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EDRMS # 7916981 - AG 

Project Title: Procurement of Management Services, Field Support Services project in West Bank and 

Gaza (2017-D000020-1) 

 

A. AMENDMENTS TO THE REQUEST FOR PROPOSALS (RFP) : 

This last addendum 6 does not provide any changes to the RFP SEL: 2017-D000020-1. 

B. QUESTIONS AND ANSWERS 

  

Question 1 a) Is the consultant required to provide overall Administrative Financial and 
Procurement services for hiring and managing the Technical Specialists only, or will 
be also required to do Grants Management including disbursement of grants? 

b)  If the consultant is required to provide both Management of Technical 
Specialists and Grants Management, is the grants management component relating 
to Local Development Initiatives (LDIs) only or to other types of grants as well? 

Answer 1 a) As per the Section 4. Terms of Reference, Section 4B – Specific Mandate of the 
Consultant, clause 1.0 General scope of work 

“The Consultant will be responsible for the implementation of all aspects of the 
FSSP. The Consultant must render administrative, financial, procurement, logistical 
services as well as support to local development initiatives on as required 
basis.(…)” 

Also, under clause 2.0 Scope of services, services to be rendered by the FSSP 
Consultant will include, but are not limited to support to local development initiatives 
(as required). More specifically, under Section 4B - Specific Mandate of the 
Consultant, paragraph 2.1.5 Support to local development initiatives:  

“(…) g. issuing and administering local contribution agreements, including    

amendments and termination; 

h. making disbursements to recipients; 

i. coordinating monitoring, evaluations and/or audits of the initiatives;(…)” 

b) Regarding other types of grants, please take note that the type of financial 
instruments will be established at the implementation stage. 
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C. ALL OTHER TERMS AND CONDITIONS REMAIN UNCHANGED. 

Question 2 Can you confirm that the Consultant will not be required to pay any Canadian Taxes 
as the RFP requests exclusion of such taxes from the proposed price and only local 
applicable taxes will be included? 

Answer 2 Please refer to Section 1. Instructions to Bidders, paragraph 10.10 and 10.11 
Taxes. 

“10.10 Bidders are requested to exclude all Applicable Canadian Taxes from the 
price. 

10.11 All other taxes, including but not limited to Local Taxes, must be included by 
the Bidders in the price.” 

Please note that the Applicable Canadian Taxes are not taken into consideration at 
the stage of evaluation of proposals. Therefore, the bidder does not have to 
calculate the amount of applicable Canadian taxes in its proposal. Before signing 
the contract, but after the stage of evaluation of proposals, the consultant will be 
responsible for determining the amount of applicable taxes that will be subsequently 
be reflected in the contract, as described in Section 6. Standard Form of Contract, 
paragraph 6.1.6. Applicable Canadian Taxes. 

“ Canadian federal government departments and agencies are required to pay 
Applicable Canadian Taxes.  The Applicable Canadian Taxes is not included in the 
maximum Contract amount specified in the para 6.1.1. The estimated amount of 
Applicable Canadian Taxes is [insert].  Applicable Canadian Taxes will be paid by 
DFATD as provided in para 6.1.9.  It is the sole responsibility of the Consultant to 
charge Applicable Canadian Taxes at the correct rate in accordance with applicable 
legislation. The Consultant agrees to remit to appropriate Canadian tax authorities 
any amounts of Applicable Canadian Taxes paid or due.” 


