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Questions and Answers 
 
 

1 Question In response to the Mandatory Criteria for Task 2, it is indicated that you require 
resource(s) with formal education to have a minimum of one year experience of 
due diligence. Given that Task 2 is related to financial desk audits on financial 
claims, would the Crown confirm that the requirement should not read as 
“Experience within the past five (5) years, MUST have a minimum of one (1) year 
experience of financial desk audits on financial claims”? 
 

1 Answer That’s correct, it should rather indicate “experience of financial desk audits on 
financial claim”. 

2 Question Under the Evaluation Grid Mandatory Criteria M4, it is indicated the following: 
“Personnel proposed and person-days allocated make sense for the task and 
provides excellent resourcing for the task”. Is the Crown expecting firms to propose 
a number of days per resource (person days) for individual tasks? If so, can the 
Crown provide the scope of work (i.e. number of claims and amounts to be 
audited) to allow firms to provide such information? 
 

2 Answer We have decided to remove this Mandatory Criteria. Suppliers do not have to 
respond to this Mandatory Criteria. Mandatory Criteria M4 will not be considered 
when evaluating bids.  
 

3 Question For all tasks, M3 states that a minimum of three project summaries that the 
bidder’s team delivered must be provided and that Different team members may 
have different project summaries.  
Can the Crown confirm if Bidders are expected to provide three project summaries 
for each proposed team member or if Bidders may provide at least one project per 
team member and a minimum of three projects overall to fulfill M3? 
 

3 Answer We need a minimum of three projects overall for the proposed team. Each project 
must have involved at least one proposed team member. 
 

4 Question In response to M3, do you require three project summaries per team or per 
resource? 
 

4 Answer We require a minimum of three project summaries per team, not per resources.  

 
5 Question Basis of Selection for the RFSO - Reference: page 12 of 35. To qualify for this RFSO, 

bidders must demonstrate it is able to comply with the seven mandatory 
requirements and provide prices in accordance to section 4.2?  
 

5 Answer That is correct, suppliers must pass all mandatory criteria and they must also 
provide rates for their proposed resources as per section 4.2.  
 
Please also note that we are removing Mandatory Criteria #4 as per answer to 
question 2 above.  
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6 Question How many suppliers will be invited for each Call Up? Is there a minimum number of 
suppliers invited for each Call Up? 
 

6 Answer There is no minimum number of suppliers invited; the Crown reserves the right to 
invite only one supplier at time of call-up (or more).  
 

7 Question How are the suppliers selected for each Call Up? As this is a Standing Offer 
agreement, are the suppliers ranked on the basis of lowest per diem rates? 
If it is the lowest per diem are the per-diem rates averaged or weighted average? 
 

7 Answer It is not the averaged lowest per-diem or the weighted average. Suppliers will not 
be ranked on any basis. Rates are being requested for informative purpose and for 
budgeting purpose and planning only. Suppliers will not be disqualified because of 
their rates for the issuance of a Standing Offer. However, at time of call-up, rates 
will be taken into consideration when picking a supplier and will be further 
reviewed as necessary.  
 

8 Question What are the possible basis of selection criteria for each Call Up? 
 

8 Answer Subject to procurement policies, the Crown will reserves the right to respect terms 
of  Modern Treaty regions when selecting suppliers and the intent is to prioritize 
suppliers from the Modern Treaties regions and from Indigenous suppliers when 
feasible, but there is no particular order.  
 
Also, the Basis of Selection for call-up under $40k will follow procurement policies 
and can be issued on a sole-source basis with no particular order.  
 

9 Question How will qualified suppliers be selected as part of the call-up process (e.g. will they 
be ranked? Will it be rotational? Will it be a competitive process)? 
 

9 Answer Please see response to above question. Suppliers will not be ranked and there will 
be no rotational basis. There could be a competitive process at time of call-up and 
the basis of selection will be indicated in the competitive process at time of call-up.  
 

10 Question Considering bidders may propose more than one resource category per task, how 
will the evaluation of the rates be done? For example, for Task 2 and 3, since an 
audit report including a signed opinion must be issued, a resource at the Partner 
level is required as well as an auditor. 
 

10  Answer Rates will not be evaluated at this time, only proposed resources will be evaluated. 
That said, the Crown reserves the right to consider and review rates with suppliers 
as deemed appropriate at time of call-up. 
 

11 Question How many bidders will Canada qualify as part of this Standing Offer?  
 

11 Answer There is no minimum and no maximum number of bidders.  
 

12 Question Will Canada disclose the number of bidders it anticipates qualifying on this 
standing offer?  
 

12 Answer We are not anticipating any numbers at this point; there will be no minimum or 
maximum number of suppliers.  
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13 Question Will the Crown expect to qualify a maximum number of firms on the resulting 

standing offer contract? 
 

13 Answer At this time, we are not expecting to qualify a maximum (or minimum) number of 
suppliers.  
 

14 Question It is our understanding that the Crown is seeking financial consultant services to 
support the administration of NRCan programs that specifically target communities 
located in Modern Treaty / CLCA regions. Given the specificities of the Modern 
Treaty / CLCA regions, we believe it is important that the contractor truly 
understands the specificities of these regions and program recipients. Would the 
Crown consider adding a requirement for the contractor to demonstrate 
experience working on similar types of engagements and working with recipients 
similar to the ones targeted by the NRCan Programs that target Modern Treaty / 
CLCA regions, such as the CERRC Program? 
 

14 Answer We also believe in the importance of a supplier understanding the specification of 
affected regions and program recipients and we will assess the required 
understanding and appropriate sensitivity of the supplier at time of call-up (and 
not at this stage of Standing Offer issuance) as they would differ from one region to 
another and from one program recipient to another.  
 

15 Question If bidding on more than one task, are we required to submit one proposal per task 
or can we submit only one proposal including all tasks? 
 

15 Answer Please submit one proposal for all tasks. Suppliers will qualify under each tasks 
separately no matter how many proposals are being submitted.  
 

16 Question The RFSO document states that ongoing qualification of suppliers is permissible. Is 
qualification at a quarterly or annual basis? 
 

16 Answer Qualification is planned to be on an annual basis. 
 

17 Question Can Canada please confirm the validity period of the standing offer? 
 

17 Answer The Standing Offer will be refreshed annually and will be valid as long as it is 
advantageous to the Crown. At this point, there is no end-date to the validity 
period.  
 

   
  


