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This amendment is raised to publish all answers to questions: 

1.  QUESTIONS AND ANSWERS:

Question 1 
Would it be possible to extend the closing date of this solicitation? 
t
Answer 1 
Yes, Canada will extend bid closing date to June 19, 2020. 

Question 2 
What is the Canadian Content Policy? 

Answer 2 
The Canadian Content Policy is a Policy that limits, in specific circumstances, competition for government 
procurement opportunities to suppliers of Canadian goods and services. 

Question 3 
Does the Canadian Content Policy apply to this procurement? 

Answer 3 
Yes. Per Section 5.3, this procurement is solely limited to Canadian goods. This means that only 
suppliers of Canadian goods are eligible to be awarded a contract.  

Question 4 
Are foreign suppliers eligible to bid on this procurement? 

Answer 4 
It is not required that suppliers be located in Canada or be of Canadian origin/nationality in order to bid. 
Foreign suppliers are eligible to bid so long as the goods they provide are Canadian goods.  

Question 5 
Are Canadian suppliers who supply foreign goods eligible to bid on this procurement? 

Answer 5 
No. Only suppliers of Canadian goods are eligible to be awarded a contract. 

Question 6 
How do I determine whether or not my goods are Canadian goods? 

Answer 6 
 A good wholly manufactured or originating in Canada is considered a Canadian good.  
 A product containing imported components may also be considered Canadian when it has undergone 

sufficient change in Canada, in a manner that satisfies the definition specified under the North 
American Free Trade Agreement (NAFTA) Rules of Origin (as found in Chapter 4 and Annex 401 of 
NAFTA). For the purposes of this determination, the reference to "territory" in the Rules of Origin 
must be replaced with "Canada".  

 To determine if any product that is partially or wholly constructed from imported components meets 
the NAFTA Rules of Origin definition, the following steps could be taken: 

1) Determine the tariff classification number in the Canadian Customs Tariff Harmonized 
System that best reflects the final product for sale. The most recent Canadian Customs 
Tariff can be found on the Canada Border Services Agency website. 
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2) Determine the tariff classification number(s) in the Canadian Customs Tariff Harmonized 
System that identify the imported component(s) used to construct the final product. 

3) Locate the tariff classification number of the final product for sale in NAFTA (see Chapter 
4 and Annex 401). Use the definition provided to determine whether the changes to the good 
that took place in Canada are sufficient to qualify the final product as a Canadian good.  

 Further information on the Rules of Determination, including examples, can be found in Annex 3.6 of 
the PSPC Supply Manual. 

Question 7 
Will Public Services and Procurement Canada (PSPC) determine whether my goods are Canadian 
goods? 

Answer 7 
No, it is the responsibility of the bidder to determine whether or not their goods qualify as Canadian 
goods. 

Question 8 
How do I certify that my goods are Canadian goods? 

Answer 8 
Per section 5.3, in order to certify that the goods being provided are Canadian goods, the bidder must 
complete the following statement by placing and “X” between the brackets, and including the completed 
statement with their bid: 

The Bidder certifies that: 
( ) the good(s) offered are Canadian goods as defined in paragraph 1 of clause A3050T. 

The bidder's certification is subject to verification by PSPC and to audit. 

Question 9 
Where can I find additional information on the Canadian Content Policy? 

Answer 9 
Additional information on the Canadian Content Policy can be found in Section 3.130 and Annex 3.6 of 
the PSPC Supply Manual. 

Question 10 
Can you elaborate on the packaging requirement for the face shields?  Does each unit need to be 
individually packaged?  If not, is there a maximum limit to the number of units per box required?  Are 
there weight limitations for each box?   

Answer 10 
If the face shields do not get damaged, we do not require each unit to be packaged individually and we 
can allow up to 50 face shields in one box. 

Question 11 
The RFP states that the Face Shield must be recyclable. If something like a strip of PET brow foam is 
adhered to the clear recyclable shield, the shield is still considered recyclable, is it not? 

Answer 11 
Yes, foam adhered to the face shield would be considered recyclable.  

Question 12 
The RFP states that the headband must be recyclable. Recyclability can be debatable. For example, 
rubber can be recycled, but is not necessarily curbside recyclable. Please clarify what you mean by 
recyclable in this context. Furthermore, if material is biodegradable instead of recyclable, is that sufficient 
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to meet specifications? If the band is not recyclable but can easily be removed from the shield, is this 
sufficient? 

Answer 12 
The headband must be made of recyclable material such as paper, plastic, rubber, etc. This requirement 
is put in place to ensure proper decontamination and then recyclability of the product. 

Question 13 
The face shield plastic must be no less than .30 mm thickness is the correct? 

Answer 13 
The thickness of the face shield has been changed to 0.16mm.  See amendment 001 for revised 
specifications.  

Question 14 
Are these face shields intended for single use (then recycled) or for repeat use? If repeat use is there a 
requirement of longevity of the provided shield? For example can be cleaned and reused 5x or 10x? 

Answer 14 
The face shields can be single use or reusable. If the product is reusable, please include disinfection 
methods as well as a label stating how many times it can be reused (twice, 5 times or 10 times). 

Question 15 
The minimal dimensions of the face shields on the solicitation are 200mm x 175mm. At the same time as 
per Health Canada requirements the minimal dimensions 360mm x 240mm.  

Answer 15 

The dimensions of the face shield have been changed.  See amendment 001 for revised specifications.  

Question 16 

We are a Canadian company “physically in Canada”, but our manufacturing facility/supplier is not in 
Canada but, it’s registered under the MDEL (Medical devices Establishment license and has a license). It 
would be acceptable or this bid is only for manufacturing facilities that are physically in Canada. 

Answer 16 

Yes, if the manufacturer has an MDEL, they are able to distribute directly to our warehouse. The 
manufacturer can also include your location under their MDEL to allow you to distribute and import.  

Question 17 

We can supply 12” wide to curve around the face and protect the eyes. Health Canada requires about 
14.25”.  Would you consider this? 

Answer 17 

The dimensions of the face shield have been changed.  See amendment 001 for revised specifications.  
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Question 18 

The minimum size in this solicitation, seems quite small at 7” x 8”.  Are these face shields maybe being 
used for children or students? 

Answer 18 

The dimensions of the face shield have been changed.  See amendment 001 for revised specifications. 
The supply of the face shields are for non-medical use by workers. 

Question 19 

On Section 5.1.2 a) regarding head band adjustability. The design of our Face Shield includes a piece of 
ribbon elastic meant to provide durability, comfort and flexibility while being worn. Although the ribbon is 
not "adjustable" in the sense that length can be directly altered by the end user, the design of our Face 
Shield allows for a comfortable one-size-fits-all fitment. Is an acceptable characteristic.  

Answer 19 

Yes, this is acceptable. The ribbon is not adjustable per say, but the material itself will adjust to the end-
users head.  

Question 20

The face shields in this RFP intended to be single use disposable face shields typically used in healthcare 
or are they meant to be for multiple uses over a period of time as you would find in industrial settings? 

Answer 20 

The face shields can be single use or reusable. If the product is reusable, please include disinfection 
methods as well as a label stating how many times it can be reused (twice, 5 times or 10 times). 

Question 21

Will a bid be considered if not all the components are recyclable? (Our headband is not recyclable) 

Answer 21 

The face shield must be made of recyclable material such as paper, plastic, rubber, etc. This requirement 
is put in place to ensure proper decontamination and then recyclability of the product. 

Question 22

Is a 0.25 mm thickness acceptable? 

Answer 22 

The thickness of the face shield have been changed. See amendment 001 for revised specifications.   

Question 23
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Are you requesting Disposable or Reusable Face Shields?  

Answer 23 

The face shields can be single use or reusable. If the product is reusable, please include disinfection 
methods as well as a label stating how many times it can be reused (twice, 5 times or 10 times). 

Question 24 

3.0  Background (page 21)  The bid document states, “These Face Shields are not medical devices nor 
personal protective equipment.”   Health Canada states that a Face Shield is a Class 1 Medical Device. If 
the bid is asking for Face Shields that are not Medical Devices then does the Face Shield Submitted have 
to meet the Class 1 Face Shield Device Guidelines by Health Canada? Please clarify. 

Answer 24 

Yes, the product itself is a medical device but the intent is not for medical use. To import or distribute any 
class 1 medical devices, you must hold an active MDEL. 

Question 25 

The head band we make is re-useable so for example if you get 1 head band and 10 visors or 1 and 5, 
would something like that be suitable for your needs? 

Answer 25 

If the headband is reusable, please include disinfection methods as well as a label stating how many 
times it can be reused (twice, 5 times or 10 times). 

Question 26 

In the technical requirements sections 5.1.1 b and 5.1.1 b, the minimum shield dimensions are indicated 
as 7” x 8” or 175mm x 200mm.  However, in the preamble to this section, the instructions are that “The 
design must comply with the Public Health Agency of Canada guidelines on face shields.”  According to 
the specifications on the following link for eye-protection for Canadian PPE, the size specs for shields are 
indicated as a minimum 24 cm high, 36 cm wide.  Link: https://buyandsell.gc.ca/specifications-for-COVID-
19-products#500   I understand that these shields are for non-medical use but that is a large discrepancy 
in shield size.  The size indicated in the RFP seems extremely small, can you confirm that it is correct?  If 
so, can your also provide a link or document for the actual guidelines referred to in the in section 5 of the 
RFP.  

Answer 26 

The dimensions of the face shield have been changed. See amendment 001 for revised specifications.   

Question 27 

The standard shield PET is a 250 micron thick material with anti-fog and liners on both sides, bringing it to 
300 micron thick. Would this be rejected due to the PET being under the 300 micron? 
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Answer 27 

The thickness of the face shield have been changed. See amendment 001 for revised specifications.     

Question 28 

Any material can be recycled but is not necessarily easily recyclable in all regions.  Is there any 
stipulation on the ease of recycling or does providing a national facility that can process the material 
suffice? 

Answer 28 

As long as the face shield is made of recyclable material such as paper, plastic, rubber, etc. This 
requirement is put in place to ensure proper decontamination and then recyclability of the product.

Question 29 

Is there a specific anti fog requirement for these face shields?  In previous face shields that we have 
made based on Health Canada guidelines (i.e. GC Buy and Sell Face Shield Product Specifications), 
anti-fog application packets were included with the face shields.  If these packets are unacceptable, we 
can apply a durable water proof coating on our face shields but this would increase the cost per unit 
significantly and would complicate the recycling of the clear plastic material.   

Answer 29 

Anti-fog is not a requirements as it was required for the first responders call-out. However, having anti-fog 
face shields may be an advantage when the end-users pick which bid they would like to procure. 

Question 30 

Could you please clarify the definition of 'Head Band' in 5.1.2? Is this referring to the strap (commonly an 
elastic strap) or the component (commonly made of foam) that rests between the user's forehead and 
shield material or both?  I am not aware of an easily recyclable elastic strap as they commonly contain a 
complex mix of fiber with rubber (latex) or spandex. It is possible to use a more rigid and readily 
recyclable homogeneous material such as cotton or plastic however, the functionality of this strap will be 
poor in comparison and uncomfortable with extended use. We would like to avoid providing a poorly 
suited product based on an incorrectly interpreted requirement. 

Answer 30 

Requirements of 5.1.2 refers to the headband being one size fits all and the strap allowing for 
adjustability. If an elastic band is used, this would be acceptable for adjustability as it allows the product 
to fit to a person’s head.  You may use other material such as cotton or plastic as long as these materials 
allows for comfort and durability. 

Part a) of 5.1.2 seems to refer to an adjustable strap whereas b) is better interpreted as the component 
resting on the forehead since this provides a one size fits all solution to keeping the mask from resting on 
the face. This could not be both one size fits all and adjustable as per a). 
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Requirements of 5.1.2 refers to the headband being one size fits all and the strap allowing for 
adjustability. If an elastic band is used, this would be acceptable for adjustability as it allows the product 
to fit to a person’s head.  

Question 31 

Is an elastic band considered adjustable? 

Answer 31 

Yes, an elastic band would be suitable for adjustability.  

Question 32 

Does the shield need to have foam? 

Answer 32 

The face shield does not require to have a foam but this would be advantageous when the end-user 
choses which products they would procure based on comfort and durability.  

Question 33 

Does the foam on the headband needs to be recyclable (this is not specified – it says the headband and 
shield must be recyclable but does not say the foam. 

Answer 33 

The foam tends to be recyclable material. If it is not, that would be up to the end-user to decide if they 
wish to procure this product.  

Question 34 

In the Basis of Selection. Canada reserves the right to consider numerous factors in awarding one or 
multiple contracts, including but not limited to: a) the bidder’s experience and capacity outlined in 
response to M1 and M2; b) the quality of workmanship in the sample submitted; c) the bidder’s proposed 
delivery time frame for firm and optional quantities; d) the bidder’s proposed subcontractors; e) the 
bidder’s proposed price; f) socio-economic considerations, such as businesses owned by aboriginals or 
minorities. 

What is considered to be a minority in this case? 

Answer 34 

PSPC has defined minority or underrepresented suppliers as a business owned, or led (i.e., operated or
controlled) by a member of an underrepresented group (e.g., women, persons with disabilities, visible 
minorities, etc.) Therefore if the board member is an underrepresented suppliers as per PSPC’s definition 
then it can be considered a minority for the purpose of this RFP. 

Question 35 
Is there a minimum amount of face shields a contract may be awarded for? 
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Answer 35 
No, Canada will be awarding one or multiply contracts until the full 5,000,000 face shields have been 
awarded. 

ALL OTHER TERMS AND CONDITIONS REMAIN THE SAME


