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This solicitation amendment 020 is raised for the following changes:

Q78 Considering the present bid deposit date, and the uncertainty regarding the bid evaluation period, the
compliance with the commissioning (6 months) and the operation (12 months) periods before March 2020
does not allow the required flexibility in the work schedule to reflect reality. Therefore, can the end of work
date be postponed in order to allow design and construction periods appropriate with the project complexity?

A78 : The end of project date remains March 31st 2020.

Q79.Since there will be 124 wells to consider for the installation of the geomembrane, would it be possible to
adjust the quantity in article A.2.5.3 - Connections and joints for pipes and infrastructures for 124
instead of 677

A79 : The quantity in article A.2.5.3 of the price table must be modified for 139 units instead of 67 units.

Q80.Can we consider using excavated material from trenches for supply or discharge lines or from the
building for grading before final capping or these materials will be have to be disposed off-site
according to requirements in articles A.4.1 and A.4.2 of the price table?

A80. Excavated materials from the Work can be reused for grading purposes if they meet the requirements of the
technical specifications for this activity, notably those specified in section 23. Excavated materials that cannot
be reused will have to be managed in compliance with regulations and the requirements of the technical
specifications, notably those of section 3.

Q81.There is no information regarding the number of wells to be decommissioned and the work required for
well sealing and decommissioning in article B.1.2.10 of the price table. Would it be possible to have
more information?

A81. As mentioned in article 9.3.7.2 of section 9, « the existing monitoring wells listed in Appendix 1-7 must be
decommissioned at the expense of the Contractor in accordance with the Water Withdrawal and Protection
Regulation (article 20) ». The location and depth of the wells to be decommissioned are specified in Appendix
1-7.

Q82.In answer 45 of amendment 11, it is indicated that « periodic items related to the running-in period and the
operation of the system will be paid on a monthly basis ... ». In amendment 13, the addition of a
contract clauses of service related to parts C, D and E mention a single payment. What type of
payment should we consider for parts C, D and E of the price table?

A82. Canada will pay the Contractor upon completion and delivery of the Work in accordance with payment
provisions of the Contract, all on a monthly basis.

Q83.In article 21.3.3.13.1 of the technical specifications, it is mentioned that the building must include an
intrusion alarm system. Please confirm that an audible alarm is acceptable. If not, please confirm that
the cellular coverage is adequate on site.

A83. Article 21.3.3.13.1 must be completed by the following sentence : « The intrusion alarm system will have to be

connected to a central station. The Contractor is responsible for the verification of the communication mode for
this system. »
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Q84.0ur understanding of this methodology is that all materials or waste excavated during the grading,

A84.

cleaning, ditch excavation, building construction or other can be disposed of in the cells during
grading and surface preparation, before installation of the geotextile. Is that correct?

Please refer to answer of question Q80.

Q85.In relation to our previous question, to what do the excess waste material mentioned in item A.4.1 of the

A8S5.

price table « Loading, transport and disposal of excess waste and residual materials on site »
correspond to? The quantity presented in the price table could be less in reality and some bidders
could take the guess to estimate a lower value and thus reduce the total cost. To ensure fairness
between bidders would it be possible to remove this item and manage these waste material the same
way as that of the contaminated soils mentioned in section 3.1.1.3 of the technical specifications?

Considering the site history, it is anticipated that a certain amount of waste material from excavation work may
not be reusable for grading or backfilling in the context of the Work according to their nature, dimension or
characteristics. Item A.4.1 thus remains on the price table. To estimate their unit price for this item, bidders all
have access to the same information. Bidders remain responsible for their interpretation of this information and
must manage risks associated to this interpretation.

Q86.Can you specify the type of dangerous goods in excess to be disposed of in order to determine the

A86.

corresponding price for item A.4.2 of the price table? If not, could this item be removed and could
these excess dangerous goods be managed in the same way as that of the contaminated soils
mentioned in section 3.1.1.3 of the technical specification?

For bidding purposes, excess dangerous goods indicated at item A.4.2 of the price table can be considered as
“leachable mater” as defined in Article 3 of the Regulation Respecting Hazardous Materials (Q-2, r 32) of the
Environment Quality Act (R.S.Q., c. (Q-2). If, during the work, dangerous goods of another nature are
encountered, their management will be covered by a Change Request if necessary, in accordance with article
GC6.4.2 « Price Determination Following Completion of Changes » from the Standard Acquisition Clauses and
Conditions (SACC) of the PWGSC available online (buyandsell.gc.ca/policy-and-guidelines/standard-
acquisitionclauses- and-conditions-manual).

Q87.The provincial criteria indicated for the mercury mention values of 0,0009 and 0,0016 ug/L respectively for

A87.

chronic and acute effects for protection of aquatic life. The discharge criteria after treatment is
therefore indicated as a value of 0,0009 ug/L. This value is extremely low, even lower that the detection
limit that a high resolution equipment can attain. Also, when considering MDDELCC surface water
quality criteria for Quebec
(http://www.mddelcc.qgouv.qc.caleau/criteres eau/details.asp?code=S0309), we realize
that the recommended values are 9,1 X 10 mg/L (that is 0,91 ug/L) and thus a 1000 times higher. It
seems there is a unit mistake in the table presented in appendix 39.1.

Could you confirm that the criteria to respect for mercury and if there is a mistake, that the CWQG of
the CCME, more restrictive, would therefore be the criteria to consider. This important last minute
element will take us an additional week before bid deposit to revaluate our treatment models and
consumables cost estimates during operation period.

The MDDELCC surface water quality criteria indicated for mercury for chronic and acute effects in appendix
39-1 (0,0009 and 0,0016 ug/L) have be reviewed for the following values : 0,91 pg/L and 1,6 ug/L. The
applicable discharge criteria has therefore been also changed to correspond to the most restrictive value, that
is the Canadian water quality guideline for the protection of aquatic life of 0,026 pg/L (the modified version of
appendix 39.1 will soon be available for download on the buyandsell.gc.ca website).
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Q88.1It is specified that water levels in pumping wells and observation wells for operational monitoring will
have to be measured manually (piezometric survey) on a weekly basis. For quality control purposes of
automatic systems, we understand the necessity of these operations. However, considering that these
wells will be equipped for continuous measurement of water levels, it seems sufficient to us that
manual measurements be on a monthly basis, which would also correspond to the frequency for
submittal of operation reports. Could this frequency be adjusted?

A88. If, following the running-in period, the Contractor can demonstrate that the weekly frequency for water level
measurements is not required for monitoring, the Client may review the frequency if he considers it
appropriate.

*** All other terms and conditions of the original solicitation remain unchanged ***
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