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Request for Qualification #289-4:  
Audit, Special Examination and Related Services 

 Annual Refresh of Permanent Suppliers List  
Resulting from Request for Standing Offers #256 and #264 

 
 
Question & Answer # 1 
This Question & Answer #1, including any appendices attached hereto (the “Addendum”), 
amends and clarifies Request for Qualification No. 289-4, as previously amended and clarified. 
The Request for Qualification otherwise remains unchanged and any capitalized words not 
defined herein have the meaning ascribed thereto in the Request for Qualification. 
 
 

1. “Given that this is an evergreen procurement, would the client be willing to release past 
Question & Answers provided to vendors to assist with streamlining the procurement 
process? It is highly likely the same questions will come up again with this refresh 
therefore, releasing the same would lower costs to the crown by putting the onus on 
vendors to conduct a thorough review of past teachings.” 

 
Answer: Past Questions & Answers for RFSO 256 and 264, as well as for Request 

for Qualification 289-1, 289-2 and 289-3 are available on Buy and Sell. 
 

2. “There is a 40 page limit to this procurement (or 20 double sided pages). Given that 
some of the Personnel Category criteria require vendors to illustrate upwards of 10 years 
of experience, does the page limit also apply to Consultant CV's? As well, does the page 
limit apply to the entire procurement, or to each Stream individually? And are the Rated 
Requirements - Bidder also included in the page limits? Would the Table of Contents, 
Commercial Statement, etc. also be included in the page limits?” 

 
Answer: The page limit described in section 4.1 (Organization of Proposal) applies 

to the Technical Offer only. Any pages containing content that the Bidder 
intends to be evaluated in response to the rated requirements should be 
limited to 40 single-sided pages (or 20 double-sided pages), preferably 
numbered and excluding the cover page and table of contents. Any 
resumes should be included within the 40 single-sided pages (or 20 
double-sided pages) if the Bidder intends the content contained therein to 
be evaluated. We expect Bidders to optimize the content and format of 
their submission while respecting the page limit in section 4.1 
(Organization of Proposal) of the Request for Qualification. Any 
information contained in pages exceeding the stipulated maximum may 
not be evaluated, in the OAG’s sole and absolute discretion. Without 
limitation to section 3 (Basis and Method of Evaluation), the stipulated 
page limit applies for each Stream, such that a Bidder may submit up to 
four (4) Technical Offers totalling 160 single-sided pages (or 80 double-
sided pages), provided that Bidders may not submit more than one 
Technical Offer for the same Stream.  
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For greater certainty, the Technical Offers should include separate 
sections for each Stream in which the proposal is submitted for 
evaluation, such that each section is limited to 40 single-sided pages (or 
20 double-sided pages) and contains the response to all the requirements 
for independent evaluation of that Stream without reference to or 
consideration of any Technical Offer submitted for the other Steams. 

 
3. “With respect to M-1, the requirement states "... Bidders may respond with the following 

number of personnel for the Partner/Principal resource category if one (1) individual 
does not meet all minimum education and designation qualifications set out for each 
sub-category in the applicable Stream..." which then goes on to list 1-3 Partners 
depending on the Stream. We interpret this to mean that IF the Partner does meet the 
category requirements, that we are not required to submit more than one (1) Consultant 
on each of the Streams (except for Stream 5 where that is N/a). Further, vendors can 
submit more than one Consultant in Streams 3 and 4 IF the original one (1) Partner does 
not meet all the requirements. Therefore, IF a vendor proposed one (1) Partner on each 
Stream that DID meet all the requirements, they would be found compliant in that 
Stream and are not required to submit more than one (1) consultant against M-1. Is this 
interpretation correct?” 

 
Answer: This is correct. With respect to Mandatory Requirement M-1, Bidders are 

only required to respond with one (1) individual for the Partner/Principal 
resource category and none of the other resource categories will be 
evaluated for the purpose of section 4.2 (Mandatory Requirements) of the 
RFSO.  

 Bidders may respond with more than one (1) individual for Stream 3 and 
4 only if one (1) individual does not meet all minimum education and 
designation qualifications set out in section 2 (Statement of Work). 

 
4. “Regarding Stream 3 -Financial Instruments Audit and Related Consulting Services, 

there are four categories listed including Financial Instruments Valuation, Private 
Markets Valuation, Financial Instrument/Derivative Accounting and Risk Management. 
With respect to the qualification criteria for the role positions and related Consultants 
being proposed in relation to the M-1, are each of these categories evaluated separately, 
or does line item 2. Minimum Experience apply to the role position as a whole? For 
clarity sake, are we required to propose four (4) individual Partner/Principal Consultants 
(each possessing the 10+ years required in 2. Minimum Experience), or are we required 
to propose one (1) Partner/Principal with 40 years of experience total across each 
category? This same question applies to Stream 4 and Stream 5.” 

 
Answer:  

 
In relation to Mandatory Requirement M-1 (personnel proposed for the 
Partner/Principal resource category), for Stream 3 (Financial Instruments 
and Related Consulting Services), if one individual does not meet all 
minimum education, designation, and experience qualifications for each 
service sub-category, and multiple individuals are therefore being 
proposed, one of the individuals must meet all minimum education, 
designation, and experience qualifications set out for the Financial 
Instrument/Derivative Accounting sub-category AND any two (2) other 
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service sub-categories. Up to two (2) additional individuals may be 
proposed for the Partner/Principal personnel category to cover the 
remaining service sub-categories for a total of up to three (3) individuals 
to be evaluated in respect of that personnel category. 

 
In relation to Mandatory Requirement M-1 (personnel proposed for the 
Partner/Principal resource category), for Stream 4 (Actuarial Services), 
Bidders may propose a maximum of two (2) individuals in the event that 
one (1) individual does not meet all minimum education, designation, and 
experience qualifications set out for each service sub-category in section 
2 (Statement of Work).  
For example, if the individual proposed for the Partner/Principal personnel 
category does not meet all minimum education, designation, and 
experience qualifications set out for both the Insurance sub-category and 
the Employee Benefits sub-category, then up to one (1) additional 
individual may be proposed for the Partner/Principal personnel category 
for a total of two (2) individuals to be evaluated in respect of that 
personnel category. 
 
Where Bidders respond with more than one (1) individual per resource 
category, as permitted for Stream 3 and 4 only, the maximum point 
allocation will be divided equally among the individuals proposed. 
 
For Stream 5 (Special Examination Auditing Services), Mandatory 
Requirement M-1 does not apply. 

 
5. “What is the preferred method of demonstration of ability to provide Consultants for this 

bid? How shall vendors illustrate that the Consultants meet the requirements? Typically, 
grids would be submitted to substantiate qualifications, however, due to the page limits, 
we do not see how the application of this best practice would be feasible. Would the 
client be able to share an example, so that vendors are not disqualified on the grounds 
that they are not illustrating experience according to the standards already set via the 
original procurement?” 

 
Answer: With respect to section Rated Requirements – Bidder Personnel of 

section 4.3 (Rated Requirements), Bidders should provide a profile with 
project summaries for each proposed personnel in the form of a 
customized résumé or curriculum vitae to demonstrate the individual 
satisfies the minimum education and designations, and experience 
qualifications for the applicable categories of Contractor Personnel as 
described in Section 2 (Statement of Work) of this qualification 
solicitation.  
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The OAG will evaluate the breadth and depth of experience (including 
projects), the relevance and suitability of education, designations and 
other capabilities or qualifications of the personnel proposed by the 
Bidder in each of the  service sub-categories. 
Points will be awarded based on the qualifications, experience, skills and 
abilities of the Bidder’s proposed personnel as relevant to the OAG’s 
requirements. 

 
6. “Regarding Rated Requirements - Bidder, A-2; please confirm the three (3) projects 

required are for the bidder and not for the Consultants being proposed. Further, to 
effectively produce a proposal, and illustrate how vendors are compliant, we are unclear 
how we are to demonstrate compliance with this, while remaining within the page limits.” 

 
Answer: Correct. The three (3) projects summaries required are for the bidder. For 

greater certainty, the Bidder is the supplier, who is the person or entity 
submitting a proposal responding to the requirements of the qualification 
solicitation and having legal capacity to contract.  

 
 Bidders are expected to provide project summaries that will best 

demonstrate how they can satisfy various requirements described in 
section 2 (Statement of Work). We expect that project summaries will be 
provided where Bidder’s involvement was substantive. For clarity, Bidders 
should add a description to demonstrate their level of involvement.  

 
7. “Please reference Rated Requirements - Bidder Personnel, page 33/65, our team has 

reviewed the requirement and each of us have a different interpretation varying from one 
(1) Consultant total up to five (5) Consultants total. Obviously this is a very wide 
interpretation. Therefore, please clarify that IF we propose one (1) Partner that fits ALL 
of the qualifications of the Manager, Senior Auditor, Auditor, etc., then we only need to 
submit that one (1) Partner Consultant to gain full points, as by virtue of their fitting the 
Partner role, they automatically qualify (as substantiating) the other roles within that 
Stream and gain full points. Kindly confirm whether or not this interpretation is correct, 
and if it is not correct, how shall we respond in a way that achieves full points?” 

 
Answer: No, this interpretation is not correct. Bidders should propose at least one 

(1) individual resource for each personnel category, as described on page 
34/65. Please also refer to Answer #5.  

 
8. “Are vendors required to sign and execute the Master Agreement on submission of our 

Proposal?” 
 

Answer: Bidders are not required to sign and execute the Master Agreement on 
submission of their proposal(s). 

 
 
 


