion of
excavation/backfilling tasks from 5 to 25 days following Notice to Proceed.

H&S Documents (1.2 Action and Informal Submittals) have to be provided to representative within 5 days
following Notice to Proceed. Approval will take an additional 2 days minimum. This would put us at the
first milestone for excavation at Area 1 — West Headlands.

1.2 Action and Informal Submittals

2. Submit site-specific Health and Safety Plan: Within 5 working days after date of Notice to Proceed and
prior to commencement of Work.

3. Departmental Representative will review Contractor's site-specific Health and Safety Plan and provide
comments to Contractor within 2 working days after receipt of plan.

Should the milestones be based on date of approval of required submissions instead of Notice to
Proceed?

Answer 5: Section 01 35 29 1.2.2 - Should read 5 days following Notice of Award. Project milestones
follow Notice to Proceed.



