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Amendment 002 is issued to amend the RFSO and to provide answers to questions received from the 
industry.  

Amendments 

1. At page 24 of 175, PART 7 - STANDING OFFER AND RESULTING CONTRACT CLAUSES, A. 
STANDING OFFER, clause 7.8.1 For Streams 1 and 2, delete:

a. the purchase of a package of subscriptions, individual tutoring, language evaluation 
and/or pedagogical services;  
or 

b. the needs per learner of subscription, individual or group tutoring, language evaluation 
and/or pedagogical services; 
or 

c. the purchase of a group tutoring package, with the learners pre-identified in the call-up. 

And replace with: 
a. the purchase of a package of subscriptions, individual tutoring, language evaluation 

and/or pedagogical services;  
or 

b. the needs per learner of subscription, individual or group tutoring, language evaluation 
and/or pedagogical services; 
or 

c. the purchase of a group tutoring package, with the learners pre-identified in the call-up. 
or 

d. any other combination of services. 

2. Page 139 of 175, Annex B, Basis of Payment, delete : 

1. Firm all-inclusive rate per learner offer (streams 1 to 4) 
Offerors must provide firm all-inclusive rate per learner for work stream (s) 1 to 4 for which 
they provide an offer and include it in their financial offer. 

And replace with: 

1. Firm all-inclusive rate per learner offer (streams 1 to 4) 
Offerors must provide firm all-inclusive rate for work stream (s) 1 to 4 for which they provide 
an offer and include it in their financial offer. 

3. Applies to the French RFSO only. 
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Questions and Answers 

Question 1 
We are asking for an extension for the due date to allow more time to prepare the bid, we require more 
time as with upcoming holidays and dealing with COVID and gaining access to the required information 
does take more time.

Answer 1 
The closing date is not being change for the moment. Extra time is already included in the current closing 
date.  

Question 2 
There is mention of experience for pedagogical advisors and teachers but there is no mandatory 
requirement for them. It is then our understanding that we do not need to provide any of these details in 
our bid. Is this correct?  

Answer 2 
You are correct. The resources are not evaluated with the Offers. Each resource will however need the 
Standing Offer Authority approval before commencing their duties, as mentioned in Annex A, Statement 
of Work, section 6.6, Requirements for Pedagogical Advisers and Teaching Resources:  

“All proposed resources must be accepted by the Standing Offer Authority prior to commencing their 
duties. To do this, the Offeror must submit all necessary documents to the Standing Offer Authority at 
least 10 business days before the start of the resource’s duties.” 

Question 3 
For the pedagogical advisor requirements, we have a pedagogical advisor that has worked full-time with 
us for close to 15 years and before that was a teacher for many years. During the time as a pedagogical 
advisor, they have not taught as they are a full-time advisor. Is it correct they could not be a pedagogical 
advisor for this Standing offer?  
If, yes, it seems to be unfair for a provider who has been in business for over 18 years and has 
employees that have been with us for this length of time not to be able to use the experienced 
pedagogical advisors we have on staff, as they have not taught since 2010. 

Answer 3 
Yes you are correct. The Pedagogical Advisers are required to have teaching experience since 2010. 
This is to ensure that those resources have recent (since January 2010) teaching experience. This 
requirement will not be modified.  

Question 4 
Section 6.6 (Requirements for Pedagogical Advisers and Teaching Resources) on page 52 of the 
document states that all proposed resources (Pedagogical Advisers and Teachers) must be accepted by 
the Standing Offer Authority by submitting all necessary documents (proof of education, copy of the 
document confirming the educational level of the resource). Do you need these documents immediately, 
at the same time as the Offer? Do you need the résumés of these resources? 

Answer 4
No, the Offeror’s resources will be evaluated throughout the duration of the Standing Offer, prior to 
commencing their duties. See also Question and Answer 2. 

Question 5
With respect to section 6.6.1 (Pedagogical Advisers Education and Experience Requirements) on 
page 52 of the document and section 6.6.2 (Teaching Resources Education and Experience 
Requirements), do you require that the résumés and necessary documents proving hours of experience 
be submitted immediately in the offer? 
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Answer 5
No, the Offeror’s resources will be evaluated throughout the duration of the Standing Offer, prior to 
commencing their duties. See also Question and Answer 2. 

Question 6
In Annex F, can you explain the difference between online tutoring in criteria M1.5, M1.6, M2.5 and M2.6 
and online tutoring in criteria M3.1, M3.2, M4.1 and M4.2 (besides being provided in a group or 
individually and for English as a second language or French as a second language)? 

Answer 6 
The criteria are similar but deal with streams 1 and 2 (M1.5, M1.6, M2.5 and M2.6) or 3 and 4 (M3.1, 
M3.2, M4.1 and M4.2). Streams 1 and 2 are for online self-study and tutoring services, while streams 3 
and 4 include tutoring services for oral proficiency only. Since Offerors may choose to offer their services 
for certain streams only, the criteria are divided by work stream. Under the criteria identified, one of the 
key differences, besides those cited in your question, is that under streams 1 and 2, the Offeror must 
show the “use of a minimum of one language training program,” which is not the case under streams 3 
and 4. 

Question 7
In the basis of payment in Table 2.5 (Tutoring), you estimate the annual number of hours for tutoring 
services–individual online training to be 234,000 hours and 100,000 hours for part-time online group 
tutoring. Our question is whether these are the correct numbers since, at first glance, the figures are very 
high (in terms of hundreds of tutors) for French per year for online individual tutoring and part-time group 
tutoring for French as a second language. 

Answer 7 
The Government of Canada is a large organization. Since the standing offers will cover the majority of the 
departments across the country, the estimated number of hours is indeed high. This is an estimate only, 
since the federal government currently has very little data on the online courses taken by these 
employees.  

With respect to the number of hours for group tutoring under stream 2 (online self-study program with or 
without tutoring for French as a second language), this is the number of hours for students, so for a 
24-hour course with a group of 3 students, the estimate is 72 hours.   

Question 8
If the figures of 234,000 hours per year for individual online tutoring for French as a second language 
(basis of payment in Table 2.5) and of 100,000 hours per year for part-time online group for French as a 
second language are correct, would you like us to include the résumés and a copy of the diplomas of the 
French tutors with our Offer? 

Answer 8 
No, the Offeror’s resources will be evaluated throughout the standing offer, prior to commencing their 
duties. See also Questions and Answers 2, 4 and 5. 

Question 9
Section 1.2.2 on page 4 of 175 states, “The term during which call-ups may be made against the 
Standing Offer (SO) will run for 3 years from the SO issue date.” Question: if more than one Offeror is 
selected per work stream, is it correct to say that for one Offeror, the term during which call-ups may be 
made could begin on a specific date and end three years later and for another Offeror, the term during 
which call-ups may be made could begin on a different date and end three years later? Or are the start 
and end dates of the standing offer the same for all Offerors? 

Answer 9 
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Canada reserves the right to issue standing offers per work stream, as stated in section 4.3. Each work 
stream will have the same standing offer start and end dates. For example, if 20 standing offers are 
issued under stream 3, they will all have the same start and end dates. However, these dates could differ 
from the dates of the standing offers for stream 2.  

According to section 4.2.2, the estimated number of standing offers to be issued per work stream is as 
follows: 

Work Stream Estimated number of standing 
offers to be issued 

1. Online self-study program with or without 
tutoring for English as a second language 1

2. Online self-study program with or without 
tutoring for French as a second language 1

3. Online tutoring, oral proficiency in English 
as a second language 20 

4. Online tutoring, oral proficiency in French 
as a second language 50 

Question 10
Section 1.3 “Security Requirements” on page 5 of 175 states, “For additional information, see 
Part 6 - Security, Financial and Insurance Requirements.” What are the financial requirements? What are 
the insurance requirements? After consulting Part 6, it appears that there is no mention of any financial or 
insurance requirements. 

Answer 10 
The sections have set titles, but in this case, there are only security requirements prior to the issuance of 
standing offers. In Part 7 – Standing Offer and Resulting Contract Clauses, sections B. Resulting Contract 
Clauses, 7.8 and 7.9 include the clauses on insurance and limitation or liability that apply for call-ups.  

Question 11
In Table 4.2.2 “Estimated Number of Standing Offers to be issued per Work Stream” on page 16 of 175, 
under “Estimated number of standing offers to be issued,” are the estimates for each work stream for a 
period of three years? Are they for a period of one year? Please clarify. 

Answer 11 
The estimated number of standing offers is for the full period of the standing offers. Under each standing 
offer, an unlimited number of call-ups can be made during the specified period of the standing offers.  

Question 12
Based on our understanding, you will be selecting several suppliers for individual and group tutoring 
(English or French). Is this correct? Is this the same for the online training program in English or French? 
Will you therefore issue multiple call-ups for online training, including the learning management system? 

Answer 12
Your question seems to confuse the concept of a call-up with that of a standing offer. Generally, the 
services covered by a standing offer are ordered through a call-up. A separate contract is entered into 
each time a call-up is issued against a standing offer. It is therefore important to understand these 
concepts in order to understand the request for standing offer document. Please click on the following link 
for more information about these concepts:   
https://buyandsell.gc.ca/for-businesses/selling-to-the-government-of-canada/the-procurement-
process/standing-offers.  
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Your understanding of the division of the streams also seems to be confused. Annex A divides the 
services between the streams. Section 4.0 includes all the specific services of stream 1 and 2, when 
section 5.0 includes the specific services for streams 3 and 4.  Individual and group tutoring are included 
in both but have different services included in them. However, only streams 1 and 2 include an online 
training program and a learning management system. 

It is expected that several suppliers will be selected for stream 3 and 4 and one each for streams 1 and 2, 
as stated in section 4.2.2:  

Work Stream Estimated number of standing 
offers to be issued 

1. Online self-study program with or without 
tutoring for English as a second language 1

2. Online self-study program with or without 
tutoring for French as a second language 1

3. Online tutoring, oral proficiency in English 
as a second language 20 

4. Online tutoring, oral proficiency in French 
as a second language 50 

Once the standing offers are issued, each department will be responsible for issuing call-ups, as required. 
There is no estimated or maximum number of call-ups that can be issued.  

Question 13 
Part 6 page 18 of 175 - Security Requirements: In the case of second language training (English or 
French), do you consider that stakeholders and tutors will have access to classified or protected 
information? We believe they would not, but we would like your confirmation. If it is no, then the tutors and 
stakeholders would not need the security clearance or if yes, would they still need it? 

Answer 13 
In the majority of cases, there should be not be any protected information accessible during tutoring 
sessions. In some cases, protected information may be discussed by participants during their tutorial 
session, but in such cases, departments will request in their Call-ups that the teaching resource have a 
security clearance. Only in the latter case will the resources involved require a security clearance.  

Question 14 
Part 7.1.2 (ii) page 19 of 175: What document are you talking about? 

Answer 14 
This is the documentation in relation to your SaaS. If you do not have specific documentation for your 
SaaS, it is likely that our IT departments will ask you for specific information in order to ensure the 
security of your SaaS in our networks.  

Question 15 
Part 7.8.2 a) page 24 of 175: Can you explain the rule for the value of $40,000, is this the maximum per 
order? In which framework does it apply? 

Answer 15 
Under fields 3 and 4, $40,000 represents the maximum value of a call-up without the user having to 
respect the rotation rank. The Government Contracts Regulations allow a contract of $40,000 or less to 
be issued without competition. The Standing Offers, in fields 3 and 4, can therefore be used to issue call-
ups according to this concept.  

Question 16 
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Part 7.8.2 (b) page 25 of 175: Can you explain when a call-up does not comply with the "Government 
Contract Rule"? You are talking about Offerors on a rotational basis? Can you explain concretely how this 
will apply? How many call-ups or what is the maximum value an Offeror can obtain without having to go 
through the rotation? 

Answer 16 
The value is related to each call-up, all call-ups over $40,000 will be issued on a rotational basis for 
streams 3 and 4 and also some call-ups under $40,000 if the user believes that there could be an 
increase in the value of the call-up during the period of the call-up.  

Concretely, an Offeror will be able to obtain several call-ups of less than $40,000 (no limit on the quantity 
of call-ups), but orders of a value greater than that will all be allocated according to the rotation.  

Question 17 
Part 7.10 page 26 of 175: Can you explain how you apply the $400,000 limit? Does this mean that an 
Offeror will not be able to obtain more than $400,000 in call-up value? If so, per year or for the entire 
contract? 

Answer 17 
The maximum of $400,000 is the maximum value per call-up made under your standing offer. Please 
note that there is no maximum number of call-ups that can be issued.  

Question 18 
ANNEX B - Table 1.1 on page 140 of 175: If we understand the first line in point 1. does this mean the 
price of a 3-month subscription for 1 user, based on a potential call-up of 150 (A. Estimated annual 
usage)? And in point 2. when it is indicated for 20 users, should we understand for 10 call-ups of 20 
users?  And in point 3. when it is indicated for 4 call-ups of 100 users each? And so on for the others, 
including Table 1.2? 

Answer 18 
Table 1.1 asks for prices for various types of subscriptions. Subscriptions allow for different number of 
users. For example, the first line is for the prices of a 3-month subscription for one user. The estimate 
represents the estimated annual usage of this type of subscription. For the second line, it is for a 3 month 
subscription for 20 users, in the same call-up, with an annual usage estimate of 10, so 10 times 20 users. 
We do not know in advance the distribution of the orders since each user (the majority of the federal 
government departments at work in the country) is responsible for issuing their own orders under the 
standing offers. 

Question 19 
On page 24 of 175, in point 7.8.1 "For Streams 1 and 2". "...... the Offeror will receive call-ups for either: 
....a., b., c. (each letter representing a particular assembly of services that you refer to as a "package" of 
services as we understand it). Question: Are these Service Packages assemblies of different Services 
"cast in stone", i.e. a Call-up could not include any Service Assembly(s) other than those listed in (a), (b) 
and (c)? 

Answer 19 
These are the options available according to the Statement of Work. However, it would be possible for a 
user to combine 2 of these options in the same call-up. See amendment 1. above. 

Question 20 
Is it possible to bid only for streams: 
1. Online self-study program with or without tutoring for English as a second language 
2. Online self-study program with or without tutoring for French as a second language 

Answer 20 
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Yes, an Offeror may offer 1 or more stream(s).  

Question 21 
Is it necessary to complete the 70 pages of technical questionnaire? if our solution complies with the ICT 
accessibility requirements of the harmonized European standard EN 301 549 V2.12 (2018-08) applicable 
to ICT products and services, which includes the Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1, level 
AA. 

Answer 21 
Offerors are not required to complete Appendix 3 of Annex A with their offer. 

Question 22 
How to fill out the cost tables according to the type of license offered by our solution? For the basis of 
payment, our solution offers a unique cost per license, of 3 months, 6 months or 1 year, (with or without 
tutoring), which varies according to the options chosen. 

Answer 22 
The basis of payment is based on the Government of Canada's needs of the services requested. It is the 
Offerors' responsibility to provide prices as requested in the Basis of Payment. 

All other terms and conditions remain the same.  


