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Questions, Clarifications and Answers

Q1. Will the box cutting beyond the dredge limits be measured and paid for as part of the unit pricing and
has this quantity been included in the tender quantity amounts?

Al. No payment for dredging will be paid for beyond the dredge limits. See Addendum 002.

Cl. Statement 1 by Bidder:

Addendum 1 replaces Section 35 20 34 Clause 1.8.1 to permit the use of hydraulic dredges.

The last sentence states “Do not allow any of the hydraulically dredged sediment/water mix to discharge
or spill back into the waterway from the dredge vessel”.

This means that a 1,000m3 capacity trailing hopper suction dredge with a 4,000m3/hr pump can dredge
for 15 minutes before it is full. The slurry will be about 90% water and 10% solids. That slurry will then be
transported and pumped into the disposal area.

R1. PWGSC will not comment on a vessel's capacity or performance. If the above figures are accurate,
the above statement is correct.

C2. Statement 2 by Bidder: The addendum forbids the vessel from allowing loser material and water
saturated with sediment from being discharged over the deck and/or through its siphons and back into the
waterway. This eliminates the vessel’s ability to discharge turbid water and light sediments (that will
dissipate and travel downstream of the dredge site) and allow the material that is solid enough to
consolidate under its own weight in the vessel’s hold to do so and be transported to the disposal area,
where more water will need to be added to re-slurry the dredged material for pumping.

R2. The bidder may not discharge turbid water and any sediments from a hydraulic dredge.



