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AMENDMENT 003 

This amendment aims to answer the questions asked following the virtual site visit and to 
postpone the closing date to Monday, December 21, 2020, at 02:00 PM EST, and also to modify the 
article 4.1.2.1 from Part 4 of the Request for Proposal (RFP). 

Q3 : The cooling system is it Water-cooled or Air-Cooled? 

A3 : At the choice of the designer, provided that it meets the need of point 2.7 of Annex A. When 
analyzing the concept, we will take into account the efficiency of the system, the reliability, the required 
maintenance and the cost. It is important that the test bench generates as little energy as possible inside 
the building. If water cooling is used, it should be in closed loop. 

Q4 :  Is it OK if the new hydraulic bench will be bigger due to the two test Chambers (we have one for 
pumps  and one for rotating components)? There is any problem, any constraint in maximum dimensions 
due to the infrastructure? 

A4 : Must respect the dimensions illustrated in Annex A-4 and in Annex A, point 1.3.4. If this is not 
possible, when submitting, please indicate the necessary modifications to the infrastructure in order to 
allow us to analyze the additional costs incurred and to consider your proposal at its fair value. 
Modifications and additions to the building must be discussed and accepted in writing with the 
representative of 202DA, Annex A, point 1.3.1. 

Q5 : The existing test bench will be removed from this place and the new test bench will come in this area 
itself? 

A5 : The existing test bench will be removed. However, the design, manufacturing, installation, 
commissioning and training will have to be done by the company providing the test bench. See Annex A, 
point 3.0 and point 1.3. 

Q6 : How are the hydraulic accumulators (bladder, piston, diaphragm) being tested currently if at all? The 
space inside the bench enclosure is rather limited. Will they be tested on the "valve" side of the bench? 

A6 : Yes, currently the accumulators are tested on the "Component section" side described in Annex A, 
point 2.1.5.1.1. We anticipate that the dimensions will be sufficient for our future needs. 

Q7 :  Document titled "w1985-212030_annexe_a-3_equipment_to_be_tested_equipements_a_tester" 
lists 30 components (mostly 28 pumps and motors, and 2 valves), but SOW (Annex A) states, "The 
equipment to be tested on the hydraulic test bench includes hydraulic accumulators, motors, pumps 
(including submersible pumps), linear actuators, cylinders, pistons, hydrostatic transmissions, and 
valves". Is the UUT list incomplete? 
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A7 : Yes, we have provided a list with some equipment that the test bench must be able to test 
obligatorily and have all the necessary fixings tools. The bench must be able to test these parts without 
any modification of the machine or manufacturing of parts on our side. In addition, we expect the bench to 
have the functionality necessary to check the equipment described in Annex A, point 1.2, according to 
industry standards. 

Q8 : What are your expectations regarding the data acquisition system (at controller level)? 

A8 : The system must be simple, user-friendly and quick to implement: Make the acquisition and display 
all the measurements necessary for the tests; obtain clear graphics to read, templates already assembled 
for all the hydraulic components tested, be able to compare these graphics with the data provided by the 
manufacturer in the technical documentation of the products, the goal being to estimate the degree of 
wear of the hydraulic components . See Annex A, point 2.4.7 and 2.4.8. 

Q9 : It was stated to be as flexible as possible to support more business with the armed forces.  Which 
armed forces do you do business with or wish to support with testing?  Army, Navy, Air Force…? 

A9 : We support all hydraulic mobile equipment that the Army owns (No Navy, no Air Force). 

Q10 : What level of automation is required for testing? Can we see the mounting of the submersible 
pump? 

A10 : We want to have at least one PLC that performs the test described, Annex A, in point 2.1.10. When 
it comes to submersible pumps, we want a more versatile concept than what we currently have, as this is 
dedicated to a single pump model. 

Q11 : A question about universality of the system : We test motor pumps on one table and valves & 
accumulators on another, what about actuators (there is not much information about), cylinders how 
much force is needed, what kind of test, dimensions or pressure of the actuators. 

A11 : We believe that the pressure of 410 bar at 90 liters / minute and the flow rate of 250 liters / minute 
at 230 bar expressed in Annex D, point 2.1.4.1 and 2.1.4.2 will be enough to perform most tests. 
However, this is a minimum. If you feel that more pressure or flow is required for the test bench to 
operate, we will read your arguments and take them into account when analyzing your submissions. 

Q12 : Actuator testers force use maximum pressure. What level of automation is required for testing? 

A12 : Same as Q10 

Q13 : Clause 2.7.4 : The resulting heat must be released outside the main building. How do you plan to 
duct the hot air out? So air-conditioned cool air will be provided by the building, but hot air must be ducted 
out of the building by contractor? 
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A13 : The bench cooling concept must be independent of the building's ventilation / heating / air 
conditioning system and release heat outside the building. The design and installation are fully supported 
by the contractor. 

NOTE: Two walls that surround the power unit face outward. Any need or modification to the integrity of 
the building or addition must be mentioned in your quote so that it is judged at its fair value. 

Q14 : Clause: 2.1.8.1.7 Vibration measurement: What vibration are you planning to measure? 

A14 : The vibrations measured are those generated by the pumps and hydraulic motors during the 
operation of these during the tests. The system measures the difference in vibration between the bench 
output shaft and the component. 

Q15 : CODES, STANDARDS AND PERMITS
Statement: We noted many references in the solicitation to CSA certification, approvals and CSA 
requirements for electrical components, etc.  See list of sections below and in particular sections 3.6.3 
and 3.9.6.2.   On similar projects we have offered or our customer requested explicitly within the 
solicitation a CSA and/or UL certification confirmed by an independent evaluation body.   

3.6.3 The Contractor must include the ULC (Underwriters Laboratories Canada) or CSA (Canadian 

Standards Association) registration logos and those of other organizations. 

3.9.6.2 Must provide CSA certification for the installation as a whole.

2.2.2.2| 2.11.2.1.3| 2.11.2.2.3| 2.11.2.3| 2.11.2.4.3.1.1| 3.4.6.1| 3.6.3 | 3.6.6.2| ANNEX A-1

Do you require and request CSA certification and labelling by an independent evaluator? Or ULC?   

A15 : Both are accepted, but upon delivery, the FINAL installation must be CSA certified. 

Q16 : CODES, STANDARDS AND PERMITS Same statement as Q15. 
If it is not required, would you consider an independent evaluation an acceptable way to prove 
compliance to all your CSA / ULC requirements? 

A16 : Yes, if the independent evaluation certifies the final system in accordance with CSA / ULC 
standards. 

Q17 : ADAPTERS / FIXTURES FOR EQUIPMENT TO BE TESTED
Statement: We did not see a section requesting adapters / fixtures and adapter accessories to mount the 
requested Equipment to be tested, to the universal test stand.   
Is 202e team planning on making their own adapters and accessories to mount the Equipment to be 
tested (UUTs) on the universal test bench or should we include the design and manufacturing of the 
adapters in our bid proposal?  
If the answer is yes (the bidder should include this in their proposal) then we have 2 follow-up questions: 
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a) Will the 202e team provide the necessary technical details, drawings, possibly testing procedures 

of the Equipment to be tested, to evaluate effort, commonality of equipment and insure excellent 
design and fit of the adapters?  

b) May we kindly ask if the technical information necessary will be provided now, or only after award 
of the contract?

A17 : Please refer to point 2.1.7 of Annex A. A universal test jig must be supplied with the system. 

Q18 : GENERAL EXISTING FACILTY INFRASTRUCTURE 
In the 202e facility building what info can you provide about the existing or provided facility power 
supply?  ie. what max. nominal current / power the facility provides?  

A18 : Please refer to point 2.1.13.1 of Annex A. The section of the busbar which supplies the mains is 
supplied by 400 A fuses. 

Q19 : INSTALLATION Reference 3.7.7 - The test bench must be able to pass through an 80-inch-wide 
door; the power unit and tank must be able to pass through a 65-inch-wide door. ANNEX A-4, Drawing of 
Site 

What are the additional door dimensions since this is the limiting factor for bringing the test bench inside 
the building? i.e Height of doors. 

A19 : The height of the workshop door is 11 feet and that of the power unit chamber is 79 inches. 

Q20 : HANDLING OF EQUIPMENT TO BE TESTED 
What is the 202e team’s preferred way of handling equipment to be tested? By hand, by crane?  Can we 
propose a solution for the handling of the equipment under test? 

A20 : For very small parts, parts handling can be done by hand. Most of the time, the overhead crane is 
used. Yes, a solution can be proposed. 

Q21 : HANDLING OF EQUIPMENT TO BE TESTED 
Is it important to have access into the test chamber / chambers by crane from above? 

A21 : Yes 

Q22 : CONFIRMATION OF LINEAR HYDRAULIC ACTUATOR TEST PROCEDURE 
Our question is in reference to the two sections in the solicitation 

2.1.3 … A dedicated bench for linear actuators is not required. Hydraulic equipment for universal 
testing of linear actuators and servo valves must be supplied directly from the hydraulic test 
bench.

Annex A2, d) Linear hydraulic actuator test procedure 
Can you please confirm only leakage tests will be done and the test bench must only supply required 
flow and pressure. Is this correctly understood?   
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A22 : Yes, we want to assess the presence of external and internal leaks, measure the pressure and 
flow, while having enough clearance on the table to allow actuation of the cylinder stroke (table door can 
be opened during testing) 

Q23 : CONFIRMATION OF LINEAR HYDRAULIC ACTUATOR TEST PROCEDURE – Same 
statement as Q22 
Can you confirm that none of your future linear actuators testing procedures will include exerting 
compressive and tensional forces (a load unit required), measuring distance travelled, speed, etc.? 

A23 : The test bench does not necessarily need to allow these analyzes. However, this improvement can 
be presented as an additional option. 

Q24 : OVERALL TEST SYSTEM LAYOUT 
Our question is in reference to the two sections in the solicitation 

2.1.5 Bench layout and sections: 
2.1.5.1 The front of the test bench must have three parts: 
2.1.5.3 Representation and proposal for bench sections: (Picture) 
Annex A-4 (Drawing) 

In regards to the picture in 2.1.5.3 - Is Contracting Authority open to other, similar layout proposals which 
are already designed, keep the required functionality, and possibly bring more capability and flexibility? 

A24 : We are open to suggestions, but we may require this three-part distribution if we do not like the 
suggestions. 

Q25 : OVERALL TEST SYSTEM LAYOUT – Same statement as Q24 
In consideration for existing solutions.  Are the dimensions shown in Annex A-4, 22’ x 18’ and 9’6” x 6’6” 
hard requirements or approximate numbers?  If approximate, would it be possible to have the dimension 
of the pump room and testing room? 

A25 : These are the maximum dimensions. If you require more space, it is important to specify the 
reasons and impacts. The necessary changes in infrastructure that will result from this will have to be 
supported and paid for by the contractor. 

Q26 : VIBRATION MEASUREMENT 
Our question is in reference to the following section in the solicitation 

2.1.8 Meters and gauges….. 
2.1.8.1.7 Vibration. 

What are we measuring for vibration?  Equipment under test, test stand itself or the power unit? 

A26 : Same as Q14 

Q27 : VIBRATION MEASUREMENT – Same statement as Q26 
What specific vibration measurement requirements, frequency and accuracy does 202e specify?   
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A27 : Frequency only.

Q28 : SUBMERSIBLE PUMP TESTING 
Our question is in reference to the following section in the solicitation 

2.1.9.1.2.5 … The dimensions of the bell are 16 inches in diameter by 16 inches long.
It was stated during the virtual tour that the current solution is not what they are looking for as it was 
capable of only testing one submersible pump.  
Can the team provide more clarification details on what solution and requirements as well as what 
submersible pump test standards should apply?  

A28 : The current bench has a coupling and mounting allowing a single specific pump to be tested. The 
new bench must accept all pumps that can fit into the bell regardless of their shaft and mounting.

Q29 : SUBMERSIBLE PUMP TESTING –Same statement as Q28 
What was the limiting factor/s to only being able to test one?  Was it the size of the bell? 

A29 : The coupling between the bench and the pump, as well as the mounting of the pump. 

Q30 : LEVEL OF AUTOMATED TESTING  
Our question is in reference to the two sections in the solicitation  

2.4.1.1 Conduct automated test programs (data to be entered by users). 
2.4.7.2 Automated tests must not require any operator intervention. 

This is contradictive. Can you elaborate? 

A30 : The interface must allow the components to be tested according to pre-established templates AND 
give the possibility of making changes in terms of display to these templates. 

Q31 : LEVEL OF AUTOMATED TESTING – Same statement as Q30 
What level of automation is required for testing?

A31 : Same as Q10 

Q32 : LEVEL OF AUTOMATED TESTING – Same statement as Q30 
What is meant by automated tests? Fully automated tests are often supported with for individual UUTs 
with acceptance test procedures.  Are acceptance test procedures per Equipment to test available?  By 
providing them we evaluate the development and programming efforts more accurately by following the 
ATP step by step.  Or should we just estimate this effort with the general procedure listed in Annex 
A3?  Can you clarify this further?  

A32 : Same as Q10 

Q33 : HYDRAULIC FLUID COOLING SYSTEM AND AVAILABLE INFRASTRUCTURE 
Our question is in reference to the following section in the solicitation 
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2.7.1 The Contractor must supply a cooling system for hydraulic systems to maintain the 

temperature of the hydraulic fluid within a consistent range.
What type of cooling system does the 202e team prefer?  Can you provide more clarity if we can 
choose either air or cold water cooling solutions?   

A33 : Same as Q3 

Q34 : HYDRAULIC FLUID COOLING SYSTEM AND AVAILABLE INFRASTRUCTURE – Same 
statement as Q33
If only air is acceptable, what is the ambient temperature in Power Unit room (range or maximal 
temperature)? Needed for air cooling calculation and sizing of fans. 

A34 : Between 18 and 22 degrees Celsius. The cooling system must not release heat into the building. 

Q35 : HYDRAULIC FLUID HEATING SYSTEM 
Our question is in reference to the following section in the solicitation  

2.8.1.1 The hydraulic fluid heating system must maintain the operating temperature of the fluid 
during the test procedures between at least 35°C and at most 75°C. 

Question: Is the heater required since the pump itself will heat the fluid quickly (in approx. 8min if the oil 
needs to be heated up by 30 deg K)? Only cooling system must be implemented to keep the fluid 
temperature within the desired range.  

A35 : If you propose a system allowing to comply to point 2.8.1, your solution will be retained. 

Q36 : HYDRAULIC FLUID TYPES 

2.9.1 The Contractor must supply a separate panel to monitor and indicate the operation of the 
cooling/heating system components for each of the hydraulic fluids. As part of its minimum 
functions, it must have: 

What other fluids other than MIL-H-6083? 

A36 : Only MIL-H-6083

Q37 : MEETINGS TO ASSESS PROGRESS AND APPROVE PROJECT MILESTONES 
Our question is in reference to the following section in the solicitation  

1.11.4 The first meeting must take place at the 202WD premises. The Contractor must pay all 

travel and living expenses for him or herself and any representatives who attend the meeting. 

Can you please clarify this further, who “any representative” might be and who decides if they should 
attend?  Do you mean individuals that the bid winner requires at the meeting or do you mean possible 
representatives of the contracting authority, maintenance team or other individuals from the customer 
side?  Can you provide some additional clarity please? 
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A37 : All representatives deemed necessary by the winning supplier. Travel by 202DA personnel is paid 
for by 202DA. 

Q38 : CONTROL PANEL LOCATION 
Our question is in reference to the following section in the solicitation 

2.1.5 Bench layout and sections: 

2.1.5.1.2 The control panel must be located in the centre with all the settings and 

dials. 

Would it be acceptable to offer an alternative location of the control panel if we feel confident it provides 
additional value to the operator and or is already part of an existing design? 

A38 : Same as Q24. 

The article 4.1.2.1 from Part 4 of the RFP is amended as follows: 

Delete article 4.1.2.1 in its entirety and replace with the following: 

Insert: 

4.1.2.1    Evaluation of Price - Canadian / Foreign Bidders 

1. Bidders must submit firm prices, customs duties and excise taxes included, and Applicable Taxes 
excluded. 

2. Unless the bid solicitation specifically requires bids to be submitted in Canadian currency, bids 
submitted in foreign currency will be converted to Canadian currency for evaluation purposes. 
The rate given by the Bank of Canada in effect on the bid solicitation closing date, or on another 
date specified in the bid solicitation, will be applied as a conversion factor to the bids submitted in 
foreign currency. 

3. Bidders must provide prices Delivered Duty Paid (DDP) Montreal Incoterms 2010 for shipments 
from a commercial contractor. Bids will be assessed on an DDP basis.

******** 
All other terms and conditions remain unchanged.


