
The following Questions and Answers are regarding RFP 01R11-19-C034 – Asbestos 
Surveys and Asbestos Management Plans 
 
 
QUESTION 10: 
Section 2.0 Security Requirements – What screening would allow 
our personnel  to be unescorted? 
 
ANSWER 10: 
The security requirements have been determined by AAFC’s security services office and will 
remain as indicated in Section 2.0. 
 
 
QUESTION 11: 
Please clarify the requirement for unsecured signed deliverables 
in Word format. Provision of an individuals signature on an 
unsecured electronic deliverables would give access to our 
employees signatures, which will create significant security 
concerns. 
 
ANSWER 11: 
The MS Word documents do not require a signature.  A signed PDF version of the final reports 
is acceptable.  
 
 
QUESTION 12: 
Will AAFC be responsible for  organizing, running and 
documenting the start-up meeting? 
 
ANSWER 12: 
Yes.  After the project is awarded, the successful bidder will work with the AAFC project 
manager to schedule a start-up meeting.  AAFC will chair and document the meeting. 
 
 
QUESTION 13: 
How will each of the AAFC facilities be notified of the 
assessment?  Who will be responsible for notifying the facility 
and arranging access? 
 
ANSWER 13: 
As indicated in the Scope of Work (p.31), the Start-up Meeting will discuss the dates for field 
related activities at each site.  AAFC will coordinate with facility site personnel to arrange for 
the contractor to have access to the facilities.   
 
 
 
 



QUESTION 14: 
Will the Consultant be provided reliance on the St. John’s 
Research and Development Centre asbestos assessment report? 
 
ANSWER 14: 
The contractor shall base the St. John’s asbestos management plan on information AAFC 
provides, namely the St. John’s Research and Development Centre asbestos assessment. The 
contractor is not required to verify findings of the asbestos assessment report, but to use the 
findings to develop an asbestos management plan.  
 
 
QUESTION 15: 
The current scope of work includes the sampling of suspect ACM 
from equipment.  We generally do not sample operational 
equipment as sampling may affect the operation of equipment or 
create significant hazard to the employee and possible damage to 
the equipment. Please confirm if sampling of operational 
equipment is required. 
 
ANSWER 15: 
Sampling of operational equipment will not be required. 
 
 
QUESTION 16: 
Should the analysis be completed using reporting limit of 0.1 % 
even if the material being sampled is considered non-friable? 
 
ANSWER 16: 
The reporting limit should be 0.1% for all material. 
 
 
  



QUESTION 17: 
As stated in the RFP:  “In the Financial Proposal, the Bidder 
shall provide a firm, all-inclusive price to provide the 
services requested in accordance with the Statement of 
Work  Appendix B.  The Bidder is requested to complete the table 
identified below which will form the Financial Proposal.”   
 

  
 
a)To ensure the bids are comparable, can you provide a set 
number of samples that we should include in the total price 
(Milestone 1)?    
 
b)Alternately, could the professional fees be separated from the 
analysis costs?  A line item could be added which indicates how 
many samples the total cost of analysis is based on and a unit 
price could be provided for any additional samples.    
 
ANSWER 17: 
a) No.  A set number of samples is unknown. 
 
b) No. The Financial Proposal will remain as stated in the RFP. 

 
 
QUESTION 18: 
Regarding how the financial portion should be presented in the 
proposal: 
Should we use the table provided on page 41 Section 4?  Or 
should we just include a lump sum price within our proposal? 
 
ANSWER 18: 
The table provided on page 41 Section 4 is to be completed and used to form the Financial 
Proposal. 
 
 


