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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs) 

BIDDERS ARE ASKED TO REVIEW THESE FAQs BEFORE SUBMITTING QUESTIONS TO CANADA 

NOTES:  
- The specifics for the five Mandatory Criteria are located in Component I, Attachment A, Mandatory 

Technical Evaluation Criteria. 
 

- Bidders are urged to read Component I, and Attachments A and B to Component I. The attachments 
immediately follow Component I in the solicitation document. 
 

- The following acronyms/abbreviations are used in these FAQs: 
PBN =   Procurement Business Number 
RFSA  =   Request for Supply Arrangement 
SA =   Supply Arrangement 
CPSS  =   Centralized Professional Services System 
DCC  =   Data Collection Component 
M.1  =   Mandatory Criterion M.1 Financial Certification 
M.2 =   Mandatory Criterion M.2 Number of Years in Business 
M.3  =   Mandatory Criterion M.3 Insurance Requirements 
M.4 =   Mandatory Criterion M.4 Total Cumulative Value Billed (TCVB) 
M.5 =   Mandatory Criterion M.5 Identification of Categories 

 
 
 
Question #24: 
 
When I look at the "Streams and Categories Selections" of the "Mandatory Criteria" page, I see that there 
are a minimum number of substantiations (positive references) required to be able to be awarded a 
stream. 
 
If I can offer services in a Stream but from only two Categories does that disqualify me from bidding? 
 
For example, my company is able to offer professional services in two of the categories within the 
Business Services Stream.  However, the stated minimum is five positive references.  It does not appear 
that I can provide more than one positive reference for each category.  Would I be disqualified from being 
able to bid on Stream 4, Business Services? 
 

Answer:  Correct.  Refer to Attachment A to Component I, M.5 Identification of 
Categories, paragraph 4. 

 
Question #25: 
 
What is the definition of TIER? 
 

Answer:  Refer to Component II, Terms of Resulting Supply Arrangement and Model 
Resulting Contract Clauses, Part 6B Bid Solicitation, Articles 1.3 and 1.4. 

 
 
 
 
 



Question #26: 
 
What is the Grandfather certification? 
 

Answer:  For existing suppliers only – please refer to Component I, Request for bids, 
Supply Arrangement, Part 5 Certifications, Article 1. 

 
Question #27: 
 
Please confirm that there is no pricing included in this response.  
In the past we have listed 3 rates for our resources. 
 

Answer:  Correct, there is no pricing involved in the response to this RFSA. 
 
Question #28: 
 
While substantiating a reference, under the Category References, under Provided By you state the 
following: 
 
Reference provided by : Subsidiary 
Name of Subsidiary: 
Name of Resource: 
 
Please expand on these requirements. 
 

Answer:   As stated in the RFSA, Attachment A, M.5 Identification of Categories, article 
2; “Where the Bidder is a parent company, Canada will consider Categories previously 
provided and resources billed by a subsidiary”. If this applies, then the Bidder is 
instructed to provide the name of the subsidiary in the field titled “Name of Subsidiary”. 

 
“Name of Resource” is the name of the individual who provided the services to the client 
under the contract/project being used to qualify for that category. Bidders have the option 
to provide this information or to leave it blank.” 

 
Question # 29 
 
Reference to Mandatory Requirement M.4 TOTAL CUMULATIVE VALUE BILLED (TCVB): 
 
We are preparing the spreadsheet for billing details with Invoice Date, Contract/Project Title, 
Contract/Project Number, Start Date, End Date, Amount Billed (for Informatics Professional Services 
only), and Description of the Services Performed. We are confused about the Invoice Date section that 
whether we need to enter the dates of all the invoices submitted to the client under a particular claimed 
project/contract or the date of last invoice submitted. Please clarify? 
 

Answer: 
A Bidder must certify that it meets this mandatory requirement through its DCC bid and 
as outlined in M.4 Total Cumulative Value Billed, paragraph 1. a), b) or c).  

 
Upon request by Canada it is the Bidder’s responsibility to clearly demonstrate in their 
billing materials that they meet the threshold requirements of the SA Tier applied for. 
Canada does not have a stated preference. 

 


