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Amendment 009 is raised to publish bidders’ questions and answers about the Request for Qualification - 
Block 2 - Architectural Design Competition. 

1. Questions and Answers 

Question #082 
In the instance of a foreign architect teaming with a local Ottawa-based architect for an equal design 
collaboration during the competition, is it correct to assume that: 
a. The local architect can take the role of the ‘Respondent’ (specified in the PQQ section 2.1), and 
b. The foreign architect can take the role of the ‘Sub Consultant Architect Respondent Team member’ 

(specified in the PQQ section 2.6), and 
c. To organize a team in this way NO Joint Venture is required? 

In the above scenario, can the ‘Sub Consultant Architect Respondent Team member’ provide the 
Respondent Team’s ‘Principal Design Architect’ and ‘Lead Design Architect’? 

Answer #082 
As per the RFQ, any architectural entity declared in the RFQ can either be a member of the Respondent 
or a member of the Respondent Team.  

a) and b)  Per SRE 1 – PQQ , As a member of the Respondent, the entity is subject to section 2.1, as an 
architectural entity  member of the  Respondent Team, operating as  sub-consultants, the entity is subject 
to section 2.6. 
c) As a member of the Respondent, refer to response provided under question #042 f) in amendment 
006; as a sub-consultant member within Respondent Team, a joint-venture arrangement with the 
Respondent is not an expectation. 

Question #083 
Are the respondent Team’s ‘Principal Design Architect’ and ‘Lead Design Architect’ considered as ‘’Key 
Individuals designated in Phase 1’’ (Ref. Answer #012) and therefore expected to be able to obtain the 
pre-requisite security clearances? 

Answer #083 
As per the RFQ, and as described in Annex E – Glossary, Key Individuals include the Principal Design 
Architect and Lead Design Architect. Regarding security clearances for individuals, refer to response to 
question Q#068 in amendment 008; Security clearance for individuals is not sought/ requested at this 
time. 

Question #084 
Can the same individual serve as both the ‘Principal Design Architect’ and the ‘Lead Design Architect’? 

Answer #084 
No, The 4 key individuals are intended to cover the breadth and complexity required for this project. 

Question #085 
We are considering applying as a JV in the form of an informal alliance of architectural entities. Should we 
do so, would we be allowed to give it a formal structure following the competition, by creating and 
registering the JV as an entity (for example a LLP)? Or would the informal nature of the JV and its 
contract need to be maintained through the project development? 
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Answer #085 
Either option is available for the purposes of a follow-on contract. Also refer to response to question #051 
in amendment 006. 

Question #086 
Should a formal entity be formed by a consortium of architects following the competition, must it be an 
Entity as defined by Canadian law? 

Answer #086 
Refer to response provided to question 085 above. 

Question #087 
Our firm completed a project for one your parties, as a client, listed in Point 192 completed to construction 
approximately 5 years ago. Therefore, we are currently not their subcontractor, advisor, consultant, 
employee or representative. Given that we hold no contract with them since, can you please confirm that 
this previous experience does not pose a present conflict of interest? 

Answer #087 
Based on the information provided, past involvement as a sub-consultant on a completed project by a 
party identified in article 192, does not trigger ineligibility. 

Question #088 
We are a foreign company in a Joint Venture with a Canadian licenced office, who have all the security 
measures required. Can you confirm that we only need to prove, that the Architects in charge, that is the 
proposed Key Individuals, are eligible for the Canadian security licence (through fulfilment of local 
security measures/bilateral agreements)?   

Answer #088 
Refer to amended response to question #053 issued under Amendment 008. 

Question #089 
This questions refers to RFQ Page 51, Point 2.6. One on our intended Sub Consultant Architects team 
members is a Landscape Architect. They are not a Key Individual neither are they Canadian. Would they 
also be required to submit evidence of notification to the Ontario Association of Architects (OAA), or 
would they require this from the Association of their discipline, that is, the Ontario Association of 
Landscape Architects, for example? 

Answer #089 
No, neither applies. 

Question #090 
With reference to the PQQ, presented on Page 55, Point 6, can you clarify whether the term “All 
Respondents”, under Integrity Provisions form, refers only to the Key Individuals or if it also requires 
fulfilment from the Respondent Team members, that is the engineering disciplines or proposed sub 
consultants? 

Answer #090 
SRE 1 – PQQ Section 6 refer to the Respondent (only) and all its constituting entities/firms. For clarity, it 
does not extend to individuals. 


