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Project No.: R.097505.001 
 

June 11, 2020 

 

The following changes to the tender documents are effective immediately and will form part of the 
contract documents: 
 
Enquiries received during the Solicitation Period: 
 
Question 1:  In section 31 Earthworks: 3.01 Preparation .4 says sediment buildup is expected to 
be 2000m3 within the cofferdam footprint, while the price sheet asks to remove only 600m3 of 
sediments in total. Is there any volume of sediment removal that is incidental or would it be paid 
based on pre and post-survey? 
 
Response:  The estimated quantity of sediment build-up is 600 m3.  As per Section 31 00 00.01 
– Earthworks, clause 3.01.1, the Contractor is to survey the cofferdam foundation locations to 
establish how much sediment to remove.  “Bathymetric survey techniques” will be required to 
complete the downstream cofferdam footprint survey.  Sediment removal will be paid per cubic 
metre of sediment removed as established by Contractor survey at the receiving off-site disposal 
location, and as approved by the Departmental Representative.   
 
 
Question 2:  Is there any designated landfill to dump the contaminated excavation. Should we 
expect that the pit run is going to be contaminated when dug out and need to be disposed of at 
the landfill? Can we take the excavated material to the dumpsite of our choice? 
 
Response:  Refer to Section 31 00 00.01 – Earthworks, clause 3.03.3.  It is not mandatory that 
the material be disposed of at a landfill; however, if contamination is suspected based on 
construction procedures then it would be the Contractor’s responsibility to provide test data to 
prove the material is not contaminated, or alternatively haul it to an approved off-site waste 
management facility. 
 
 
Question 3:  Does Cofferdam material has to be granular material only or crushed limestone is 
also an option? Is there any particular requirement for the supply of pit run other than mentioned 
gradation in 2.01 Materials?   
 
Response:  The Pitrun material is specified in Section 31 00 00.01, clause 2.01.  Assuming 
crushed limestone can meet the specified requirements, it would be accepted. 
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