1. Q. Can we have the Primer removed from the Asphalt Concrete Paving specification? This
application is not a standard practice and poses an environmental risk.

A. Primer will not be required for this contract. Revised specification Section 32 12 17 —
Asphalt_rl.pdf supersedes version in specification.

2. Q. Please confirm that dump sites will be made available on site for earth, granulars and
asphalt? —

A. Yes, dump sites will be identified on site by the Departmental Representative at the start of
the construction period. The Contractor will protect stock piles from erosion as well as aerial and surface
material migration per specification. Contractor to remove remaining excess material and waste from
site for disposal as per current legislation. Site to be restored to original conditions prior to close of
project.

3. Q. Please provide the geotechnical data for existing asphalt depths?
A. Geotechnical Report: TPB176179_Pavement Report_Bath and Millhaven - Final issued
May 16, 2018.pdf is now available for download

4, Q. Will this tender be required to be submitted through the new SAP Ariba?
A. No, this posting will continue to be processed via BuyandSell site.

5. Q. In the line items there is 150mm topsoil and Standard roadside mix — 10,700 M2. But, it was
not shown anywhere in the drawings where we have to do the topsoil and seed.
A. Topsoil & Standard Roadside Mix is anticipated along the edge of the roadways for
restoration of areas impacted during construction (subdrain installation, minor grading works
for elevation change of roadway, etc.). Bidders shall assume that all disturbed areas are to be
restored using this item.

6. Q. In the specifications under section(Sect 32 91 19.13) topsoil placement and grading it is
saying that we have to strip topsoil and stockpile on site. So, | am wondering whether we have to strip
any topsoil and stockpile onsite and reuse it. Please clarify.
A. Stripping and stockpiling of topsoil on site is to occur as per the Specification. Any
excess/non-suitable material that is not utilized in the restoration operation is to be disposed of
off-site as per subsection 3.8.1 of Section 32 91 19.13.

7. Q. Isthere any geotechnical report available for the project?
A. Yes. Geotech report is available for download.

8. Q. Can You please confirm the thickness of the culvert we have to use for all the culvert sizes. It
was not mentioned anywhere in the specifications.
A. Culverts are to be 1.6 mm thick for all sizes.

9. Q. Will Frost Tapers be required for any of the culverts?
A. Frost tapers will not be required.

10. Q. Please specify the thickness of steel for the culverts. As well, are the culverts to be
galvanized?

A. Culverts are required to be galvanized. Per response to question #8, all culverts are to be 1.6
mm thick for all sizes.



11. Q. The summary of work indicates that at a minimum half of the access road entering the
institution from Hwy 33 must be hard surfaced at all times. Please indicate the limits of the access road,
ie. Stn to Stn must be hard surfaced at all times.

A. Access from Hwy 33 is from Sta. 10+000 to Sta. 10+285 (from the highway to the first
junction).

12. Q. Please confirm the expectation of work to be completed under item 9 — Catchbasin Sediment
Trap (or approved equivalent).

A. Where catchbasins are adjacent to or within the work zone, a catchbasin sediment trap is to
be installed under the lid to protect the sewer system from debris/sediment/contamination from
construction activities.

Sediment traps are to be inspected at a regular interval during construction to ensure an excess
of debris has not built up. Sediment traps are to be removed at the end of the project, similar to all
other erosion and sediment control measures.

13. Q. Will you grant an extension of 1 week to the closing date of this tender.
A. Yes tender closing date is extended to August 5, 2021 2pm.



