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This solicitation amendment 008 is raised for the following elements:

Questions and answers

Questions and answers

Q20 :

A20:

Article 9.3.4.1.1 of the technical specifications mentions that the approximate depth of pumping wells
completed in bedrock is 40 meters (relative to ground surface before the works), depending on
location. Aside from hydrogeological considerations (water inflow), we would like to know if there are
specific technical requirements to be considered to determine the final depth for pumping wells
completed in bedrock. For example, is there a minimal bedrock penetration to observe?

Bedrock penetration should be at least 15 meters for pumping wells completed in bedrock. The total depth of
40 meters for these wells was described as approximate in order to allow a certain adjustment according to
bedrock depth variations.

Q25.We ask for the input data for the numerical model and for the model itself for modelling purposes with

A25:

MODFLOW. Could you provide the relevant documentation for the user agreement in order to begin the
process as soon as possible please.

Please contact Marc-Andre Carrier directly (email: marc-andre.carrier@technorem.com ; phone: 450-681-
4749).

Q27.1s it possible to know the carbon quantity used during the pilot test for treatment and the moment when

R27 :

the discharge occurred? This information is not mentioned in the executive summary. As we do not
have a copy of the report and it is difficult for us to go at your office to consult the documents, is it
possible to send us the report in electronic format? If not, could you give us the information, or
indicate if the information is actually in the report? It would prevent us for sending someone if the
information doesn’t exist.

The information on filtration media and adsorption media quantity used in the pilot test, as well as analysis
results from effluent samples taken during the pilot test are presented in the report available for consultation at
the PWGSC office.

Q28.The definition of the Geotechnical Specialist position differs substantially between the text in section

A28 :

5.2.2.1 and the table in Annex D. In the text of section 5.2.2.1, the required experience is oriented
towards capping while in Annex D, we refer to the building and conduits/lines (structure). Is it possible
to specify which field of expertise the Geotechnical Specialist must have in priority, even if he should
be supported by another geotechnical engineer (ex: structure)?

The Geotechnical Specialist must meet the requirements stated in Annex D in priority.

Q29.Section 5.2.1.3. Key people on the Tenderer’s team and organization chart. Can the Project Director be a

subcontractor employee of the Contractor? How many members of the Tenderer's team can be
subcontractor’'s employees?
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A29 : The Project Director must be an employee of the Contractor, not an employee of a subcontractor. The same
applies for the Project Engineer position. Other members of the Tenderer's team should preferably be
employees of the Contractor but could also be employees of a subcontractor.

Q33.In article 39.3.2.4.3, it is mentioned: « For less critical transfer equipment, 50% redundancy is required.
The same is the case for all treatment equipment. » We understand that we must double 1 transfer
equipment out of 2 which we consider less critical, and that we must double 1 treatment equipment out
of 2 (critical or not). Is that correct?

A33: As mentioned in article 39.3.2.4.2, a 100% redundancy is required for critical transfer equipment of the
Treatment System. For transfer equipment deemed less critical, a minimum of one (1) equipment out of two (2)
must be doubled as specified in article 39.3.2.4.3. In any case, the Contractor must ensure that the provided
equipment allow compliance of the specified requirements in the tender documents, notably the authorized
shutdown time for the Treatment System.

*** All other terms and conditions of the original solicitation remain unchanged ***
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