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Questions and Answers: 
 
Q:  For the work listed during 2019-2020 (stage 3) can the contractor apply the same stage 1Phase 1 and 
stage 2 Phase 2 scenario but for the Stage 3 works. This will avoid having to provide a cofferdam under the 
existing structure. 
 
A:  That is not an acceptable change. The opening restrictions shown on drawing 101 are imposed in order to 
respect the required discharge capacity and therefore have to be respected  
 
Q:  Part 2.2.2 of spec section 03 30 00 has a spec for “low shrinkage concrete”. We assume this is not required 
on this contract as it is not noted under section 2.4 Mixes. 
 
A:  As indicated in Part 2.2.2 Shrinkage performance of all cast in place concrete shall comply with CSA 
A23.1/A23.2. Part 2.4 does not include all requirements for cast in place concrete, the entire section should be 
taken into account. 
 
Q:  Part 2.3.4.3 of spec section 03 30 00 has a spec for “Corrosion-inhibiting admixture”. We assume that this 
admixture is not specifically required on this contract as it is not noted under section 2.4 Mixes. 
 
A:  As indicated in Part 2.3.4.3 Corrosion-inhibiting admixture are required. Part 2.4 does not include 
all requirements for cast in place concrete, the entire section should be taken into account. 
 
Q:  Questions relating to Amendment no. 5:  
a. An answer to a question states “the revised estimated quantity is 300m3”. The quantity for unit price item 
has been revised to 330m3. Please confirm if the revised quantity should be 300m3 or 330m3. 
b. As per an answer to a question the sill repair as per detail 1/215 is to be priced in Unit Price Item 7. We 
assume that concrete repair per section A/215 is also to be priced in Unit Price Item 7. As per the spec Unit 
Price Item 7 shall include concrete removal, dowels and reinforcing. As the removal, dowels and reinforcing is 
different on details 1/215 and section A/215 the quantity of each of these repairs needs to be specified or these 
repairs need to be separated into separate Unit Price Items. 
c. The question on top of the last page of questions and answers was not fully answered. Please clarify the 
following: Part 1.5.3.1 of spec section 01 22 01 issued with Amendment No. 2 states “Only concrete removal 
for East Retaining Wall replacement and West Retaining Wall replacement will be measured for payment”.  
Does this mean that the pier edge to be removed as per drawing 209 & 210 is to be included in the Lump 
Sum? Is the wall to be demolished as per B/212 to be included in Unit Price 3 or the lump sum? 
 
Q:  a. Revised quantity should be 330m3.    

b. Assume 25% of the quantity of item 7 to be for detail 1/215. 
c.  Pier edge removal is to be included in unit price U10. 


