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Amendment 012 is raised to publish bidders’ questions and answers about the Request for Qualification - 
Block 2 - Architectural Design Competition, and to amend the RFQ. 

1. Questions and Answers 

Question #104 
As a US based firm, in order to obtain a facility security clearance (FCL) the Defense Counterintelligence 
& Security Agency (DCSA) must first receive a request from a government contracting activity or cleared 
contractor to process our facility for the FCL. Will the Canadian government agency be issuing requests 
to the DCSA in order to initiate this FCL process for US based entities? 

Answer #104 
Yes, if required. Following the RFQ, Public Services and Procurement Canada intends to offer individual 
security-specific meetings to each of the shortlisted competitors. In these meetings, each competitor 
could ask security-related questions and receive responses that are specific to the competitor’s team 
composition. 

Question #105 
Can an architect that is a sub-consultant to the prime/respondent include one or more of their projects as 
part of the team's Reference Projects if the prime architect and the sub-consultant architect are not part of 
a legal entity (such as a J.V. or consortium)? 

Answer #105 
Refer to paragraph 104.  
Joint venture is as defined under F.XVII and applies to the Respondent.  
A sub-consultant is considered a member of the Respondent Team. 

Question #106 
We are considering submitting project examples that we believe are very appropriate but due to their high 
profile confidential occupants and program, the project floor plans, sections cannot be shared. The 
projects are either governmental/international organizations that prohibit us from sharing this information 
due to security. Can we make a note about their confidentiality and not show floor plans and sections? 
Any recommendations would be appreciated. 

Answer #106 
SRE 2 defines the criteria by which PSPC will assess reference projects. Please note that security 
requirements are not part of the criteria. The reference projects will be reviewed on the basis of the 
information requested and submitted. 

Question #107 
Will it be possible to change team structure from partnership to JV in later phases, maintaining all team 
members? 

Answer #107 
Yes, so long as the Respondent adheres to RFQ paragraph 155. 

Question #108 
In order to participate in the RFQ and competition, must we register as a supplier or interested supplier? 
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Answer #108 
No, Respondents are not required to be registered as a supplier or as an interested supplier at the RFQ 
stage. 

Question #109 
Per Addendum 8, the submission method has been revised and the response should be in a single print-
ready PDF file comprising SRE 1-4. Please confirm the submission is no longer to be in two volumes. 
Please also advise on where to place the Submission Checklist and proof of insurance. 

Answer #109 
Correct, the response should be in a single print-ready PDF file comprising SRE 1-4. The submission 
checklist and proof of insurance should be included in the section SRE 1. 

Question #110 
With regards to the requirements for B3 Environmental Design Approach as described in Annex C, the 
criteria are the same for Architecture, Structural and, Mechanical & Electrical. Is the intent that the 
submitted project(s) meet the requirement as project in its entirety, as opposed to the individual 
discipline? The reason for the clarification is that some items (such as energy and water) are not 
applicable for each of Architecture/Structural/M&E. 

Answer #110 
Sustainability assessment for each reference projects will cover the entire built work of each project. 

Question #111 
All of the projects that we're planning to show incorporate a wide range of sustainable features. However 
some of these buildings may not have been officially certified as described in the RFQ, for various 
reasons. And, while we're continuing to investigate this with our climate engineering partners, it appears 
possible that none of the projects were subject to a formal ISO 14040/44 or EN 15978 Life Cycle 
Assessment. 

Can we include a narrative for B3 detailing the innovative sustainable strategies employed, or will the 
scoring be purely based on 'checking a box' for LEED, ISO LCA, etc.?  

Answer #111 
Projects will be assessed according to the details provided under criteria B3 as per paragraph 252, 273 
and 296 

Question #112 
We would like to confirm if the illustrative images required in Point 106, in their entirety, relate to each 
reference including the engineering disciplines Structural, Engineering and Electrical. 

Answer #112 
Yes the illustrations are related to each reference project. For reference project 5, 6, and 7, the 
respondent/ respondent team is free to choose the best illustrative material to properly illustrate and 
support the engineering design intent described narratively. 
The illustrative material do not need to be engineering drawings or diagrams.  



Solicitation No. - N° de l'invitation Amd. No. - N° de la modif. Buyer ID - Id de l'acheteur
EP771-200660/C 012 007PPS                      
Client Ref. No. - N° de réf. du client File No. - N° du dossier CCC No./N° CCC - FMS No./N° VME 
20200660 EP771-200660.007PPS 

 
Question #113 
Paragraph 106 of the RFQ implies that supporting imagery or renderings (interior / exterior), site plan, 
floor plan, and elevations should be supplied by the mechanical and electrical consultants for their 
nominated project. This is problematic as sub consultants are not often the owner of nor have access to 
these assets in the same way an architect does and are often required to request permission for use. This 
could potentially be a conflict if an architect refuse to release the materials to support a mechanical and 
electrical team. We would request that these requirements be considered optional for the Mechanical, 
Electrical, and Structural teams and provided if and or when possible. 

Answer #113 
Refer to response provided to question 112 above. Paragraph 106 reads “Respondents should….” 

Question #114 
In reference to Annexe B – SRE 1 PQQ item 2.1.5d). 
Does PSPC expect a letter from the OAA confirming they have been notified? 

Answer #114 
PSPC only requires the Respondent to include a copy of their letter advising the OAA, of their intent to 
comply. 
Respondents are hereby instructed not to request any letter, confirmation of receipt etc from the OAA in 
return.


