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 The purpose of this amendment is to  
- distribute questions (Q) and answers (A) respecting the CFP; and  
- modify (if applicable) the CFP as detailed in Section B  

 

Section A – Qs & As 

 

 
Questions (Q) and Answers (A) 

Certain questions were generated at the Bidders’ Conference of April 25, 2018. Efforts were taken 
by Canada to accurately record the questions. If erred, suppliers are asked to submit a written 
version of the accurate question to the Contracting Authority listed in the CFP, following the 
procedures of the CFP at Part 2, article 2.4 “Enquiries about the CFP”. The corresponding answers 
are largely those given at the Conference. Some answers were further clarified/considered after 
the Conference and are modified below.  

 

277 Question. 
Section 5.2.10, Rate or Price Certification, requires that the offeror certify that the prices 
charged are “ not in excess of the lowest price charged anyone else, including the Bidder’s 
most favoured customer, for the like quality and quantity of the goods, services or both.”  This 
provision is so broad that no large company would have an appropriate inspection method to 
track all sales and ensure compliance with its terms.  In addition, many of the firms that might 
respond to this solicitation regularly perform work for nonprofit organizations on a pro-bono 
or heavily discounted basis.  As firms are unable to offer such pricing to a Government entity, 
such engagements would automatically place them in breach of the provision found in Section 
5.2.10.  In order to increase participation in this solicitation, and to not automatically preclude 
any firm from bidding, is Canada willing to remove this requirement from the contract? 

Answer. 
No. 

278 Question. 
The IDEaS Competitive Projects Site template does not match the RFP 
 
Specifically the RFP says: 
 
Project Objective 300 words 
 
Combined 1600 words for PRC and SSC 
 
PRC-1: Scientific and/or Technical Merit 
PRC-2: Novel and Innovative  200 words 
PRC-3: Impact 
PRC-4: Feasibility and Approach 



SCC-1: Investment Viability 
SCC-2: Operational Relevance 
SCC-3: Capabilities / Benefits   
 
Project Progression to Component 1b  200 words 
 
Whereas, the on line template adds a new section and cuts allowable text in remaining 
sections significantly. 
 
Project Objective 300 words 
Project Overview 500 words (COMPLETELY NEW SECTION) 
PRC-1: Scientific and/or Technical Merit 200 words 
PRC-2: Novel and Innovative  200 words 
PRC-3: Impact  200 words 
PRC-4: Feasibility and Approach  200words 
SCC-1: Investment Viability  100 words 
SCC-2: Operational Relevance 100 words 
SCC-3: Capabilities / Benefits  100 words Project Progression to Component 1b  200 words 
 

Answer.  
The application form in FluidReview, as referenced in Part 3, article 3.3.1 of the CFP, matches 
what is outlined in Annex A - Statement of Work (SOW) & Cost and Part 4 - Attachment 3 - 
Cost Proposal Breakdown of the CFP.  
The Project Objective section of the applications form corresponds to section 2.A of the SOW 
(300 words).  
The Project Overview (500 words), PRC-1: Scientific and/or Technical Merit (200 words), PRC-
2: Novel and Innovative  (200 words), PRC-3: Impact  (200 words), PRC-4: Feasibility and 
Approach  (200words), SCC-1: Investment Viability  (100 words), SCC-2: Operational Relevance 
(100 words), and SCC-3: Capabilities / Benefits  (100 words) sections of the applications form 
correspond to section 2.C of the SOW (1600 words total). 
The Project Progression to Component 1b  section of the applications form corresponds to 
section 2.D of the SOW (200 words). 

279 Question 
1. I can't seem to find the date for award notice, if funded.  I'd like to know the earliest 

possible start date of our project so that I can have a more accurate work plan for the 
milestones, etc.  Would it be possible to let me know that? 

2. I forgot to ask you if the budget would allow to include salaries of principal investigator or 
co-investigators. 

3. Also I'd like to clarify with you that the certifications mentioned in Part 5 (IDEaS 
solicitation document pages 18-25) are not to be uploaded in the online system as 
supplementary information, right? 

Answer. 
1. See Answers 101, 132, 160 and 196. 
2. It is the Bidder’s responsibility to include its relevant costs in accordance with the 

provisions of the CFP and in particular, for universities and colleges, Part 3, articles 3.4 
and 3.5.  See also prior similar Answers, example 266 and 272. 

See Amendment No. 5 to the CFP.  

280 Question. 



Page 18/19 of the bid documents – Declaration of Convicted Offences 
 
If we are not in a situation where someone on our team has been charged with a criminal 
offense within the past three years, do we need to submit anything to fulfill this requirement?  
It appears that we only need to provide information if there has been a criminal offense.   
Also, the link in 5.2.1, page 19, brings you to a page that states “For contracts dated before 
April 4, 2016”.  Is this the current policy or is there an updated link to the current policy? 

Answer. 
PSPC will request this declaration prior to contract award  

281 Question. 
 
1. With respect to the Canadian Content requirement, if the Bidder only proposes the 

delivery of analytical results – rather than a license to software – do the tools used to 
conduct the analytics work need to be considered as part of the Canadian Content 
certification. In other words, where propriety software is used to derive results, but no 
software use rights flow to Canada, is the Canadian Content certification then limited only 
to services rather than goods and services? 

 
2. Is Canada willing to include SACC N0000C (Limitation of Liability - Information 

Management/Information Technology) in the resulting contract? 

Answer. 
 

1. See other similar Answers, example 146 and 270. 
2. No. 

282  
Question. 
 Do you have any specific requirements for the procurement of specialized equipment? For 
example, we require to purchase a Near Infrared Spectroscopy Device, but it would be over 
50% of our milestone one cost. Is there a way to make this evident in the cost breakdown? 

Answer. 
 
All material costs (including purchase of specialized equipment) must be detailed under 
“Materials” in Cost Proposal Breakdown. 
 
Add the information into the cost break down. 

283 Question.  
1. Academic collaboration: to achieve better results, I am collaborating with my colleagues 

in University of X. I'd like to know which section I should clarify this collaboration and 
whether I need to justify the budget sharing between the parties. If yes, which section 
should we do it? 

2. Industrial partnership: we were invited by XX Inc. - the largest mobile robotics company in 
Canada - to participate in this call. I am wondering what is the exact role of an industrial 
partner in the call - Component 1a (SRL up to 6 only) and whether they can receive the 
shared funding for their participation? If not, can we justify a budget for buying or renting 
their equipment as well as labour cost for system integration and testing? 

Answer. 



1. Collaborators will be treated as subcontractors of the lead bidder. The work to be 
carried out by subcontractors should be identified as such in the proposal and the 
associated cost reflected in the Cost Proposal Breakdown. It is up to the lead bidder to 
make cost-sharing arrangement with subcontractors a. 

2. The answer to (1) above applies. 
 
 

284 Question. I have just been informed about your recent initiative Innovation for Defence 
Excellence and Security (IDEaS), which is a most interesting call for innovation. 
 
My company X Ltd. is a UK registered micro SME which is a research oriented organization. 
We have developed some exciting technologies that can give revolutionary solutions to armed 
forces. In this context I would like kindly to ask you if my company X is it eligible to a submit 
alone a proposal to IDEaS or it needs to join forces with a Canadian business to submit a joint 
proposal? 

Answer.  
Please review answer 146 . 

285 Question. 
1. We’re wondering what the scope of each of the “Project Objective” and “Project Overview” 

sections is understood to be, in other words whether they’re meant to describe our work for 
phase 1a or the entire project through multiple phases. Currently we understand "project 
objective" to encompass the entire project through all phases, while we describe our work 
in phase 1a in "project overview" and we’d like to know if that is optimal. 

 
2. Our two projects are complementary, but completely independent, which brings about the 

two following questions. 
a. We’d like to know what the deadline is to begin working on each project if they 

are accepted, whether we could start in January 2019 or April 2019 per 
example if that provides us with the best resources to execute on the projects, 
or if we’d have to begin immediately after obtaining a contract. 

b.  
If both proposals are accepted, is it possible to delay the beginning of one 
project with respect to the other, starting the first in January 2019 and the 
second in March 2019 per example. This would be very helpful in terms of 
resource allocation and project coordination. 

 

Answer. (1) The CFP pertains to Component 1a. See answer to Q268. 
(2) (a) it is up to the bidder to propose a work schedule aligns with the requirements of this 
CFP. 
(b) no. 

286 Question.  
Regarding the eligible expenses:  

1. since we are an academic institution, does the “10.40. Research and Development 
Contracts with Universities and Colleges” section of the Supply manual supersede the 
“eligible costs” section of the IDEaS CFP (Section 3.5)? The supply manual section 
allows for overhead to be charged, while the eligible costs section of the CFP does not 
allow for “administrative overhead” so I am just wondering which one applies to our 
researchers.  

2. Does the cost of releasing the researcher working on the solution from her teaching 
responsibilities count as an “incremental resourcing costs”; so is course release an 



eligible cost? In 10.40 of the supply manual “professional salaries” are an allowable 
expense, so we’re wondering if course release fits into this category, or if it technically 
is not a salary and therefore not eligible.  

3. Are conference travel and other knowledge transfer activity costs eligible expenses? 

 

 


