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Transport  

Canada 

Transports 

Canada 

Tower “C”, Place de Ville 
330 Sparks Street 

 

Ottawa, Ontario, K1A 0N5 

 

 

February 12, 2021 
ADDENDUM # 5 

 
 

Subject: Request for Proposal T8080-200405 
Enhancing the Cybersecurity Readiness of Canada’s Road Infrastructure 

Owner/Operators for Higher Levels of Connectivity and Automation 

 
 

 
No consideration will be given for extras and/or changes because the tenderer was not 
familiar with the contents of this Addendum. 
 
Questions have been received from a potential tenderer about the subject Request for Proposal.  
 
The purpose of this Addendum, to the Request for Proposal, is to summarize the questions and 
answers to inform all potential bidders. 
 

The Addendum No. 5 was also issued to provide answers to the following questions 

received:  

 

 

QUESTION NO. 40:  

Would it be possible to sponsor our company so we can obtain the security clearance of secret?  
 

ANSWER NO. 40:   

Transport Canada will not be sponsoring any suppliers for the security requirement during the 
solicitation period of this Request for Proposal. Security clearances will only be completed for the 
winning bidder, prior to contract award. 
 
Please note the security requirements have been changed as per amendment 005.  
 

QUESTION NO. 41:  

In the Solicitation, on Page 19, it references Articles of Agreement, I was not able to locate it.  Could I get 
a copy of it?  
 

ANSWER NO. 41:   

It is not an actual document: "Articles of Agreement" means the clauses and conditions incorporated in 
this document to form the body of the Contract; it does not include these general conditions, any 
supplemental general conditions, annexes, the Contractor's bid or any other document.  
 



Page 2 of 3 

 

 
QUESTION NO. 42:  

Facility requirements 
 
P 31 
5.6.3 
The contractor is expected to have access to the necessary facility, expertise, and equipment to conduct 
work described under this option. 
... 
b)  Configuring vehicle and TMS sub-systems in a lab setting to prepare for testing; 
 
P 54 
M7   
The bidder must have access to a facility or lab to perform penetration testing relating to task 5.6.3 and 
must provide a description of the plan to perform work under this contract option with resources that 
meet mandatory requirement M4. 
 
P 34.  
8  Work location   
...If and when required, work under tasks 5.6.2 and 5.6.3 that requires access or processing information 
classified at the Secret level will be done at suitable Government of Canada facilities and travel will be 
reimbursed in accordance with section 14. 
 
Can you clarify the requirements for the non GOC facilities which the contractor will need access to? 
 
ANSWER NO. 42:   

No longer applicable as per amendment 005.  
 

 
QUESTION NO. 43:  

As for a  “WORK SITE that is able obtain Government of Canada PROTECTED B clearance”, can you 
provide clarification whether a “WORK SITE that is able obtain Government of Canada PROTECTED B 
clearance,” means to have a DSC (Document Safeguarding Capability) Secret level room.  
 
ANSWER NO. 43:   

No longer applicable as per amendment 005.  
 
QUESTION NO. 44: 
If we don’t have the appropriate security clearances in place before the bid is due on Feb 15th, will we 
meet the mandatory requirements.  I understand that the RFP documents says “MUST be able to obtain 
a Government of Canada Secret (Level II) clearance”. 
 
ANSWER NO. 44:   

No longer applicable as per amendment 005.  
 
QUESTION NO. 45: 
With regards to the security clearance, is that to be obtained by the responding company in PRIOR to 
submission? From previous experiences we’ve had, it’s been difficult to get a firm answer on a company 
getting registered into the Contract Security Program first, which seems to be a pre-requisite for 
Protected B clearance. 



Page 3 of 3 

 

 
ANSWER NO. 45:   

No longer applicable as per amendment 005. 
 
QUESTION NO. 46: 
How do we obtain the necessary facility clearance as required for the TC project work and what would 
be the timeline to obtain the clearance? 
ANSWER NO. 46:   

AMENDED- No longer applicable as per amendment 005 
 
QUESTION NO. 47: 
Can we submit a response to this RFP without the level of clearance that is required in the SRCL? 
 
ANSWER NO. 47:   

AMENDED: Yes, but clearance for personnel and document safeguarding must be in place before the 
contract award and this could cause delays. 
 
All other terms and conditions of the solicitation document remain unchanged.  

 

 

 


