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General RFSA Question and Answers  

Q16 
We are requesting for Annex D - Supply Arrangement deliverables to be extended to 90 days 
instead of the current 45 days.  This is the amount of time usually granted in other SAs/SOs. 

A16  
See Amd 004, Q5 of the Office Seating Bidders Conference Summary of Meeting Minutes.    
The deliverables under Annex D will remain unchanged at 45 days.  

Q17 
Question 1: Re-8.1.1 Sustainability 
Will certification of Level 1 compliance be required upon submission? This seems to be an 
important criteria for technical compliance and the concern would be that some may claim 
compliance without having gone to the expense to be third party certified as such. Any 
manufacturer who meets this standard will have this certification readily available for each 
Series that they submit, making a request for proof of compliance very easy to satisfy. Please 
advise. 

A17  
1 - Certifications and Additional information under Part 5 of the RFSA is required with bid 
submission.  Products listed under Annex B must meet all specifications of Annex A.  Proof of 
certification under level 1 BIFMA is not required with the bid.  Canada has the right to request 
certification of compliance at any time during the SA.   

Q18 
1 - When we offer a series of task chairs with a discount , can we offer the stool under the same 
series as the chair may have a stool option or will that cause an issue with clients finding the 
stool in a task category ( is it better to have  a stool series?)  
2 - Is the requirement to have only 1 chair tested under the series for CAN / CGSB-44.232 or if 
the series includes the task and the stool they both be tested?  They will fall under same series 
with “options”? 
3 - Currently we know Ansi/Bifma 5.1-2017 ( older version is 5.1-2011)  is X5.11 a typo ?   

A18
1 - for sub-category 1 (Stools and task chairs), if the stool or task chair are of a separate series, 
these will be itemized on separate line items within Annex B-1 excel document.   
2  - The testing for performance is based on “worst-case” conditions which represent the full 
offering of the submitted series.  The types of tests required is determined by what “options” are 
the same or different between normal height and stool height models within the same series.  
BIFMA includes worst-case guidelines in each standard that are helpful in test planning.  In this 
case, some of the tests are different and different chair configurations (stool and task seating) 
are required to be tested.  
3 - 5.11 is not a typo.  The ANSI/BIFMA X5.11 is the standard for large occupant chairs. 
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Q19 
Re: terminology section 4.15 in conjunction with upholstery and finish requirements 7.2.2.  Do 
these sections imply a minimum 10 colour variations for non-upholstery covering of seat, does 
this mean that seat and back upholstery is not mandatory and we can use a poly seat and back 
material?  If the former is not correct and finish is only to apply to frame and/or exposed 
upholstered component supports then a minimum of 10 finish colours is not a realistic 
expectation and will limit both Canada and suppliers from being able to respond.  The industry 
typically has somewhere in the range of 2-3 finishes and anything higher will create an unfair 
competitive advantage on purely aesthetic and non-functional requirements. 

A19 
 Article 4.15 defines the type of ‘finish’ that is being asked for as any “non-upholstery covering of 
the backrest and seat pan…”, this definition does not include the frame, armrests or base.   
Some examples of this “finish” could be vinyl, polyurethane, wood, etc. .  Any type of covering of 
the backrest and seat pan that is not covered under the definition of ‘upholstery’ as defined by 
the ACT Voluntary Performance Guidelines (any woven, coated or knit fabrics) as referenced in 
CAN/CGSB-44.232. 

Q20:  
In the case for stools, do RFSA sections 5.10 still apply or is there a set-aside rule for stools.  
Adding a tilt feature to a stool at extended heights poses a safety risk even with larger base 
spreads and heavier mechanisms or gas cylinders.   We suggest a provision for back angle 
under CGSB 5.10.1 be acceptable and written into the RFSA in place of RFSA 5.10 in reference 
to stools.   

A20 
Yes, section 5.10 still applies for rotary stools. If the rotary stool has a tilt mechanism, it must 
comply to the CGSB requirements.  

Q21
Sections 5.7 and 5.8 indicated a backrest to seat angle or backrest angle must be available as 
adjustable.  Though worded differently they seem to imply the exact same thing.  This implies a 
user must have the ability and option to be able to adjust the back angle, which would always be 
relative to the seat.  This causes an issue with sections 5.10.1 and 5.10.2.  Many industry 
unison tilters do not have a choice for back angle adjustment at a 1:1 ratio and in many synchro-
tilt options, the back angle adjusts automatically at a ratio greater than 1:1 without a user option 
being made available, though these mechanisms do exist.  Suggest removing 5.8 and 5.7 to 
include Back-Tilt options and Synchro-Tilt and have unison excluded from this clause.   

A21
Article 5.10 of the Annex A specifications has been updated under Amendment 004 and was 
replaced as: 
5.9 Tilt Mechanisms – must be available with a tilt mechanism or tilt independently.  
The articles 5.10.1 and 5.10.2 have been updated under Amendment 004 and replaced with the 
following: 
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5.6 Backrest-to-seat angle – must be available as fixed or adjustable. 
5.7 Backrest angle – must be available as fixed or adjustable. 

Q22 
Does mesh fall under “Upholstery” then, with the same stipulations of a minimum of 10 colour 
variations? 

A22 
Yes, mesh would be included in upholstery  

Q23 
with respect to side chairs.  Does the chair arm require the same setback of 3.9" as under 
CGSB or can the armrest form part of the frame that extended to support the seat and 
legs/base?   

A23 
The Armrest Setback under CAN/CGSB is no longer a mandatory requirement for Side Chairs.   

Annex A has been amended to include the following  
Under article 6.6, Insert: 
6.6.1 Armrests are exempt from the Armrest setback requirement of CAN/CGSB. 

Q24 
I would like to open E-post connect conversation in order to submit my SA documents.  I don’t 
see any other instructions in the documents.   

A24 
This is found under the SAAC manual clause 2008 - Standard Instructions - Request for Supply 
Arrangements - Goods or Services 

You can request the e-post conversation by contacting the email address : 
(https://buyandsell.gc.ca/policy-and-guidelines/standard-acquisition-clauses-and-conditions-
manual/1/2008/19 ) 

Article 08 (2019-03-04) Transmission by facsimile or by epost Connect

2. epost Connect

a. Unless specified otherwise in the RFSA, arrangements may be submitted by 
using the epost Connect service provided by Canada Post Corporation.  

i. PWGSC, National Capital Region: The only acceptable email address to 
use with epost Connect for responses to RFSAs issued by PWGSC 
headquarters is: tpsgc.dgareceptiondessoumissions-
abbidreceiving.pwgsc@tpsgc-pwgsc.gc.ca, or if applicable, the email 
address identified in the RFSA.  



Solicitation No. - N° de l'invitation Amd. No. - N° de la modif. Buyer ID - Id de l'acheteur
E60PQ-120001/G 005 pq993 
Client Ref. No. - N° de réf. du client File No. - N° du dossier CCC No./N° CCC - FMS No./N° VME

E60PQ-120001/G pq993 E60PQ-120001/G 
 

 

Page 4 of 4 
 

ii. PWGSC regional offices: The only acceptable email address to use with 
epost Connect for responses to RFSAs issued by PWGSC regional 
offices is identified in the RFSA.  

b. To submit an arrangement using epost Connect service, the Supplier must either:  
i. send directly its arrangement only to specified PWGSC Bid Receiving 

Unit using its own licensing agreement for epost Connect provided by 
Canada Post Corporation; or  

ii. send as early as possible, and in any case, at least six business days 
prior to the RFSA closing date and time, (in order to ensure a response), 
an email that includes the RFSA number to the specified PWGSC Bid 
Receiving Unit requesting to open an epost Connect conversation. 
Requests to open an epost Connect conversation received after that time 
may not be answered. 


