
CANADIAN HERITAGE REQUEST FOR PROPOSALS #10160093 
JANITORIAL SERVICES FOR THE CANADIAN CONSERVATION INSTITUTE 

Q & A #1 

Q1: Can the Crown provide a floor plan of the area to be cleaned? 
 
A1: Yes, attached as a separate file entitled “CCI Simple Building Plan B&W 2012”, is a simple floor 

plan for both floors of 1030 Innes Road. Areas blocked in Black are not part of the area to be 
cleaned and the areas blocked in Red are the available janitor “rooms”. 

 
 
Q2: Can the Crown provide the information Bill 7 information regarding the current cleaning staff? 
 
A2: Yes, the information is as follows: 
 

Employee Classification Wage 
(hourly 
rate) 

Union 
Dues paid 
by 
employer 
July – Dec 
2016 

Average 
weekly 
hours 

Initial hire date Number of 
weeks 
worked in 
last 26 
weeks 

Employee A N/A $12.25/Hr. $149.02 27 hrs. January 2010 26 

Employee B N/A $12.25/Hr. $84.46 16 hrs. December 2012 26 

Employee C N/A $12.25/Hr. $152.55 25 hrs. January 2010 26 

 
 
Q3: Are the consumables to be provided by the Contractor? If yes, can the Crown provide historical 

usage for the consumables? 
 
A3: Yes, the consumables (i.e.: garbage bags, toilet paper, paper towel, hand soap, etc.) are to be 

provided by the Contractor. The Crown pays an all-inclusive monthly fee for services and 
historical usage is not available, however, we can confirm that there is an average of 90 
employees who work at this location. 

 
 
Q4: Can the Crown provide a copy of the previous tender? 
 
A4: No, the previous contract was awarded by Public Works and Government Services Canada and 

Canadian Heritage does not have any copies of PWGSC’s Request for Proposals from 2011. 
 
 
Q5: Are the current employees unionized and do the new employees have to be unionized?  
 
A5: The current employees are unionized. The Crown does not have any expectations in regards to 

unionization, however, the Crown must respect obligations required under the Province of 
Ontario’s Bill 7, Employment Standards Amendment Act of 2007 (please refer to Q2). 

 
 
Q6: Can the Crown provide a copy of the current employees’ collective agreement? 
 
A6: No. The information we can provide is that the current employees are unionized with the Service 

Employees International Union (SEIU) under Local 2 BGPWU. 
 
 
Q7: Can the Crown confirm that cleaning is to be performed during the day and 5 days a week? 
 
A7: Yes, service hours are provided in Section 1, article 2 of Annex “A” Statement of Work and they 

are to be performed 5 days week except on statutory holidays. 
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Q8: Is the Contractor expected to supply cleaning equipment? 
 
A8: Yes, the Contractor is to provide all necessary equipment, tools and supplies to accomplish the 

work as described in Section 1, article 7 of Annex “A” Statement of Work. 
 
Q9: Can the Crown confirm if “polishing” is to be performed using “scrubbers”? 
 
A9: Yes, polishing is to be performed using a single speed commercial rotating brush polisher as per 

Section 2, article 2.5.1 of Annex “A” Statement of Work 
 


