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Q & A  
REQUEST FOR PROPOSALS (RFP) 

 
 
The Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD) would like to provide 
answers to the questions received in regards to RFP # 18-137399 

1. Questions and Answers  
 
The following question(s) have been received, and the department hereby answers as follows: 
 

1.1 Question No. 01: 
 

• Question:  
 
Part 3 – Bid Preparation Instructions, 3.1 (page 9): 
Can the proposal (consisting of Section I, II, III) be submitted electronically only? If so, 
which email address should we submit the proposal to? Does the financial proposal 
require a password? 
 

• Answer:   
 
Yes, the proposal can be sent by email to the email address mentioned on the first page 
of the RFP (itservices.aaci@international.gc.ca). A password is not required for the 
financial section. 

 

1.2 Question No. 02: 
 

• Question:  
 
3.1, Section 1: Technical bid (page 11): 
If we wish to include in our bid a non-resident Canadian, can a security clearance be 
obtained?  If we wished to use non-Canadian (foreign) experts for the work, will they too 
be able to obtain security clearance for Canada? 
Is a security clearance mandatory for team resources that conduct supporting project 
activities (e.g. project management, event coordination, website management)? 
 

• Answer:   
 
There is no requirement for the bidder to obtain a security clearance. (See amendment 
01.)  However, the bidder and the members of the bidder’s team will be expected to sign 
a non-disclosure agreement with regard preventing them from releasing any information 
collected during the conduct of the legislative review of EDC or from using such 
information for purposes other than the conduct of the legislative review of EDC. 
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1.3 Question No. 03: 
 

• Question:  
 
Attachment 4.1, 1.2 Mandatory Requirements, M4 (page 20): 
Is there any specific type of evidence you require for “demonstrating the bidder’s 
capacity to conduct all components of the project in both official languages (French and 
English)”? 
 

• Answer:   
 
There are no specific type of evidence required.  However, bidders should make it amply 
clear that they have full capacity to conduct interviews, conduct information gathering 
sessions (town halls), maintain a website, respond to inquiries, interact with officials in 
both official languages.  Bidders most also demonstrate that they have the capacity to 
submit  the final report and other relevant documents in both official languages. 
 

1.4 Question No. 04: 
 

• Question:  
 
Attachment 4.1, 1.2 Point Rated Requirements, 
R1.5/R2.5/R3.5/R4.5/R5.5/R6.5/R7.5/R8.5: 
Does the team lead form part of the team resources (as outlined under R1.5/R2.5/etc.) 
or will she/he only be rated once under R1.6/R2.6/etc.? 
 

• Answer:   
 
The team lead can also act as a resource.  Qualification and experience will be taken 
into account for the rating in both categories.  
 

1.5 Question No. 05: 
 

• Question:  
 
Attachment 4.1, 1.2 Point Rated Requirements, R4.5/R5.5/R6.5/R7.5/R8.5: 
Under R4.5/R5.5/R6.5/R7.5/R8.5 additional points are awarded for “studies or projects 
undertaken related to managing, analyzing, or advising on the governance of state-
backed financial institutions”. Are we correct to assume that one specific study/project 
can only be awarded additional points once? In other words, do we understand correctly 
that it is NOT possible to list the same projects under R4.5, R5.5, R6.5, R7.5 and R8.5 
and get awarded additional points every time? 
 

• Answer:   
 
Although the same projects can be used to demonstrate past experience in dealing with 
the specific criteria, the bidder should indicate which aspect(s) of the part project 
demonstrates experience related to the specific criteria being reviewed.   
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