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Kenora Boat Launching Ramp Repair 
 
QUESTIONS AND ANSWERS  

 
 

Q1.   Are the sleepers galvanized? 
A1.   There is no requirement that the sleepers be galvanized. 

 
Q2.   Drawings indicate sleepers have a weld at the change in slope. Can this be changed 
 to bolt connections, as the joint may be underwater at time of installation? 
A2:  The connection at the change in slope of the sleepers is to be a welded.  

 
Q3.   What is the schedule for inspections and how much notice will the Contractor be 
 given? 
A4.   Inspection will occur on a minimum weekly basis and 24 hour notice is to be given 
 by the contractor before concrete is poured. 

 

Q5. What is the existing sub base above, at, and below waterline? 
A5.  No boreholes are available.  It is anticipated that there is a granular overburden over 
 bedrock. 

 
Q6. Specifications call for a pre-moulded joint filler between the cast in place concrete 
 and the precast concrete. This is not indicated on drawings. 
A6. Delete paragraph 3.5 Expansion and Isolation Joints from Specification  
 Section 03 30 00. 

 
Q7.    What will be DFO's operations during construction and will they impose limits 
 on the execution of the contract? 
A7.    See Specification Section 01 11 02; article 1.13. 

 
Q8.    Are there laydown areas that must or cannot be used? 
A8:    See Specification Section 01 11 02; article 1.6. 

 
Q9.   Is there any saw cutting required in the cast in place concrete? 
A9.   Yes , saw cut a 25 mm deep joint transverse across the cast in place slab at the 
 change in slope between the ramp and approach slab, which are cast monolithically. 

 
Q10.  Are there any slab details for the rebar?  
A10.  See drawing MA-05, details 3/5/5 and 4/4/5, which apply to the ramp slab and 
 approach slab.  

 

Q11.  What is preventing sleepers from sliding into the lake? Are there tie-backs? 
A11.  Base friction prevents the sleepers from sliding. There are no tie backs. 

 

Q12. There are concrete anchors near the top of the existing ramp. Will the 
 Contractor move those or the Coast Guard Base? 
A12.  See Specification Section 31 23 11; paragraph 1.4.2. 
 
Q13.  Has a DFO and/or MNR work permit been issued? 
A13.  A Project Effects Determination has been issued for this project. No in-water  work  
 may take place between April 1st and July 15th, which will be after the required 
 completion date identified in the Tender Notice. 
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Q14. Is the turbidity curtain required? There will be open water during construction. 
A14. Refer Solicitation Amendment 002, ATT.004, Question & Answer 2. 
 
Q15. What amount of compaction is required for the Granular A? 
A15.  Refer to Specification Section 31 23 11 Paragraph 3.5 and 3.6 
 
Q16. Specifications call for a certification of the concrete mix design. Who  provides this, 
 and to whom? 
A16.  See Specification Section 03 30 00; paragraph 1.4.1.1; paragraph 2.4.1.1. 

 
Q17. Can the work be moved to spring or summer? 
A17. The execution of the Contract must adhere to Contract Documents. 
 
Q18. Can we get slab measurements? How long and wide? 
A18.  All new slab measurements are found on drawings MA-03 and MA-05 
 
Q19. How thick is asphalt? 
A19.  No as built details of the of the existing asphalt pavement are available. For bidding 
 purposes it is estimated at 100 mm.  Answers for #19 and #20 are to be read in 
 conjunction with both photographs (ATT.006 & 007) as visual reference. 
  
Q20. How thick is concrete? 
A20.  No as built details of the existing concrete launching ramp are available.  For bidding 
 purposes it is estimated at 250 mm.  Answers for #19 and #20 are to be read in 
 conjunction with both photographs (ATT.006 &007) as visual reference. 
 
Q21. Is that a typo on the drawing # MA- 01 which states “EXISTING CONC.  
 LAUNCHING RAMP TO BE REMOVED AND REQUIRED FOR 
 INSTALLATION OF NEW CONC. LAUNCHING RAMP PANELS”  
 Was it to read as required? 
A21. Yes, the note is to read “... AS REQUIRED ...”. 

 
Q22. Can we sit our new base on existing concrete pad? 
A22. No, the new launching ramp is to sit on the new prepared base constructed of the 
 materials indicated on the drawings and as specified. 
 
Q23. On drawing MA-05 detail 12, would a bolted knife connection be acceptable as an 
 alternative to the welded plate connection? 
A23. The bidders are requested to price the welded connection as shown drawing MA-05 
 
Q24. Are there any known underground services in the area of excavation? 
A24. There are services in the service trench indicated on both site plans shown on 
 Drawing MA-01.  Locates would be required to determine if there are services in the 
 area of excavation for the ramp. 
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Q25. The specification section 31 23 11 item 3.2.3, how does this clause "reasonably 
 level" apply to this project? 
A25. “Reasonably level” would infer that the excavations required to complete the work as 
 shown, are not to be irregular but of a consistent depth without excessive excavation 
 below required elevations and slopes shown. 

 
Q26. The specification section 31 23 11 item 3.5.1 can you advise what method the  
 Departmental Representative will be using to inspect the underwater excavation and 
 how much lead time is required for the inspection. 
A26. The underwater excavation will be sounded.  The Contractor shall provide 48 hours 
 notice prior to inspection of the excavation and provide any assistance needed for 
 the Departmental Representative to carry out his inspection including provision a 
 boat with operator and ice free conditions to permit the inspection to occur. 

 
Q27.  The specification section 31 23 11 item 3.5.3 how does this clause "backfilled area 
 to be free of water" apply to this project? 
A27. This requirement will be expected for excavations above the elevation of the lake  
 level during the time of work. 

 
Q28. The specification section 31 23 11 item 3.5.7, will the Departmental representative 
 be paying for compaction testing of backfill? 
A28. The Departmental Representative will not be paying for compaction testing. The  
 Contractor is to include the all costs for compaction testing in his tendered price and 
 is to provide copies of test results to the Departmental Representative within. 

 
Q29. The specification section 31 32 19 item 3.2.3 
 The complete installation is sloped please clarify the intent of this clause. 
A29. The geotextile is to be placed as one continuous length rolled out from the toe of the 
 ramp to the top of the ramp without a transverse lap.  


