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Title: the evaluation of projects from the call for proposals “technological platforms to strengthen public sector 
accountability and citizen engagement” 

A. QUESTIONS AND ANSWERS 

Question 1 

Bidder eligibility   
1. Must consortia have a Canadian presence or include a partner legally registered in 

Canada in any manner? 
2. If not, how does the insurance requirement apply to a bidder from a foreign country? 
3. Do you have any requirements in terms of bidding consortia’s legal structure? 
4. Regarding the requirement of a “fee history of assignments that covers at least one 

hundred (100) person-days billed in twelve (12) consecutive months over the last two 
years”, must the tenderer demonstrate proof of individual assignments, each lasting at 
least 100 days, or can two or more assignments match this requirement jointly (e.g. two 
assignments of 90 days each)? For consortia, must all tendering parties meet this 
requirement or is it sufficient for only one to do so? If so, must it be the prime tenderer? 
Finally, what proof of assignment is considered admissible? Are workplans featured in 
contracts sufficient or must invoices be provided 

Answer 1 

1. No, the RFP does not specify that at least 1 member must be registered in Canada 
2. The Insurance requirements applies to all foreign and domestic Bidders. The location of 

the insurance holder and issuer does not affect the requirement. 
3. Subject to paragraph 4.5, a Bidder is eligible to participate in this RFP process if it, 

including each Member if a Proposal is submitted by a consortium or joint venture, has 
the legal capacity to contract. If the Bidder is a sole proprietorship, a partnership or a 
corporate body, the Bidder, including each Member, if a proposal is submitted by a 
consortium or joint venture, must provide, if requested by DFATD, a certified copy and 
translation of the original documentation, and any other requested supporting 
documentation, indicating the laws under which it is registered or incorporated together 
with the registered or corporate name and Place of Business.  Any cost related to any 
such certification or translation is the sole responsibility of the Bidder.  DFATD 
reserves the right to verify the certified copy of translation and to reject the Proposal in 
the event that the documents are found to be inaccurate or insufficient. 
DFATD does not have any requirements in terms of a consortia’s legal structure above 
and beyond what is indicated in Clause 4.1 of the RFP. 

4. Section 5, Evaluation Criteria, the experience of any Member could be included in a 
Proposal as work experience of the Bidder. the Bidder must demonstrate sufficient 
information is its responses to evaluation Criteria and TECH. 

Question 2 

Tendering process 
1. Is there an agenda in place for the selection process of the bidder and/or an expected 

starting time for the project.  
2. Do you have word templates for the various Tech forms 

Answer 2 

1. We anticipate that a contract will be awarded and the selected consultant should 
commence work in the fall. 

2. In order to retain the integrity of our templates, posted  templates are available in PDF 
only. 

Question 3 

Team requirements  
1. Is the TECH-4 form to be used only to list Team lead and Senior Evaluator assignments 

or also assignments carried out by the bidding firms?  
2. Regarding core team members’ in-country field experience to be proved with the 

TECH-6 from, does the field experience need to be in the specific program countries 
(Jordan, Morocco, Tunisia, Egyp, Benin, Burkina Faso, DRC, Mali, Indonesia, Nepal, 
Nicaragua, Guatemala) or is experience in the wider regions (Asia, Africa, America, 
and the Middle East) assessed as well?  

3. Are there any requirements in terms of an individual or cumulative years of experience 

Answer 3 

1. TECH-4 is to be used only for M1 and R1.2. 
2. The experience does not have to be in the specific countries that the projects to be 

evaluated focus on.  The experience could have been acquired  in the regions.as well. 
3. Individual requirements are specified in each evaluation criteria. 
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Question 4 

1. Regarding the requirement of gender equality expertise - Bachelor degree with a 
specialty in Gender Equality issues or related field, will a Bachelors in conflict studies 
with coursework in gender studies be awarded full points or only partial points? 

2. Regarding the requirement of quantitative data analysis expertise - degree from a 
Recognized Education Institution in quantitative data analysis or a related field such as 
statistics, will a Master’s degree in Economics with coursework in statistical methods 
and a thesis in econometrics be awarded full points? 

3. Regarding the work experience listed at point B, are previous professional experiences 
in non- international development contexts considered valid experience? 

Answer 4 

1. No, a Bachelor’s degree in conflict studies with (or without) coursework in gender 
studies will not be accepted. Coursework in gender studies does not equate to a 
specialty in gender equality issues. Note that partial points are not awarded.  

2. Yes, a Master’s degree in Economics with a thesis in econometrics demonstrates 
acceptable knowledge of quantitative data analysis. To complete a Master degree thesis 
in econometrics, one needs an advanced knowledge of statistical methods and must 
conduct quantitative analysis of economic phenomena or issues, etc.  

3. For Requirement 1.5 B, only the first element requires developing country context 
experience. 

Question 5 

1. Our company does not currently have a PBN. As a result, we are unable to access the 
procurement portal. Can you please share responses to requests for clarification via 
email? 

2. For foreign firms suffering delays in the PBN issuance process, is it possible to bid 
while having applied for a PBN but prior to receiving it? 

3. In the event of a joint venture of consortium, may two or more parties invoice the 
DFATD separately? 

Answer 5 

1. This solicitation and all addenda’s are posted on Buyandsell.gc.ca.  
2. Please see section 1 Instructions to bidders, under 13. Conditions of Contract Award, A 

PBN is required prior to contract award therefore yes, it ispossible to bid without it. 
3. Please see in Section 6: Standard Form of Contract, under 1.8 Authority of Member in 

Charge. The Invoices must be received from and payments are made to the member in 
charge.  

Question 6 

1. We were wondering whether it is possible to apply for the evaluation of only one of the 
projects mentioned. We would be interested in bidding for the evaluation of 
"Technological Bridges for Citizen Engagement", implemented by Equitas in Jordan, 
Tunisia, Morocco and Egypt. This corresponds best to the regional set-up and expertise 
of our MENA team.  

Answer 6 1. This is not possible.  The scope of the evaluation covers all seven of the development 
interventions described in Section 2.2. 

 

B. ALL OTHER TERMS AND CONDITIONS REMAIN UNCHANGED. 
 


