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AMENDMENT-007 

 
Wharf Extension, Reinforcement, and New fenders 

Cap-aux-Meules, Québec 
 

Included in the present amendment: 
 
1. Question and answers 35 to 41 
________________________________________________________________________________________________ 
 
QUESTIONS AND ANSWERS 35 to 41 : 
 
Question 35 : Is it possible to have the approximate weight of the existing fenders and the new ones that are supplied 

by the federal government? 
 

Answer 35 : The approximate mass is 3 tons for the new fenders (1 ton for the rubber cone, 2 tons for the 
panel). Existing fenders are smaller in size, so their mass should fit into this envelope. 

 
 

Question 36 : During the bidders' conference, you mentioned that the ferry would not dock on the wharf under 
construction during the work, but rather on the neighboring wharf. In amendment 005, in the answers to 
questions 14, 19, 20 and 21, you mention that temporary defenses are needed to dock the ferry on the 
wharf under construction during the work. Please clarify and provide the ferry schedule if necessary. 

 
Answer 36 : Article 1.14 of section 01 11 01 applies. Although CTMA plans to dock on a neighboring wharf, 

exceptional berthing must be considered (storm, damage, …) throughout the duration of the work. 
It is therefore required to have at all times 10 fenders, whether they are all or in part existing, new 
or temporary. 

 
 

Question 37 : Following question 18 of amendment 005, relating to section 01 29 00 (schedule items 1.3.2 and 2.2.2), 
you specified that the removal of sediment inside the pile must be carried out down to the pile toe. We are 
very apprehensive about this requirement, particularly with regard to the dolphin piles, considering that 
the piles will not be concreted to their full height. The geotechnical study (Annex 1 - section 5.2.1) states 
that "[...] the plug effect was considered when calculating the geotechnical resistance of the piles. " 

 
When installing the piles: 
 If the contractor cleans the piles to the toe, after reaching the refusal, the pile capacity will be 

affected. 
 If the cleaning is done before the final refusal, we think the pile will come down enough to require 

cleaning again, and so on. 
 
Could you specify your needs in relation to this requirement? 
 
In addition, taking into account this requirement and the constraints mentioned above, we assume that 
the customer is aware that the driving of the wharf piles must be completed after they are concreted in 
order not to affect the capacity of the piles. Can you confirm this information? 

 
Answer 37 : Question 18 related to item 1.3.2 only, item for which the piles are concrete to any height. 

For item 2.2.2 (Turning dolphin), the estimate contains an error: the sediment inside the piles 
must not be removed. 
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For the wharf reinforcement piles, the whole sediments inside the piles should be removed, all the 
while considering at this stage letting the soil undisturbed in the last 50 cm of the pile 
embedment. Pile capacities should be confirmed by the contractor following concrete pouring into 
the piles. Driving after concreting does not seem an option to us. 

 
 

Question 38 : In the specifications section 31 61 13, you specify that the bearing capacity of the pile is indicated in table 
5.3. The table includes several information, we assume that the data most compatible with the project is 
the "weighted geotechnical axial capacity in compression of the piles at ELUL", that is to say 900kN for 
the piles of the quay and 2800kN for the Turning Dolphin. However, Table 5.1 of the geotechnical study 
specifies that the axial compressive capacity of the piles is 875kN for the wharf piles and 1980kN for the 
Turning Dolphin. 
 
In order to determine the appropriate driving equipment for driving and and reaching refusal, can you 
specify the bearing capacity values to be achieved? 
 
Additionally, we assume that a strength factor of 0.5 should be used for capacity analysis by dynamic 
testing, so the specified bearing capacities will have to be multiplied by two during dynamic testing. Can 
you confirm this information? 

 
Answer 38 : Table 5-1 outlines the maximum axial loads applied on the piles. Table 5-3 outlines the estimated 

geotechnical axial capacity for the piles at the specified embedment lengths on the drawings to 
meet or exceed the loads outlined in Table 5-1. These minimum embedment depths (and by 
association the related capacities), should be obtained. 

 
As noted in the report, geotechnical resistances factors of 0.4 (compression) and 0.3 (tension) 
were used. If the dynamic testing being used requires the ultimate values (not factored), then the 
factored capacities would have to be multiplied by 2.5 in compression and 3.33 in tension. 

 
 

Question 39 : What type of concrete should be used for the edge of the turning dolphin? 
 

Answer 39 : Identical to other parts of the turning dolphin (type V-S). 
 
 

Question 40 : The detail of answer 29 indicates an anchoring depth of 1350mm unlike the plan indicating 500mm for the 
chain supports. What is the right information? 

 
Also, this same detail indicates to fill with epoxy the holes of the upper anchors which are edge to edge of 
the concrete, which is not feasible considering that the epoxy will be expelled from the hole during the 
insertion of the anchor. Could you be more precise? 

 
Answer 40 : Answer 29 takes precedence. The plan will be corrected accordingly. 
 

The grout pouring is part of the contractor methodology. On an indicative basis, a removable 
temporary hole sealing device could be provided. 
 
 

Question 41 : Would it be possible to have more details on the conduits to be moved in answer 30? 
 

Answer 41 : The attached picture shows the number of ducts to be moved. 
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________________________________________________________________________________________________ 
 

*** ALL OTHER CLAUSES AND CONDITIONS REMAIN UNCHANGED *** 
 


