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AMENDMENT 003 

 
 
 
The objective of Amendment 003 is to bring the following changes/additions to the Request for Proposals (RFP): 
 
A. Questions and Answers 6 to 8 
B. Changes to the RFP 
 
 
A. Questions and Answers 
 
Question #6 
 
referring to Section 4.1.1.1, Mandatory Technical Criteria, M3, p.9 
The solicitation states: 

The Bidder, for each Product Category offered, MUST submit two (2) technical or marketing reports, each report 
pertaining to at least two products in the identified product category managed by the Bidder’s proposed Primary 
Resource. 

When read literally, this indicates that the bidder must submit two separate technical or marketing reports. Each report 
must cover at least two products in the identified product category. Technical and marketing reports in the energy 
efficiency field are typically written around an individual end-use product, such as water heaters or washing machines. 
This mandatory requirement indicates that reports must include two separate products (e.g. a single report on, say both 
washers and dryers or both televisions and set top boxes). 
 
Will reports covering a single product be considered in compliance with this requirement? 
 
 
RESPONSE:   Yes 
 
Question #7 
 
referring to Section 4.1.1.2, Point Rated Technical Criteria, R1, p10 
The solicitation states the following: 

1. A minimum of 4 points is required to be applicable to the rulemaking process and/or evidence of participation in 
the Appliance, Lighting and Electronics Product Categories.  

We interpret this language in two ways: (1) A minimum of 4 points are required under R1 when bidding under the 
Appliance, Lighting, and Electronics categories, otherwise the bidder will receive a score of 0 points for R1; or (2) A 
minimum of 4 points are required under R1 when bidding under the Appliance, Lighting, and Electronics categories, 
otherwise the bidder's entire proposal will be considered non-compliant.  
 
Could you clarify whether interpretation 1 or 2 is correct and clarify the intent of this specific 4-point requirement? 
 
Response:  Yes, see Amendment below 
 
Question #8 
 
referring to Section 4.1.1.2, Point Rated Technical Criteria, R1, p10   
The solicitation states: 
 
The Bidder shall provide proof of participation of the Bidder’s, or the proposed Primary Resource’s, participation in the 
U.S. Department of Energy’s Appliance and Equipment Standards rulemaking processes related to the product category 
in the past 5 years.” 
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Would NRCan allot points to bidders with experience that falls into either of the two following exceptions: (1) participation 
in rulemaking processes at the U.S. state level (e.g. Title 20 rulemakings through the California Energy Commission); (2) 
participation in rulemakings at the U.S. Department of Energy that occurred longer than 5 years ago? 
 
 
Response:  No 
 
 
B. Changes to the RFP 
 

Change 1: 

Insert: 

Section 4.1.1.1, Mandatory Technical Criteria, M3, p.9 

The Bidder, for each Product Category offered, MUST submit two (2) technical or marketing reports, pertaining to at least 
two products in the identified product category managed by the Bidder’s proposed Primary Resource. 

Delete: 

Section 4.1.1.1, Mandatory Technical Criteria, M3, p.9 
 
The Bidder, for each Product Category offered, MUST submit two (2) technical or marketing reports, each report 
pertaining to at least two products in the identified product category managed by the Bidder’s proposed Primary 
Resource.   
 
Change 2 
 
Insert: 
 
Section 4.1.1.2, Point Rated Technical Criteria, R1, p10 

A minimum of 4 points is required in the Appliance, Lighting and Electronics Product Categories.  

 
Delete: 
 
A minimum of 4 points is required to be applicable to the rulemarking process and/or evidence of participation  in the 
Appliance, Lighting and Electronics Product Categories. 
 

 
ALL OTHER TERMS AND CONDITIONS REMAIN UNCHANGED 

 
 
 


