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AMENDMENT 007 
 
 
1. GENERAL CLARIFICATIONS:  

1. This amendment 007 is raised to replace the following to the terms and conditions of the 
RFSO number W8486-162746/B: 

1.1.1.  Replace Annex A Excel Microsoft worksheets electronically attached TMA007 
Workbook.zip. 

1.1.2. Revise Part 3 of the RFSO. 

 

 
2. QUESTIONS AND ANSWERS 
 
Question 1a: We are currently in the process of preparing an official letter to PSPC requesting that 
certain parts be removed from Annex A and F due to the fact that they have become obsolete (approx. 5 
parts).  
 
In accordance with question 2 of amendment 004, Industry understand that we are to provide a copy of a 
certificate from the OEM, along with a justification/explanation that this is, in fact, the case.  However, we 
are concerned that the OEMs may not be willing and/or able to provide us with this certificate within the 
required timeline for advising the CA (15 calendar days).  Can Canada you please confirm if a certificate 
is absolutely necessary?  
 
Answer 1a: i) Yes, as per amendment 004, Offeror is to advise the Contracting Authority of products 
specified in the bid solicitation which are obsoletes from the Original Equipment Manufacturer (OEM) and 
if no replacement of the OEM part nor equivalent product exists and therefore is unable to provide a 
proposal for the part.  
 
ii) In order to support the offer submitted on the closing date, a copy of a certificate from the OEM 
providing justification/explanation that the part number is obsolete and no replacement of the OEM part 
nor equivalent product exists must be provided with all requests. However, in this particular case, Canada 
understand the challenge of Industry to meet this requirement and for this reason, Canada is willing to 
extend the period of the reception of these certificates from all Offerors up to an additional 15 calendar 
days after the bid closing date.   Industry is advised that all supporting documents must be submitted no 
later than 2016-07-15 
 
iii) Industry is also advised that beside provision of the mentioned certificates, any other 
supplemental information will not be accepted and will be considered as a bid repair. 
 
Question 1b: Moreover, is a certificate needed in the event that a part has been replaced? Again, this 
may be difficult to obtain before the actual closing date. 
 
Answer 1b: No, a certificate from the OEM is not necessary for part replaced or substituted.  The Offeror 
is to advise the Contracting Authority of products specified in the bid Solicitation which have been 
replaced or substituted by an equivalent product.  The Offerer must provide Supplementary Provisioning 
Technical Data for the proposed equivalent product with their offer.   
 
Canada understand concerns/challenges raised by Industry to meet this requirement and for this reason 
Canada is willing to extend the period of the reception of these certificates from all Offeror up to an 
additional 15 calendar days after the bid closing date to support their Offer submitted on the closing date.  
Industry is advice that all supporting documents must be submitted no later than 2016-07-15. 
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Question 2: As per paragraph 2.3 of the above-referenced solicitation, industry requests a response to 
the following enquiry: 
 
In order to submit a bid that is fully compliant with article 3.3 of the tender document, industry must 
provide a price for every line item of the Microsoft Excel Workbook (TMA 005). As well, the financial merit 
will be established by taking the sum of the Offeror's total average price per price break for columns K to 
M. 
 
For example, and for the purposes of this enquiry, reference is hereby made to part line item # 5. 
 
Industry would like to confirm that the unit price for any part line items having quantities below the 
minimum order quantity shall not be less than the unit price of the column which reflects the minimum 
amount of parts that may be 'called-up' (see scenario #1 below)? 
 
Scenario #1 

A J K L M N

 
ITEM 
Numb 

Minimum 
Order  Qty 

 
QTY (1- 

5) 

 
QTY (6- 

10) QTY >10 Average Price I Price Break 

005 11 $10.00 $ 10.00 $10.00 $ 10.00

 
Otherwise, Industry is of the view that any parts not meeting the minimum order quantity could, 
theoretically, be priced exceptionally low and result in a significantly lower average price per price 
break (see scenario #2 below). 
 

Scenario #2 
A J K L M N

 
ITEM 
Numb 

Minimum 
Order Qty 

 
QTY {1- 

5) 

 
QTY {6- 

10) QTY >10 Average Price I Price Break 

005 11 $0.01 $0.01 $10.00 $3.34

 
Industry views that this would result in an unfair assessment of the tender response and therefore should 
not be permitted.  
 
Answer 2: Canada has revised the formulas in the Annex A excel workbook. The workbook Average 
Price/Price Break (Col N) and the Average DLT (Col R) will only average columns (K, L, M) and (O, P, Q) 
respectively for quantities meeting the Minimum Order QTY (Col J). 
 

3. TERMS AND CONDITIONS:  

3.1. PART 3 - OFFER PREPARATION INSTRUCTIONS 
 
Delete: 3.2 Section I: Technical Offer in its entirety: 
Insert: 3.2 Section I: Technical Offer as follows: 
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3.2 Section I: Technical Offer 
 
Offerors must provide the information requested for the Initial Offer Period and all Option Years for all line 
items meeting the Minimum Order Quantity (COL J) identified in Annex A – Requirement – Parts Item List 
as part of their technical bid. The information to be provided by Offerors is as follows: 

1) TABS : Year 1 to Year 3 and Option Year 1 to Option Year 3 - Minimum Order Quantity (COL J): 
For each line item, the minimum amount of items the Offeror will accept per call-up; and 

2) TABS: Year 1 to Year 3 and Option Year 1 to Option Year 3 - Delivery Lead Time (COL O, P and 
Q):  The firm delivery lead time in calendar days that the Offeror requires to have the items 
ready for shipment and loaded onto the carrier designated by the Department of National 
Defence. 

 
 

Delete: 3.3 Section II: Financial Offer in its entirety: 
Insert: 3.3 Section II: Financial Offer as follows: 
 
3.3 Section II: Financial Offer 
 
Offerors must provide their financial offer in accordance with Annex A – Requirement – Parts Item List.  
The financial offer must include all costs for all line items meeting the Minimum Order Quantity (COL J) 
identified in Annex A for the entire Initial Offer Period, including Option Years. The Offeror must provide 
the following information as part of its financial offer: 
 

1) TABS: Year 1 to Year 3 and Option Year 1 to Option Year 3 - Price / Price Breakdown (COL K, L 
and M) of Annex A: The Offeror must provide firm unit prices for each price break for all line 
items meeting the Minimum Order Quantity (COL J) for the entire Standing Offer Period, 
including Option Years, from which Canada will determine the Average Price / Price 
Breakdown (COL N).  ; and  

 

2) TABS: Year 1 to Year 3 and Option Year 1 to Option Year 3 - Volume Discount, Percent (%) 
(COL B) of Annex A: The Offeror must provide a Volume Discount percentage rate for each 
of the total aggregate values identified in Tab – Volume Discount of Annex A. Failure to 
provide such information as specified will result in the offer being declared non-responsive. 

 
 
 

ALL OTHER TERMS AND CONDITIONS REMAIN UNCHANGED 


