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Question 1: Is the Department of foreign Affairs, Trade and Development already using 
these Platforms? It’s useful to understand the background to the use case 
before bidding. 
 

Response: Yes, the department is currently using this platform.  
 
 
 

Question 2: What is the storage capacity? 
 

Response: Unlimited storage capacity per project. Please refer to Annex A - Statement of 
Requirement. 
 
 
 

Question 3: What is the number of seats required for the file sharing and project 
coordination application? 
 

Response: Unlimited team members. 
 
 
 

Question 4: Where is the existing data? 
 

Response: The data is currently residing within the geographical boarders of Canada. 
 
 
 

Question 5: What is the plan for migration, if needed? 
 

Response: There is no plan for migration currently.  
 
 
 

Question 6: In Annex A – Statement of Requirement (p. 30), at item 8.4 Scope of 
Requirement, subsection A. Security (p. 30), it states requiring a “Secure 
login with Secure Socket Layer (SSL)”. This security standard has since been 
upgraded to “Transport Layer Security (TLS)”. Our organization would like to 
know if DFATD could confirm what the login standard is for this requirement? 
 

Response: TLS and SSL are very similar cryptographic protocols that provide 
authentication and data encryption between servers, machines and 
applications operating over a network (e.g. a client connecting to a web 
server). SSL is the predecessor to TLS. DFATD’s IT Security would 
recommend TLS over SSL. 
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Question 7: In Annex A – Statement of Requirement, at item 8.4 Scope of 
Requirement, subsection A. Security (p. 31), it states that “The application 
must timeout and automatically terminate the user session after fifteen (15) 
minutes of session inactivity.” Our system currently provides a thirty (30) 
minutes timeout session for inactivity. This timeframe was approved as an 
agreeable standard when achieving the Electronic Data Processing 
Certification with CISD at the Protected B Level with other Government of 
Canada organizations. Our organization would like to know if DFATD would 
reconsider a 30-minute timeline for session inactivity timeout? 
 

Response: The recommendation about the “fifteen (15) minutes of session inactivity” is 
part of the ITSG-33 control “AC-2(5) Account Management | Inactivity Logout” 
and the guidance was provided by TBS/CSE. This requirement is a 
Government of Canada wide requirement and is applicable for any solution 
that is PROTECTED A or above (though we would recommended it for 
UNCLASSIFIED solutions  as well).  

 If the users are using only DFATD workstations, this requirement is 
partly met by the control “AC-11 Session Lock” where all DFATD 
workstations will lock after 15 minutes of inactivity. This would not 
prevent a session hijack but it would mitigate other potential security 
threats. 

 This is not a showstopper. If the requirement is not met, this will be 
documented in the Risk Assessment team (SIAK) ATO and the clients 
will have to accept the risk. 

 
 
 

Question 8: In Annex A – Statement of Requirement, at item 8.4 Scope of 
Requirement, subsection F. Document Management (p.33), it states, “Ability 
to update and download files individually and in batches of multiple files.” Our 
organization would like to know if update was intended to say ‘upload’? If not, 
could DFATD please define update. 
 

Response: The sentence should read “Ability to upload and download files individually 
and in batches of multiple files. Please see the attached Solicitation No. 19-
152982_Amendment No. 002. 
 
 
 

Question 9: In Part 6 – Security, Financial, and other Requirements, at item 6.2 
Controlled Goods Requirement, subsection 1. (p. 19), it states, “As the 
resulting contract will require the production of or access to controlled goods 
that are subject to the Defence Production Act, R.S. 1985, c. D-1, bidders are 
advised that within Canada only persons who are registered, exempt or 
excluded under the Controlled Goods Program (CGP) are lawfully entitled to 
examine, possess or transfer controlled goods.” Our organization would like 
to know if DFATD could please confirm if the contract requires the production 
of, or access to, controlled goods and explain. Please note that this statement 
is also found in Annex C – Security Requirements Checklist (p. 43), under 
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Part A - Contract Information, subsection 5. a) Will the supplier require 
access to Controlled Goods 
 

Response: Given that DFATD’s data will be stored on the supplier’s premise, some of 
this data may be considered a Controlled good; therefore, suppliers are 
required to be registered, exempt or excluded under the Controlled Goods 
Program (CGP).  
 
 
 

Question 10: In 3.1 Bid Preparation Instructions – Section 1 – Technical Bid, subsection 
e. Customer Reference Contact Information (p. 13): it states “The Bidder 
must provide customer references who must each confirm, if requested by 
Canada the information required by Article 1 of Attachment 1 to Part 3 - Bid 
Submission Form.” Since there is no Article 1 in Attachment 1 to Part 3 - Bid 
Submission Form, Our organization would like to know if in fact this request 
refers to the reference contact information that needs to be provided along 
with projects descriptions to be submitted as corporate experience in the 
Mandatory Criteria Requirement M1 (p. 60) and Point Rated Criteria R1 (p. 
61) & R2 (p. 62)? If not, could DFATD please provide the Article 1 of 
Attachment 1 to Part 3 - Bid Submission Form 
 

Response: References should be provided under the respective Mandatory or Point 
Rated Criteria requiring references. 
 
 
 

Question 11: In Annex A - Statement of Requirement, Section 8.4 Scope of 
Requirement, subsection J. Project Administration (p. 34), it states “PA 
tasks may include, but not limited to: Ability to easily modify existing 
members’ information.” Following regulation and requirements related to the 
Privacy Act and the Personal Information Protection and Electronic 
Documents Act, in order to protect the integrity of members’ personal 
information, Project Administrators are no longer able to modify existing 
members’ profile information. Therefore, our organization would like to know if 
DFATD would accept to remove the requirement as stated above?   
 

Response: DFATD will remove “Ability to easily modify existing members’ information” 
from section J. Project Administration under 8.4 Scope of Requirement of 
Annex A – Statement of Requirement. Please see the attached 
Solicitation No. 19-152982_Amendment No. 002. 
 
 
 
 
 

 


