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Q&A # 1 

 

Date: February 17, 2017 

Project: Janitorial Services – Fredericton R&D Centre 

 

___________________________________________________________________________________________________________ 

 

Bidders must make sure that their bids are based on the latest version of the tender documents published and 

take into consideration the following amendments and information, including any information provided on 

amendments or Q&A previously published for this project. 

Bidders that do not comply with this requirement will be discarded. 

____________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Q.1  

The spec. asks for a site manager is this manager to remain onsite or only required to be accessible when 

required? 

  

A.1  

The manager must be present onsite only when required (e.g. monthly inspection, performance problems, 

etc.). 

 

 

Q.2  

The pricing sheet requests an hourly rate for emergency work, what type of work would this include as they 

rates can vary pending on what is required at the time. Would this simply be for someone for basic cleaning 

requirements, no additional equipment required other than what is onsite? 

 

A.2  

The type of work this could include: Clean-up due to a toilet overflow, minor plumbing leak, etc.  

Work that would not require any equipment other than what the contractor would have on site. 

 

 

Q.3  

Technical proposal – asks for information for an onsite supervisor. This is very difficult to give information on for 

staff not yet hired or assigned as the start-up is still months away, therefore proposing someone in advance; 

they may not be available by contract start date. Please clarify how this is to be done? 

 

A.3  

It is the bidder’s responsibility to plan resources accordingly. AAFC must be able to evaluate the qualifications 

of the proposed individual in order to identify the winner of the RFP.  

 

If the winning bid’s proposed resource is no longer available at the time of contract award, the contractor will 

be responsible to provide a replacement with similar skills and experience (see Part 3, Section 9.0 replacement 

of personnel). 

 

 

 

All other terms and conditions remain the same 


