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This solicitation amendment 015 is raised for the following elements:

REMINDER: All tenderers are reminded that access to the Site is prohibited without having sent a prior written request to
the Contracting Authority and before having obtained an authorization to access accordingly.

Q49.We think it premature to define details for the information requested in article 54.1.6 for the tender.

A55:

Moreover, the maximum space allotted for text in the technical part of the tender does not allow a
detailed description of these elements. Is it possible to submit these information during the project
only?

The information requested in article 54.1.6 is required for tender purposes in order to document the preliminary
design of tenderers. It will be possible to improve this information during the project.

Q50.1Is it possible to authorize additional pages for chapter 5.2.2.4.2 (3 pages presently) in order to allow the

A56 :

presentation of the schedule on an 11x17 format page (which counts for 2 pages)? Currently, the
number of pages allotted (that would presently amount to one page in 8.5x11 format for the schedule)
seems very limited considering the importance and amount of the information to present.

The maximum number of pages for the presentation of the organization and management of the work (section
5.2.2.4) must be changed for six (6) pages. The maximum number of pages for the entire offer must be
modified for 28 pages. The requirements for offer format, presented in section 4.3, remain unchanged.

Q51.Amendment 4: Q12 and A12 / Q13 and A13: One of our previous question seems not to have been

A57 :

answered by amendment. It concerns the question of pumping rates for preliminary design of the
treatment plant and process. In the interest of equity between tenderers, PWGSC should provide an
estimated pumping rate in section 39 of the Technical specifications for preliminary engineering
purposes and cost estimation. Without this essential information, the tenderers could unintentionally
(or not) undersize (or oversize) the Treatment system and the Building rendering the financial offers
incomparable. For us, this information is essential in order for the tenderers to work on the same
design basis.

As mentioned in answers A12 and A13 of amendment 4, the data provided in the tender documents are
deemed sufficient for the preparation of tenders. The tenderers remain responsible for the design of the
pumping system and the estimation of the pumping rate required to comply with the performance
requirements. To this effect, the various preliminary design elements proposed, including the estimated
pumping rate, must be demonstrated and justified in the tenders.

Q52.Concerning the solid, gaseous and liquid discharges of the treatment system: 1) In compliance with

A58 :

article 83.1.4.3.9, we understand that these discharges must be characterized periodically. Please
confirm. 2) Following characterization, must the liquid discharge exceeding the Discharge criteria
established in appendix 39.1 be evacuated off-site? 3) Following characterization, must the solid
discharge be evacuated off-site?

The requirements related to the monitoring of the Treatment system discharge quality, including minimal
requirements for sampling frequency, are specified in articles 83.1.4.3.1 to 83.1.4.3.8. The monitoring of
discharges other than those concerned by these articles is discussed in article 83.1.4.3.9. As for the treated
liquid effluent, it must be discharged at the discharge point, in compliance with requirements in section 39,
notably article 39.5.4.5. The measurement of the achievement of performance requirements for liquid
discharge is discussed in articles 83.1.4.4.1 to 83.1.4.4.4. This last article notably specifies that, when an
exceedance of the Client’s Discharge Criteria is noted within one month, the situation must be corrected in the
next month, otherwise, the Contractor is in default of the Discharge Criteria. If liquid discharges other than the
treated liquid effluent are generated by the proposed treatment system, the Contractor must provide a
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sampling program and a disposal mode for these discharges that will comply with the current applicable laws
and regulation. Similarly, if solid or gaseous discharges are generated by the proposed treatment system, the
Contractor must provide a sampling program and a disposal mode for these discharges that will comply with
the current applicable regulation they will have to be managed in compliance with the current applicable laws
and regulations, all at the expense of the Contractor.

*** All other terms and conditions of the original solicitation remain unchanged ***
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